Σπύρος Πνευματικός: «Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπύρος Πνευματικός: «Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός»

Ο Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» στο κανάλι Αρτ

Ο Βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός μίλησε στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» με τον Γιώργο Βαθιώτη στο κανάλι Αρτ για τα θέματα της πανδημίας και των δημοσκοπήσεων.

Για την τωρινή εικόνα της πανδημίας και τη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Πνευματικός είπε πως μετά από 2 χρόνια και με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή, είναι δόκιμο πια να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τηνκανονικότητα στις ζωές μας. Μας δόθηκε ευκαιρία με το εμβόλιο, που το έχει κάνει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, για αυτό και είχαμε μεγάλη διαφοροποίηση στην καθημερινότητά μας από τις αρχές του προηγούμενου έτους.

«Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά», σημείωσε ο κ. Πνευματικός «αλλά μια πανδημία δεν είναι ένα σπριντ, είναιμαραθώνιος. Το αναμενόμενο είναι τα σχετικά δεδομένα και οι δείκτες να είναι παρόμοιοι στις πολιτισμένες χώρες του κόσμου που εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες. Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και στην Αμερική, τα μέτρα χαλαρώνουν».

Όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, είπε πως, όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, είναι ίσως ασέβεια να αναφερόμαστε σε δείκτες, όμως, αν δούμε τα διεθνή στατιστικά, τα νούμερα είναι ίδια παγκοσμίως. Ήδη, ο κορωνοϊός παγκόσμια ξεφεύγει από τον όρο της πανδημίας και σε πολλά κράτη τείνει να θεωρηθεί ενδημικό φαινόμενο και αυτός είναι ο στόχος. Σημείωσε, ακόμα, πως ίσως πρέπει να επανεξεταστεί ποιοι θάνατοι καταγράφονται ως σχετιζόμενοι με τον covid, αν δηλαδή ένας άνθρωπος πεθαίνει από κάποιο νόσημα και συμπίπτει να είναι θετικός στον κορωνοϊο, δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η αιτία θανάτου.

Σε ερώτηση γιατί χαλαρώνουν τα μέτρα όταν στην αρχή τηςπανδημίας είχαμε περιορισμό κυκλοφορίας με λιγότερους θανάτους, ο κ. Πνευματικός εξήγησε ότι στην αρχή τηςπανδημίας δεν είχαμε τρόπους ή όπλα να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα, όπως το εμβόλιο, και δεν ξέραμε καν ποια θα είναι η εξέλιξη της κατάστασης. Τα μέτρα ήταν επιβεβλημένα και έπρεπε να είναι αυστηρά. Τώρα, με την αλλαγή του καιρού, θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη η καθημερινότητα και πρέπει επιτέλους να ανοίξει η οικονομία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αφού,περιορίζοντας την κοινωνία και τις δραστηριότητες θα έχουμε συνέπειες.

«Το έχω πει από την αρχή και το ξαναλέω, το μεγαλύτερο κόστος δεν το έχουν οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας αλλά τα παιδιά μας, το μέλλον της χώρας μας. Περιορίζοντας τα, σε μια διαδικασία αντικοινωνική, δεν κοινωνικοποιούνται, δεν κάνουν αυτά που εμείς όταν ήμασταν μικροί τα θεωρούσαμε φυσιολογικά» τόνισε.

Όσο για το αν οι θάνατοι από κορωνοϊό οφείλονται σε αδυναμίες του ΕΣΥ, ο κ. Πνευματικός είπε πως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που έδειξαν κάποιες ατέλειες, παρόλα αυτά δεν θεωρεί πως είναι η βασική αιτία, αφού και σε πολύ προηγμένα συστήματα υγείας, όπως των ΗΠΑ, βλέπουμε τα ίδια νούμερα.

Τόνισε πως το σύστημα υγείας θέλει προφανώς μεγάλη βελτίωση και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και φέρνει αλλαγές στο ΕΣΥ ενώ είπε πως το Υπουργείο Υγείας έχει στόχους για να διορθώσει το σύστημα, και ασχολείται με την ενίσχυση τηςΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη χαρτογράφηση των υγειονομικών αναγκών της χώρας κ.α..

Στο ερώτημα αν η διαχείριση και το ΕΣΥ ήταν ισχυρά στη διάρκεια της πανδημίας ή όχι, είπε πως πράγματι το δημόσιο σύστημα υγείας αντεπεξήλθε κατά το δυνατόν καλύτερα και ο ιατρικός κόσμος και το υγειονομικό προσωπικό δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά για να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες.

Όπως τόνισε, όμως, οι πανδημίες δεν είναι συνηθισμένα φαινόμενα, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν γεγονότα που συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια. Μετά από δύο χρόνια συζητήσεων για την πανδημία, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι τα αποτελέσματα της διαχείρισηςπρέπει να αξιολογούνται, έχοντας στο νου ότι ξεκινάμε μεάγνοια και σιγά σιγά προσαρμοζόμαστε στα επιστημονικά δεδομένα.

Για το θέμα των δημοσκοπήσεων και, ειδικότερα την τελευταία δημοσκόπηση που δίνει διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ 4,6%, ο κ. Πνευματικός αρχικά σχολίασε ότι αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν μία διαφορά στο 7-8%. Αν ανατρέξουμε στα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, η διαφορά ήταν περίπου 8 μονάδες, ένα ποσοστό που διατηρείται περίπου και μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, όπως η πανδημία και ο πόλεμος.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις είναι μια μεγάλη πληροφορία της στιγμής που αποκρυσταλλώνει την άποψη του κόσμου και μέσω αυτών εκφράζουν τη στεναχώρια και τη δυσφορία τους, μετά και από μία τρομακτικά δύσκολη 12ετία, με τα μνημόνια, την πανδημία, τον πόλεμο και τη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση που πλήττει σημαντικά το οικογενειακό εισόδημα. «Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αποτυπώνονται, τα καταλαβαίνουμε, τα δεχόμαστε και θα κάτσουμε να σκεφτούμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε» είπε.

Σε ερώτημα σχετικά με την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασιών, ο κ. Πνευματικός είπε πως είναι μια απόφαση του Πρωθυπουργού και αναφέρθηκε στη φράση του ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αυτό που προέχει στη χώρα μας είναι μια σταθερή και ομαλή διακυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, αν χρειαστεί να υπάρχουν συμμαχίες,αυτό δεν είναι κακό και ότι και τα υπόλοιπα κόμματα θα τεθούν προ των ευθυνών τους.

Έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι στις συζητήσεις για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας, φαίνεται να μιλάμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον ψηφοφόρο λαό, που στο τέλος της μέρας θα αποφασίσει ποιος θα τονκυβερνήσει. Αν η απόφασή του λαού είναι να μην υπάρχει αυτοδυναμία σημαίνει ότι οι ίδιοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας. «Ο λαός αυτό που χρειάζεται πάντα είναι μια σταθερή κυβέρνηση, όπως και αν είναι σχηματισμένη, για να μπορέσει να λύσει τα καθημερινά προβλήματα» είπε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr