Σενάρια εκλογολογίας – και μάλιστα πρόωρης – φούντωσαν από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου για διπλές εκλογές εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι μιλά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας αποκλείοντας πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, στη δημόσια συζήτηση επικρατούν φήμες για σχέδιο εκλογικού αιφνιδιασμού.
Ωστόσο, εκτός από τον κ. Θεοδωρικάκο και την ίδια την κυβέρνηση απαγορευτικό στα σενάρια πρόωρων εκλογών και μάλιστα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο του 2020 βάζει το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Η παράγραφος 4 του άρθρου 41 του Συντάγματος είναι σαφής και ορίζει ότι Βουλή η οποία εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί ή καταψηφιστεί.
Με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική περίοδος την οποία διάγουμε σήμερα άρχισε τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου 2019 και ότι από την ημέρα διάλυσης της Βουλής απαιτείται διάστημα περίπου ενός μήνα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών ο ίδιος ο συνταγματικός νομοθέτης δείχνει ότι εκλογές χωρίς η κυβέρνηση να έχει χάσει τη δεδηλωμένη δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν από τον Αύγουστο του 2020.
Κυβέρνηση η οποία δεν έχει συμπληρώσει έναν χρόνο θητείας δεν νομιμοποιείται να επικαλεστεί ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής ούτε καν για σπουδαίο εθνικό λόγο.
Η πρόβλεψη της συμπλήρωσης ενός χρόνου στο άρθρο 41 έχει ακριβώς το νόημα ότι κυβέρνηση με μικρότερη θητεία έχει ακόμα νωπή λαϊκή εντολή για να υλοποιήσει τις αποφάσεις της.
Εξού και δεν νομιμοποιείται να ζητήσει εκ νέου εκλογές είναι το συμπέρασμα στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι συνταγματολόγοι.
Μόνη εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω η παραίτηση της κυβέρνησης είτε λόγω απώλειας της δεδηλωμένης είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο και σε δεύτερο στάδιο οι ατελέσφορες διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης.
Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο τυχόν παραίτηση της κυβέρνησης πριν από τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου να προκαλέσει διπλές εκλογές θεωρώντας ότι έτσι θα ανανεώσει τη λαϊκή εντολή και θα κάψει το σενάριο της απλής αναλογικής χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως κάτι εξαιρετικά δύσκολο.
Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί θα είναι σαν να παραδέχεται είτε ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο έχει χάσει μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία τη στηρίζει είτε ότι το κάνει προσχηματικά.
«Καθαρή αυτοκτονία» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο και έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος στη «Realnews».
Ωστόσο, το ότι η Ν.Δ θεωρεί εξαιρετικά δυσχερές το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αμέσως μετά την προεδρική εκλογή και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου δεν σημαίνει ότι αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών αμέσως μετά το πέρας της συνταγματικής προθεσμίας και αν έως τότε θα έχει διατηρήσει το καθαρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Άλλωστε στο σενάριο των διπλών εκλογών θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αποτρέψει μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο προκαλεί ανησυχία στην Κουμουνδούρου όσο οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ήδη σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών. Mε πληροφορίες του newsbomb.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr