Η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022 που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα: «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια –Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια».
«Η χώρα μας, διαθέτοντας πλήθος νησιών, ακτογραμμή 15.000 χλμ. και έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως πρέπει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο και θα μπορούσε να μετατραπεί σε πυλώνα ευρωπαϊκής γνώσης και εξειδικευμένων εφαρμογών της νέας εποχής της Γαλάζιας Οικονομίας», τόνισε σχετικά.
Αναφέρθηκε στη «Γαλάζια Ανάπτυξη» που αποτελεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα και επικεντρώνεται στην υδατοκαλλιέργεια, την αλιεία, τον παράκτιο τουρισμό, τη θαλάσσια βιοτεχνολογία, την ωκεάνια ενέργεια και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στο θαλάσσιο βυθό.
«Πρόκειται για μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία, στην οποία με ορίζοντα το 2050 η βιοποικιλότητα θα διατηρείται, θα αποκαθίσταται και θα χρησιμοποιείται με βιώσιμο τρόπο σύμφωνα με τα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας. Νέες τεχνολογίες και νέες στρατηγικές ενσωματώνονται σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική», είπε και πρόσθεσε ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, «αν αναλογιστεί κανείς τις 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αλλά και την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (σχεδόν 500 δισ. ετησίως) που προέρχονται από την ενασχόληση με αυτές».
Ανέλυσε το πλεονέκτημα των Ελληνικών θαλασσών για την ανάπτυξη της θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας και εξήγησε ότι η θέση που κατέχει σήμερα η Ελληνική υδατοκαλλιέργεια μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και των χωρών της Ευρώπης, δεν είναι τυχαία.
Ακολούθως, ο ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε επιγραμματικά στις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πράσινη μετάβαση που διέπουν επίσης τους Εθνικούς Στρατηγικούς Στόχους του νέου Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Ναυτιλίας για τα έτη 2021-2027:
- Εκσυγχρονισμός του αλιευτικού στόλου και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και τεχνικών για τη συλλογή αλιευτικών εργαλείων και τη βελτίωση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων
- Εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη υποδομών για την υποστήριξη της αλιείας και διαχείριση ανεπιθύμητων αλιευμάτων και θαλάσσιων απορριμμάτων
- Ανάπτυξη καινοτομίας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της αλιείας
- Προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων
- Εξασφάλιση επάρκειας αποθεμάτων και μέγιστων βιώσιμων αλιευτικών επιδόσεων
- Βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για τη στήριξη της λήψης αποφάσεων με βάση τη γνώση της θάλασσας και των αποθεμάτων, του στόλου και των επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων
- Αύξηση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου και επιτήρηση στην καταπολέμηση της παράνομης, μη αναφερόμενης και ανεξέλεγκτης αλιείας
- Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας
- Ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας
- Εφαρμογή πλήρους χωροταξικού σχεδιασμού στην υδατοκαλλιέργεια
Επιπροσθέτως, μίλησε για την ανάγκη ολοκλήρωσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και για την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής υδατοκαλλιέργειας σε υγροτόπους και λιμνοθάλασσες για τη διατήρηση και την προστασία των οικοσυστημάτων.
Καταλήγοντας, προέτρεψε στη λήψη μέτρων για την αύξηση της κοινωνικής αποδοχής της υδατοκαλλιέργειας, τονίζοντας ότι ήδη κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr