Πώς θα γίνει το «ξεπάγωμα» για τις τριετίες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το τι θα ισχύσει με το «ξεπάγωμα» των τριετιών ανέλυσαν ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπ. ΕργασίαςΤο τι θα ισχύσει με το «ξεπάγωμα» των τριετιών ανέλυσαν ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπ. Εργασίας.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πορεία πτώσης της ανεργίας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας. Η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι η προεκλογική μας δέσμευση για αυξήσεις μισθών είναι πραγματική πολιτική βούληση, πρόσθεσε.
Αναφορικά με την περίοδο που αφορά το ξεπάγωμα των τριετιών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ουδέποτε μία αναστολή, όπως αυτή που επιβλήθηκε το 2012, δημιουργεί ζητήματα αναδρομικότητας.
Οι τριετίες θα προστεθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή ως το τέλος της εβδομάδας, είπε.
Παίρνοντας τον λόγο η γενική γραμματέας του υπ. Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ανέφερε ότι η αλλαγή γίνεται σε θεσμικό και ουσιαστικό περιβάλλον.
Εάν είχαμε εργαζόμενο που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες 2μισι τριετίες με κατώτατο μισθό, σήμερα ξεκινά να τρέχει για να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1/1/2024.
Γίνεται λοιπόν τακτοποίηση χωρίς να υπολογιστεί το μεσοδιάστημα από τις 14/2/2012 μέχρι 31/12/2023.
Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τις 1/2/2012 θα ξεκινήσουν να χτίζουν την προϋπηρεσία τους από 1/1/2024.
Πλέον ο εργοδότης υποχρεώνεται να καταβάλλει επίδομα προϋπηρεσίας. Δεν είναι στην ευχέρειά του να παρακάμψει την συγκεκριμένη υποχρέωση, σημείωσε.
Αν υπάρχει ΣΣΕ που θα είναι σε ισχύ την 1/1/2024, οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτονται από τη συμφωνία εργαζομένων – εργοδοτών.
Στην περίπτωση των ατομικών συμβάσεων, αν μια ατομική σύμβαση είναι «γενναία», οπότε απορροφώνται προσαυξήσεις που περιλαμβάνουν τις τριετίες, θα υπάρξει συμψηφισμός με τον νομοθετημένο κατώτατο. Εάν τα καταβαλλόμενα δίνουν αποτέλεσμα πλεονασματικό σε σχέση με τις αυξήσεις που θα έπαιρνε ο εργαζόμενος με τη διαδικασία των τριετιών, είτε θα πάρουν ένα ποσό ως διαφορά είτε δεν θα λάβουν κανένα ποσό εάν οι αυξήσεις υπερκαλύπτουν τα ποσά που θα λάμβαναν μέσω των τριετιών.
Ακολούθως η κα Στρατινάκη παρουσίασε μια σειρά παραδειγμάτων και περιπτώσεων.
Παράδειγμα 1
Παράδειγμα 2
Παράδειγμα 3
Παράδειγμα 4
Παράδειγμα 5
«Αυτό που ενδιαφέρει μέσω της μη αναδρομικότητας και το συμψηφιστικό δικαίωμα – υποχρέωση, ή την κίνηση που μπορούμε να έχουμε μέσω των ΣΣΕ, το ζήτημα είναι ότι ο εργοδότης έχει πλέον υποχρέωση καταβολής του επιδόματος προϋπηρεσίας», σημείωσε η κα Στρατινάκη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που έχουν υπόλοιπα από το παρελθόν (πριν δηλαδή το πάγωμα των τριετιών).
Πρόκειται για μια ισορροπημένη απόφαση, με στάθμιση της ανάγκης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Αν δούμε την ανεργία να ανεβαίνει η απόφαση θα πρέπει επανεξεταστεί», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει την ανεργία να υποχωρεί.
Σημείωσε ότι η μεγάλη μάζα των εργαζομένων έχει προσληφθεί μετά τις 14/2/2012, με αποτέλεσμα να ξεκινούν να χτίζουν πιο γρήγορα το επίδομα προϋπηρεσίας.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr