Σοφία Νικολάου: Έτσι θα κερδίσουμε το στοίχημα της Πολιτικής Προστασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Νικολάου: Έτσι θα κερδίσουμε το στοίχημα της Πολιτικής Προστασίας

Όλοι πρέπει να μάθουμε ότι δεν πρέπει να είμαστε παρατηρητές των γεγονότων, αλλά να δουλέψουμε σκληρά για να αλλάξουμε τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, αναφέρει σε συνέντευξη της στο Πρώτο Θέμα, η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Όλοι πρέπει να μάθουμε ότι δεν πρέπει να είμαστε παρατηρητές των γεγονότων, αλλά να δουλέψουμε σκληρά για να αλλάξουμε τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, αναφέρει σε άρθρο της στο Πρώτο Θέμα, η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον το δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει σχετικά με την απόδοση ευθυνών γύρω από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία
Εναν διάλογο που τελικά καταλήγει άγονος, άνευ ουσίας, και χωρίς απτά αποτελέσματα για τους πολίτες, ακόμη και μετά από τόσες κρίσεις που αντιμετώπισε η πατρίδα μας.

Και θα έπρεπε όλοι -ειδικά το πολιτικό σύστημα- να πάρουμε το μάθημά μας, μετά τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι, τις καταστροφές πέρυσι από την κακοκαιρία «Μήδεια», το δράμα του καλοκαιριού με τις πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική και πρόσφατα την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες συμπολίτες μας εξαιτίας των χιονοπτώσεων.

Η ειλικρινής συγγνώμη που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα στις αλλαγές που οφείλουν να γίνουν στο κράτος.

Θυμόμαστε άλλωστε, περιπτώσεις πρωθυπουργών στο παρελθόν οι οποίοι ήταν εξαφανισμένοι και δεν είχαν το προσωπικό και πολιτικό θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη.

Βεβαίως, ο ελληνικός λαός χρειάζεται κάτι περισσότερο. Θέλει να αισθάνεται ασφαλής, προστατευμένος, σίγουρος για τη ζωή του, την περιουσία του, την εργασία του.

Χρειάζεται το κράτος και τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι θα απλώνουν ομπρέλα προστασίας ακόμη κι όταν ακραία καιρικά φαινόμενα έρχονται να δοκιμάσουν τις αντοχές όλων μας.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο ακραίες καταστάσεις που διαμορφώνονται εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών.

Όταν, όμως, γνωρίζουμε τις συνέπειες, όταν όλος ο πλανήτης ζει ήδη την ένταση των ακραίων φαινομένων, οφείλουμε να είμαστε και προετοιμασμένοι.

Η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, από πέρυσι, έκανε ένα σπουδαίο βήμα.

Ο Νόμος 4662/2020, περί σύστασης ενός Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων έθεσε τις βάσεις. Θέσπισε έναν κεντρικό συντονιστικό μηχανισμό καθώς και περιφερειακά όργανα σε κάθε περιοχή της χώρας.

Θέσπισε, επίσης, την Εθνική Βάση Δεδομένων Κινδύνων, Απειλών και Απωλειών κι έθεσε τις βάσεις διαχείρισης των επικίνδυνων καταστάσεων, με την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, τη δημιουργία εναλλακτικών οδεύσεων, την ενημέρωση των πολιτών και την καταφυγή τους σε ασφαλή μέρη. Προβλέπεται φυσικά και η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, αλλά και ο τρόπος διοχέτευσης των πόρων.

Η δημιουργία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής είχε ως σκοπό τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων σε έναν φορέα.

Σημασία, ωστόσο, έχει η πιστή εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αποφεύγουμε κάθε δυσάρεστη συνέπεια.

Δηλαδή, ο αρμόδιος υπουργός να μπορεί να αποφασίζει πέρα και πάνω από άλλους φορείς και υπεύθυνους.

Σε ακραίες περιστάσεις, όπου κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες, θα πρέπει να είναι αυτονόητη η ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού και μια οργάνωση που θα αποτρέπει τη διάχυση αρμοδιοτήτων σε άλλα υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, ιδιωτικές εταιρείες.

Το κράτος, σε συνεργασία βεβαίως με όλους τους παραπάνω, όταν πρέπει να προστατέψει τον πολίτη, οφείλει να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις.

Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να προβλεφθεί κάθε ζήτημα που θα ανακύψει. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποκλείσουμε την πιθανότητα απώλειας ανθρώπινης ζωής και καταστροφής περιουσίας.

Τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ευθύνες για όσα έγιναν με την κακοκαιρία «Ελπίδα» είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναζητήσουμε.

Και ορθώς πρώτος ο πρωθυπουργός έβαλε το «δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων».

Ωστόσο, όλοι πρέπει να μάθουμε ότι δεν πρέπει να είμαστε παρατηρητές των γεγονότων, αλλά να δουλέψουμε σκληρά για να αλλάξουμε τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr