Το συνεχές ενδιαφέρον του για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης όλα τα χρόνια που είναι βουλευτής Ευβοίας, επεσήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου σεσυνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, στο ρ/σ «Παραπολιτικά Fm 90.1» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις ενέργειες του για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών στη Βόρεια Εύβοια απάντησε:
«Πριν λίγους μήνες είχα καταθέσει στον Πρωθυπουργό σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο μία πρόταση για ένα καινοτόμο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), που θα προωθήσει τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, η οποία βασίζεται στα επιτυχημένα μοντέλα άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας, που παράγει αγροτικά προϊόντα, αξίας 12 δις ευρώ πρωτογενώς και εξάγει προϊόντα, αξίας μόλις 5 δις ευρώ, την ίδια στιγμή που Ολλανδία παράγει πρωτογενώς προϊόντα, αξίας 9 δις ευρώ και εξάγει προϊόντα αξίας 25 δις ευρώ.
Μετά από την τεράστια καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, την ιδιαίτερη πατρίδα του, είχαυποβάλλει σειρά προτάσεων στον Πρωθυπουργό και με είχε κατευθύνει σε πολλά Υπουργεία, όπως στο Υπουργείο Ναυτιλίας για να αξιοποιηθούν προγράμματα νησιωτικής πολιτικής για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Εύβοια και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα πιο επείγοντα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Από την πρώτη στιγμή η δρομολόγηση αυτών των έργων ήταν η πιο επείγουσα ανάγκη και για το λόγο αυτό ακολουθήσαμε μία διαδικασία καινούργια, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειώσω, ότι στην πυρκαγιά στα Ψαχνά με την διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος μέχρι να εκδικαστούν όλες οι ενστάσεις και να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικάέργα πέρασαν δύο χρόνια. Αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουμε στην περίπτωση της Εύβοιας».
Ο Υφυπουργός με αφορμή τη σύσκεψη, που έγινε υπό τον Σταύρο Μπένο στη Λίμνη, για την παρουσίαση των βασικών πυλώνων του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας,παρουσία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλου Χρήστου και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά Γιώργου, καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων, ευχαρίστησε δημοσίως τους καθηγητές Πανεπιστημίων, κ.κ Βάρρα, Εμμανουηλίδη και Παυλίδη, που καταρτίσανε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις απαραίτητες μελέτες και μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Υπογράμμισε δε ότι σε διαφορετική περίπτωση μόνο οι μελέτες για τα συγκεκριμένα έργα θα απαιτούσαν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.
Επίσης, τόνισε ότι ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους είναι ελάχιστος, γιατί ακόμα και αν είχαν τις μελέτες πριν την πυρκαγιά η κατασκευή των φραγμάτων, των κορμοδεμάτων και των άλλων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν δεδομένης και της γεωμορφολογίας στα καμένα εδάφη είναι ένα τιτάνιο έργο για να ολοκληρωθούν. «Αν θυμάστε– επεσήμανε- ο Ζορμπάς το τρομερό καιρικό φαινόμενο που είχε πλημμυρίσει και την Εύβοια χτύπησε γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου και ήδη οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν είναι οι καλύτερες. Το σίγουρο είναι ότι τρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».
Κληθείς να σχολιάσει στη συνέχεια το κατά πόσο έχει κοπάσει η δικαιολογημένη οργή των πυρόπληκτων κατοίκων απάντησε:
«Είναι η οργή και η απελπισία των κατοίκων που δέχτηκαν ένα πλήγμα σαρωτικό. Δεν μιλάμε μόνο για τους επαγγελματίες του δάσους, αλλά για μια ολόκληρη τοπική οικονομία που αποσαθρώθηκε. Έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα ακόμα και ο τουριστικός κλάδος. Υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που μπορεί να μην κάηκαν έχασαν– ωστόσο- τη σεζόν και πρέπει να εξετάσουμε τρόπους στήριξής τους, το πως θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Είναι αρκετά ευχάριστο το γεγονός και θέλω να ευχαριστήσω τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών που θα διοργανώσει το πανελλήνιο αντάμωμα των μελών της στις Ροβιές Ευβοίας, κάτι που θα συμβάλλει στηνοικονομική και ψυχολογική τόνωση των πυρόπληκτων. Το μήνυμα που στέλνω είναι:ελάτε στην Εύβοια για να μας στηρίξετε αλλά και για να ευχαριστηθείτε τις ομορφιές του τόπου που δεν έχουν χαθεί. Θέλουμε να έρθετε στην Εύβοια».
Πιο συγκεκριμένα, για τα μέτρα στήριξης των αγροτών πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, ο Υφυπουργός επεσήμανε, ότι υπάρχουν ακόμα δυσλειτουργίες που πρέπει να ξεπεραστούν καθώς πολλοί αγρότες δεν έκαναν δηλώσεις ΟΣΔΕ και δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Για αυτό θα ακολουθηθεί μία διαδικασία Ad hoc, ώστε να βρεθεί τρόπος να καταγραφούν και να αποζημιωθούν. Επίσης, δήλωσε ότι μόνο το 25% των μελισσοκόμων ήταν ασφαλισμένοι, υπογραμμίζοντας, ότι υπάρχει η βούληση και η εντολή του Πρωθυπουργού να δοθεί λύση για τους υπόλοιπους.
Ειδικά για τα μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας ανέφερε, ότι ο αγώνας που δίνουν είναι τριπλός, που σημαίνει να επιβιώσουν τα μελίσσια, να επιβιώσουν οι μελισσοκόμοι και να μείνουν μελίσσια κοντά στα καμένα για να μπορέσει να αναπαραχθεί η χλωρίδα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Όσον αφορά, επίσης, στις εισηγήσεις των Γεωπόνων για τις αναδασώσεις δήλωσε:
«Οι εισηγήσεις τους είναι να αφήσουμε τη φυσική αναδάσωση, προστατεύοντας την περιοχή. Δεν πρέπει να μπούνε αιγοπρόβατα και πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη πρόνοια για την κτηνοτροφία. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμεεκτάσεις, όπου θα εγκατασταθούν τα κοπάδια, φροντίζοντας παράλληλα για την παροχή ζωοτροφών. Εκτός αυτών των μέτρων σχεδιάζουμε τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων, όπου θα γίνει και φύτευση ειδικών μελισσοκομικών φυτών. Είναι σαφές, ότι ηΕύβοια είναι στην πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr