Στις συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων που στοχεύουν στην αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας και τη στήριξη των πληγέντων αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Evripos 90 Fm» και στην δημοσιογράφο Έφη Ντίνη.
Σε ό, τι έχει να κάνει με τους ρητινοκαλλιεργητές ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε, ότι θα δοθούν 6 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους Δασικούς Συνεταιρισμούς ως αποζημίωση όλου του ποσού από τη φετινή παραγωγή, ενώ αναφέρθηκε και στο ειδικό επταετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητώντων πυρόπληκτων περιοχών έχοντας ως αντικείμενο εργασίας την επίβλεψη της βιώσιμης ανάπτυξης του δάσους. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο μηνιαίος καθαρός μισθός θα ανέρχεται στα 800 ευρώ, συν τα ένσημα και συν τη διατήρηση του καθεστώτος του ρητινοσυλλέκτη γεγονός, το οποίο συνεπάγεται, ότι όσοι είναι άνω των 55 ετών θα έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με πολύ υψηλότερες αποδοχές.
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση των πυρόπληκτων και μέσω του προγράμματος Leaderστο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν με 100% επιδότηση, προκειμένου να εξελίξουν την επιχειρηματική και παραγωγική τους δραστηριότητα, που μπορεί να αφορά είτε μία αγροτική καλλιέργεια, είτε ένα θερμοκήπιο, ή μία μικρή κτηνοτροφική μονάδα. Για το εν λόγω πρόγραμμα και τις δυνατότητες αξιοποίησής του θα ακολουθήσει εκστρατεία ενημέρωσης.
Επίσης, ανακοίνωσε, ότι ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση με την αμερικανική Γεωργική Σχολή και με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», προκειμένου να ιδρυθεί μία Σχολή για τους αγρότες στη Βόρεια Εύβοια. Σε αυτή, μάλιστα, την κατεύθυνση εξετάζεται η αξιοποίηση του κληροδοτήματος «Τασούλα» στην Ιστιαία. Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπως είπε, ξεκίνησε μελέτες για να διαπιστωθεί ποιες καλλιέργειές θα είναι κερδοφόρες και αποτελεσματικότερες για τους αγρότες.
Σε ό, τι αφορά τους κτηνοτρόφους της περιοχής τόνισε, ότι θα υπάρχει μία πολύ σημαντική στήριξη για τα επόμενα χρόνια και συμπλήρωσε, ότι συνεργάζονται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να καθοριστούν οι εκτάσεις καλλιέργειας ζωοτροφών για να υπάρχει προοπτική μέχρι να αναπτυχθεί το δάσος. Στο μεταξύ, πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλιστεί η διανομή ζωοτροφών σε όλους τους κτηνοτρόφους ακόμα και σε αυτούς που δεν είχαν ενταχθεί στις αρχικές λίστες. Άλλωστε, όπως είπε, το πρόβλημα της καλλιέργειας των ζωοτροφών είναι πανελλαδικό, θα πρέπει να αυξήσουμε την εθνική παραγωγή και σε αυτό το πλαίσιο η Εύβοια μπορεί να γίνει πρότυπο μοντέλο.
Για τους μελισσοκόμους ο Υφυπουργός σημείωσε, πως όλοι όσοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού θα λάβουν αποζημιώσεις ακόμα και όσοι δεν έκαναν δηλώσεις, υπογραμμίζοντας, ότι δυστυχώς μόνο το 25% ήταν δηλωμένοι στον ΕΛΓΑ, γεγονός που πρόκειται να διορθωθεί. Για τα μελισσοκομικά πάρκα, οι χώροι δημιουργίας των οποίων θα χωροθετηθούν κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, επεσήμανε, ότι έχουν ως στόχο να μπορέσουν να κρατήσουν τους μελισσοκόμους στη Βόρεια Εύβοια, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αναδείξουντη μεγάλη αξία που έχει το ελληνικό μέλι. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συνεργασία που έχουν ξεκινήσει για το σκοπό αυτό με το επιστημονικό δυναμικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς και με τις μελισσοκομικές Ενώσεις και τους μεταποιητές, έχοντας ως στόχους την επιβίωση των μελισσοκόμων, την επιβίωση των μελισσιών και την παραμονή τους κοντά στα καμένα για να μπορέσει να αναπαραχθεί η χλωρίδα της περιοχής μέσω και της δημιουργίας τωνμελισσοκομικών πάρκων στις παρυφές των καμένων περιοχών. Ταυτόχρονα, επιδίωξή τους είναι η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Μελισσοκομίας με έδρα τη Χαλκίδα.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνειγια την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού που θα ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Εύβοιας, γιατί, σύμφωνα με τα όσα είπε, ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός κόλπος είναι ιδανικά μέρη για αλιευτικό τουρισμό και μπορεί να είναι μία πολύ καλή πηγή εισοδήματος και για τους αλιείς, αλλά και για όσους θέλουν να ιδρύσουν ανάλογες σχολές, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση των αλιευτικών καταφυγίων στην περιοχή από 14 σε 21.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό του Επιχειρησιακού ΠρογράμματοςΑλιείας που έχει ευρύτερες δράσεις, καθώς δεν αφορά μόνο αλιευτικές λειτουργίες, αλλά αναφέρεται και σε δράσεις για τουριστικά, παραθαλάσσια καταλύματα και επιχειρήσεις. Δώσαμε, επίσης, παράταση για τη Βόρεια και Νότια Εύβοια μέχρι 15 Δεκεμβρίου για να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να γίνει λεπτομερής παρουσίαση για τις δυνατότητες του εν λόγω Επιχειρησιακού Προγράμματος στη Χαλκίδα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Υπουργούς προωθούμε το θέμα του Υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού, καθώς είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα έργα. Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ εκπονεί ήδη μελέτη για την ανακαίνιση και επέκταση του Υδροθεραπευτηρίου, πέρα από το γεγονός ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί όλο το χειμώνα».
Τέλος, ερωτηθείς για την πορεία των έργων για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας απάντησε: «Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στη Β. Εύβοια, εκτελούνται σε χρόνο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, τα αντιδιαβρωτικά έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου και σύντομα ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα δεκάδων εκατομμυρίωνευρώ και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες.
»Δίνουμε μία μάχη με το χρόνο, έχουμε κινηθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι στο παρελθόν. Στα Ψαχνά για παράδειγμα από τις πυρκαγιές του 2019 τα έργα ξεκίνησαν μόλις τώρα, ενώ στη Βόρεια Εύβοια μέσα σε τρεις – τέσσερις μήνες θα ξεκινήσουν τα έργα».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr