Βουλή-Ζεμπίλης: Δίνουμε τέλος στην ακυβερνησία των δήμων (video)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή-Ζεμπίλης: Δίνουμε τέλος στην ακυβερνησία των δήμων (video)

Βουλή-Ζεμπίλης: Δίνουμε τέλος στην ακυβερνησία των δήμων

«Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τερματίζεται η ακυβερνησία των ΟΤΑ, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το αναπτυξιακό τους έργο και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης στην ομιλία του, κατά την συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών,  που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, ο Θανάσης Ζεμπίλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την ΤΑ. Για μια αυτοδιοίκηση που θα μπορεί πλέον, υπό συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, να προγραμματίζει ένα καλύτερο αύριο! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς παραβίαζε την θεμελιώδη Ευρωπαϊκή αρχή της επικουρικότητας, καθώς εμπόδιζε την λήψη αποφάσεων πλησίον του πολίτη. Στην πραγματικότητα, με ένα εκλογικό σύστημα αλα καρτ επιχειρήθηκε ο έλεγχος της ΤΑ και η νόθευση της λαϊκής βούλησης, ώστε να μετατραπούν οι μειοψηφίες σε πλειοψηφίες, μέσω ευκαιριακών σχημάτων συνεργασίας. Ήταν βλέπετε και η αυτοδιοίκηση ένας εκ των περιζήτητων αρμών της εξουσίας. Με αυτές τις πρακτικές συγκρουστήκαμε και αναμετρηθήκαμε και στις αυτοδιοικητικές και στις εθνικές εκλογές.

Έτσι, η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία εκπηγάζει από αυτή την πλατιά λαϊκή νομιμοποίηση και πραγματοποιείται σε αγαστή συνεργασία με τα θεσμοθετημένα όργανα της αυτοδιοίκησης, μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου. Και αυτό διότι δεν πρέπει να λησμονούμε το κρεσέντο αυταρχισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, που με συγκεντρωτική νοοτροπία επέβαλε άνωθεν το εκλογικό σύστημα, αδιαφορώντας παντελώς για τις απόψεις των αιρετών. Και εδώ καταγράφεται η πρώτη μας διαφορά, που καταδεικνύει στην πράξη και όχι στα λόγια, ποιος πραγματικά σέβεται την αυτονομία και την ανεξαρτησία της ΤΑ. Δεύτερη κεφαλαιώδους σημασίας διαφορά: ότι το παρόν ΣΝ δεν συνιστά μια αποσπασματική παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά πράγματα.

Αντίθετα, εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για την δικαιότερη κατανομή των αρμοδιοτήτων και των πόρων, ανάμεσα στο κράτος, τις περιφέρειες και τους δήμους. Εντάσσεται σε μία ευρεία μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, που θα αποκεντρώνει ακόμα περισσότερο την εξουσία, συγκλίνοντας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και σε αυτή την πρόταση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης το παρόν ΣΝ  είναι τροχιοδεικτικό των στρατηγικών μας επιλογών. Διότι πράγματι, μια οραματική αυτοδιοίκηση, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, χρειάζεται και ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, που να ανταποκρίνεται στην εποχή του. Αυτό απαιτεί και το Σύνταγμα, που καταλείπει ευρεία ρυθμιστική ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη ώστε ο εκλογικός νόμος να προσαρμόζεται στο μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο, αποτρέποντας ανελαστικές καταστάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα και ατραπούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογώντας τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες θα οδηγηθούμε αβίαστα σε δύο διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι, ότι η τρέχουσα δημοτική περίοδος σημαδεύτηκε από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, που προκάλεσε η πανδημική κρίση, σε συνδυασμό με το ασταθές και ρευστό τοπίο του καταργούμενου νόμου. Η δεύτερη επισήμανση, είναι ότι στην μετά COVID εποχή οι ΟΤΑ επιβάλλεται να επιτελέσουν ένα καθοριστικό και κρίσιμο ρόλο στην επανεκκίνησης της χώρας και της οικονομίας. Και για να επιτευχθεί αυτό, η συνταγή είναι απλή: σταθερότητα, ευέλικτα και βιώσιμα αυτοδιοικητικά σχήματα, και τέλος ισχυρή διακυβέρνηση με ορίζοντα μακράς πνοής. Αυτά είναι τα προτάγματα την καιρών και σ´αυτά απαντά επιτυχώς το παρόν ΣΝ.

Πρόκειται, συνεπώς, για μια συστηματική και θαρραλέα νομοθετική πρωτοβουλία, που απελευθερώνει την ΤΑ από αχρείαστα λειτουργικά και οργανωτικά βάρη και διαμορφώνει τους θεσμικούς όρους για την μετατροπή των ΟΤΑ σε σύγχρονα αναπτυξιακά κύτταρα, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις προσδοκίες των πολιτών! Με ένα εκλογικό σύστημα που δοκιμάστηκε, στην πιο ενισχυμένη εκδοχή του, και κατά την περίοδο 2007- 2010 και είχε θετική συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ. Βεβαίως υπήρξαν και τότε επικρίσεις, όπως και σήμερα ακούγονται, ως προς την συμβατότητά του με τις Συνταγματικές αρχές. Ωστόσο, το ΣτΕ, με σωρεία αποφάσεων του έκρινε ότι το εκλογικό σύστημα που προκρίνεται πληρεί τις συνταγματικές αρχές της νομιμότητας, της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας. Περαιτέρω, τα τοπικά εκλογικά συστήματα στην Ευρώπη ποικίλουν, ανάλογα με τις ιστορικές σχέσεις των πολιτών με τις παρατάξεις και το εθνικό κοινοβουλευτικό σύστημα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της Ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=-zjf9TWNcac

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr