Στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο Θεοδωρικάκος:Τι ζήτησε από τους περιφερειάρχες ο υπ. Εσωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο Θεοδωρικάκος:Τι ζήτησε από τους περιφερειάρχες ο υπ. Εσωτερικών

Εθνική ενότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας και εγρήγορση σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού, ζήτησε από τους Περιφερειάρχες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μίλησε σήμερα στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.). Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε συναντίληψη στα συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς επίσης και η ανάγκη άμεσης ψήφισης της μεταρρύθμισης που αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, με την αντίστοιχη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά και στην υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο δικαιούχοι είναι και οι Περιφέρειες.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί το ισχυρό αίσθημα εθνικής ενότητας και αυτοπεποίθησης των Ελλήνων:

«Είμαστε σε μία χρονική φάση που οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε -και είμαστε-απολύτως ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που, δίχως καμία αμφιβολία, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη χώρα, τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με απόλυτη ετοιμότητα, ψυχραιμία κι αυτοπεποίθηση και πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο οφείλει να τα αντιμετωπίσει -κι ελπίζω ότι θα το πράξει- το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Εμείς όμως που είμαστε εδώ, εσείς οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες, εκπροσωπείτε το σύνολο του ελληνικού λαού, το σύνολο των Περιφερειών, οφείλετε και οφείλουμε κι εμείς από την σκοπιά μας, σε κάθε Περιφέρεια, να έχουμε ετοιμότητα όλων των μηχανισμών, ισχυρό το αίσθημα ενότητας και της αυτοπεποίθησης των Ελλήνων». Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος «οι Περιφέρειες, ως θεσμός Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να συμβάλουν ως κόρη οφθαλμού στη διαφύλαξη της εθνικής ενότητας. Της απόλυτης ενότητας των Ελλήνων όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις εθνικού χαρακτήρα. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό το κάνετε όλοι».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του κορωνοϊού, τον οποίο χαρακτήρισε δεύτερη απειλή, ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να εντείνουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των μέτρων αποτροπής της πανδημίας, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα έχει ανοίξει στον τουρισμό: «Οφείλουμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα γιατί, κακά τα ψέματα, υπάρχει μία σημαντική χαλάρωση, καθώς υπάρχει και η κόπωση από την εφαρμογή των μέτρων, υπάρχει και το καλοκαίρι. Υπάρχει και το θετικό στοιχείο ότι ξεπεράσαμε την πρώτη φάση της κρίσης, με ελάχιστες συγκριτικά με άλλες χώρες απώλειες. Κι αυτό κάνει τους ανθρώπους να επαναπαύονται πολλές φορές, να αισθάνονται ότι η απειλή αυτή δεν αφορά εμάς.

Δεν είναι έτσι, ας είμαστε προσεκτικοί και τώρα το καλοκαίρι, αλλά και τους επόμενους μήνες, μέχρι να έρθει η στιγμή του εμβολίου. Πιστεύω ότι μόνο τότε η ανθρωπότητα θα μπορεί να είναι πιο ήσυχη στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού». Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να εντείνουν την εφαρμογή των μέτρων «αξιοποιώντας το κατάλληλο προσωπικό, το κατάλληλο δυναμικό, μεταφέροντας ξανά το αίσθημα εγρήγορσης σε όλη την κοινωνία, από την οποία ζητάμε να έχει τη δική της συνδρομή για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή». Και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι οι Έλληνες στα δύσκολα βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό. Βάζουν τα δυνατά τους. Υπάρχει φιλότιμο, υπάρχει διάθεση συμμετοχής των πολιτών, υπάρχει παρακίνηση του ενός προς τον άλλο. Ήταν μία πολύ καλή περίοδος. Μία περίοδος που υπήρξε η συμβολή όλων. Σίγουρα υπήρξαν έγκαιρες αποφάσεις από την κυβέρνηση. Υπήρξε σοβαρή στάση από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Υπήρξε μεγάλη συμβολή της Αυτοδιοίκησης και δική σας και των δημάρχων. Λοιπόν, όλα αυτά είναι ένα ισχυρό κεκτημένο που δεν πρέπει να χαθεί για τη χώρα».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τη συμβολή των Περιφερειαρχών στην υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αφού και οι Περιφέρειες είναι δικαιούχοι στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, καθώς οι ίδιοι γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των Δήμων και των Περιφερειών που εκπροσωπούν.

«Βασικό μέλημα είναι αυτό το Πρόγραμμα να ‘‘κουμπώσει’’ με τους συνολικούς σχεδιασμούς που έχει κάθε Περιφέρεια και έργα τα οποία δεν ήταν δυνατό να μπουν στα περιφερειακά προγράμματα και δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί άλλη πηγή χρηματοδότησης, να ενταχθούν και να καλύψουν τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες, οι οποίες είναι απαραίτητο να ικανοποιηθούν», τόνισε.

Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να προγραμματισθεί ένα πρώτο σημαντικό πακέτο έργων που θα προστεθεί στα έργα του «Φιλόδημος Ι», τα οποία δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση και εντάχθηκαν με απόφαση του ιδίου του υπουργού στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η δεύτερη προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους Περιφερειάρχες να υπάρξει συναντίληψη και συμβολή τους αφορά στη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση για το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι στη κρατική διοίκηση. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα γίνει σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων Δήμων και των Περιφερειών. «Στη δική μου αντίληψη βασικές αρμοδιότητες οι οποίες ασκούνται από τις Αποκεντρωμένες διοικήσεις και δεν εμπίπτουν στις συνταγματικές προϋποθέσεις για παραμονή στο κράτος, πρέπει να μεταφερθούν στις κεντρικές Περιφέρειες, οι οποίες ήδη έχουν καταξιωθεί ως θεσμός εκπροσωπούν τις κοινωνίες και τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις ανάγκες βελτίωσης ζωής και της ασφαλείας των πολιτών. Άρα πρέπει να έχουν στο σύνολο τους ισχυρές αρμοδιότητες. Εδώ σε αυτό τον τομέα περιμένω τησυνδρομή της Ένωσης των Περιφερειών, προκειμένου να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Περιμένω τις επόμενες ημέρες να μου παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής κ. Κοντιάδης, προκειμένου να την λάβω υπόψη και φυσικά θα αρχίσει ένας πολύ σοβαρός διάλογος με εσάς, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με την κοινωνία, τους πολίτες και ασφαλώς με το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Κι αυτό διότι ο στόχος της πραγματοποίησηςαυτής της μεταρρύθμισης είναι φιλόδοξος. Είναι να πετύχουμε κάτι που θα έχει διάρκεια. Δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να κάνουμε μια μεταβολή που να έχει βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Βασική μας αρχή είναι να πετύχουμε τις αναγκαίες συγκλίσεις και τη συνεννόηση με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν κι εκείνες να συνδράμουν σε μια σοβαρή μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά το κράτος και την Αυτοδιοίκηση και που επιθυμούν κι εκείνες να ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση. Είναι αυτονόητο ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων θα πρέπει να συνοδευθεί από ένα συντονισμένο σχέδιο που στην υλοποίηση του, θα μετακινούνται οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι και το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό».

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από την ΕΝ.Π.Ε., εντός του Σεπτεμβρίου, να οργανώσει συζήτηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων και της επικείμενης μεταρρύθμισης. «Είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου και πάμε να το κάνουμε μαζί. Κι επιμένω ότι είναι μία ώριμη στιγμή, όταν θα έρθει η ώρα της ψήφισης αυτού του νόμου στο Κοινοβούλιο, να υπάρξει η καθολική αποδοχή του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Απόστολο Τζιτζικώστα καθώς και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να στηρίξει στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εκεί θα εξελιχθεί το πρόγραμμα της ταχύτερης απολιγνιτοποίησης και υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα με τις μελέτες και τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Απόσοτολος Τζιτζικώστας είπε ότι το «Αντώνης Τρίτσης» έρχεται να συμπληρώσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία οι Περιφέρειες ‘‘τρέχουν’’ με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα με πολύ υψηλές απορροφητικότητες. Όπως σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας «διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων είμαστε δίπλα σας προκειμένου να ξεκινήσει γρήγορα το ‘‘Αντώνης Τρίτσης’’, να ‘‘τρέχει’’, να απορροφά χρήματα, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση που αφορά το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους και Αυτοδιοίκησης ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Ναι είμαστε θετικοί. Χαιρόμαστε που το υπουργείο έρχεται -και για πρώτη φορά υπουργός και υπουργείο Εσωτερικών– βάζει μία τάξη. Εμείς ως ΕΝ.Π.Ε. συμμετέχουμε στην Επιτροπή που έχετε διαμορφώσει. Βέβαια ο πραγματικός διάλογος θα γίνει, αφού πρώτα κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής και θα ξεκινήσει διαβούλευση με την Ένωση Περιφερειών». Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού,επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μη μπορούν οι Περιφέρειες να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που έχουν να εκτελέσουν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr