ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προκλήσεις και Προοπτικές της Επαγγελματικής Ασφάλισης στο Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα», ημερίδα του ΕΚΔΔΑ

«Προκλήσεις και Προοπτικές της Επαγγελματικής Ασφάλισης στο Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα», ημερίδα του ΕΚΔΔΑ
Ποιοι συμμετείχαν

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 υλοποιήθηκε μέσω τηλεκπαίδευσης, επιμορφωτική ημερίδα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές της Επαγγελματικής Ασφάλισης στο Ελληνικό Ασφαλιστικό Σύστημα» από το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: «Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ως πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος».
Την έναρξη της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e- ΕΦΚΑ, τίμησαν με χαιρετισμό τους, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ κ. Νικόλαος Παγώνης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γεώργιος Καββαθάς.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κ. Διονύσιος Κυριακόπουλος, ο οποίος περιέγραψε τη δομή και το περιεχόμενο της μελέτης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εξέλιξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά καιρούς οι εν δυνάμει ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των ασφαλισμένων διαχρονικά. Κλείνοντας, τόνισε τον σημαντικό ρόλο του ΙΝΕΠ στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης τα τελευταία χρόνια μέσω των επιμορφωτικών του προγραμμάτων.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτσης στον χαιρετισμό του αρχικά συνεχάρη το ΕΚΔΔΑ για το έργο του. Τόνισε το γεγονός ότι η επαγγελματική ασφάλιση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα και ανέδειξε πλήθος θεμάτων της ευρύτερης κοινωνικής ασφάλισης. Υπογράμμισε τη σημασία του Ν. 4680/2020 με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η οδηγία της Ε.Ε. για τα επαγγελματικά ταμεία.
Ο Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ κ. Παγώνης, στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τις εργασίες της ημερίδας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο όλων των στελεχών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e-ΕΦΚΑ, καθώς και όλων των φορέων και ανεξάρτητων αρχών που συνεργάζονται στο πεδίο βελτίωσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, κ. Καββαθάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της μελέτης και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης του covid-19. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σοβαρές δομικές αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό που παραμένει ένα από τα κεντρικά ζητήματα της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ακολούθησαν εισηγήσεις, με συντονίστρια την κα Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εισήγηση του κ. Δημήτρη Απίστουλα, Διευθυντή του ΙΝΕΠ είχε ως αντικείμενο το έργο και τον ρόλο του ΙΝΕΠ στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέσω της επιμόρφωσης των στελεχών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e-ΕΦΚΑ.
Στην εισήγησή της η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Παυλίνα Καρασιώτου, αφού απηύθυνε κάλεσμα στο ΕΚΔΔΑ για ενίσχυση της συνεργασίας τους, επεσήμανε τις εννοιολογικές διαφορές μεταξύ κεφαλαιοποίησης, διανομής και αναδιανομής, σημειώνοντας ότι η τελευταία συνιστά οριζόντιο στόχο στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό μας σύστημα που λειτουργεί επιτυχώς. Χαρακτήρισε το 2021 ως έτος – πρόκληση για την επικουρική και επαγγελματική ασφάλιση και τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι η έγκαιρη αντίδραση και προσαρμογή στις ανάγκες της νέας εποχής. Ανέλυσε, επίσης, μεταξύ άλλων, και τους δύο άξονες στους οποίους δίνει έμφαση το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: τη μετάβαση από τη διανομή στην κεφαλαιοποίηση και την ενίσχυση της λειτουργίας και εποπτείας της επαγγελματικής ασφάλισης.
O κ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. και του ΤΕΑ-ΥΠ.ΟΙΚ, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα του συμπληρωματικού, προαιρετικού, κεφαλαιοποιητικού 2ου πυλώνα ασφάλισης και υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού χάρτη της χώρας προς ένα πολυπυλωνικό σύστημα που θα διαφοροποιεί αποτελεσματικά τους κινδύνους και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τέλος, αναφέρθηκε ειδικώς και στη λειτουργία του ΤΕΑ-ΥΠ.ΟΙΚ. που απευθύνεται σε όλους τους εργαζομένους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο κ. Γεώργιος Συμεωνίδης, συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΔΔΑ, παρουσίασε τους βασικούς άξονες και τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr