ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαπουρνιώτης: «Η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού προτεραιότητα για τον δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας»

Τσαπουρνιώτης: «Η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού προτεραιότητα για τον δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας»
Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης αναφέρθηκε στους άξονες που θα στηρίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού

Για τους κύριους άξονες οι οποίοι θα στηρίξουν την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού μιλάει σε άρθρο του ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας στην Εύβοια, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Olympia Forum IΙI, το οποίο θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 21-22 Οκτωβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Όπως αναφέρει ο κ Τσαπουρνιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας καταλαμβάνει έκταση 585,39 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατά πλειοψηφία πευκοδάσος, με 22 Κοινότητες και πληθυσμός περίπου 12.000 κατοίκους.

Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σε περιουσίες των κατοίκων και έκαψε 320.000 στρέμματα πυκνού δάσους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, πλήττουν το Δήμο μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας κάθε φορά ζημιές. Από το έτος 2016 μέχρι και σήμερα ο Δήμος συνεχώς βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Ως Δημοτική Αρχή αυτού του πονεμένου τόπου κληθήκαμε όχι μόνο να διαχειριστούμε τις καταστροφές, αλλά να βρούμε τρόπους να ανακάμψει η κοινωνία και να δημιουργήσουμε βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Με τον όρο βιώσιμη ανάπτυξη νοείται η ανάπτυξη ενός τομέα, ενός κλάδου ή ενός τόπου, η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του μέλλοντος να ικανοποιήσει τις δικές του.

Για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται συνεργασία του Κράτους με τους πολίτες, χαράζοντας στρατηγική πορεία από κοινού.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε στον τόπο μας από την πυρκαγιά πρέπει να σταματήσει και η όποια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη να συμφιλιωθεί με το περιβάλλον και να μην προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή. Οι δράσεις κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων να ενταχθεί στη στρατηγική της αυτοσυντηρούμενης ανάπτυξης, η οποία προωθεί την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων με τη φύση.

Ως κοινωνικό Κράτος, ως Κράτος δικαίου πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς, ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιδιώκουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εξασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας, χωρίς να υποβαθμίζεται το περιβάλλον, συμβαδίζοντας έτσι με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κύρια οικονομική δραστηριότητα του Δήμου απορρέει από τη δασική εκμετάλλευση, η οποία μετά την πυρκαγιά εξέλειψε, από τη γεωργία και από τον τουρισμό.

Ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στους παραθαλάσσιους οικισμούς και σε κάποιες περιοχές εξειδικεύεται στο θρησκευτικό και στον αρχαιολογικό. Οι διαθέσιμοι τουριστικοί πόροι του Δήμου είναι ποικίλοι και σημαντικοί, ήτοι:

• Σημεία με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον
• Θρησκευτικοί χώροι (ναοί – μονές)
• Περιοχές φυσικού κάλλους με οικολογικό ενδιαφέρον
• Οικισμοί με παραδοσιακά στοιχεία.

Οι πόροι αυτοί δεν έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και ιδιαίτερα εκείνους που επιζητούν εξειδικευμένες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Η δημιουργία οργανωμένης και ποιοτικής τουριστικής υποδομής, τα έργα υποδομών (δρόμοι, ακτοπλοϊκές συνδέσεις, κ.α.), η προβολή των περιοχών πολιτιστικής και οικολογικής κληρονομιάς του Δήμου είναι οι κύριοι άξονες που θα στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και κατά συνέπεια την ανάκαμψη του Τόπου μας!»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr