«Η καρδιά μας, το μυαλό μας μας η ψυχή μας είναι κοντά στον αστυνομικό, το θύμα αυτής της εγκληματικής ενέργειας και στην οικογένειά του. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε όλα μας τα όπλα για την εξιχνίαση της υπόθεσης», είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Αναφορικά με τη λίστα με τα 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν με όλες τις ομάδες και από όλη την Ελλάδα που προσκόμισαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού Γ. Οικονόμου και Γ. Βρούτσης, είπε ότι πρόκειται «για άτομα με έντονη παραβατική συμπεριφορά και παραβατική ποινική συμπεριφορά».
Τοξικά δημοσιεύματα κι εμπρηστικές δηλώσεις παρακινούν την οπαδική βία, τόνισε ακόμα ο κ. Βρούτσης.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «Έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο κατά παραβατικών συμπεριφορών στον αθλητισμό» και ξεκαθάρισε ότι θα μπουν ηλεκτρονικές κάμερες παντού στα γήπεδα, με τρόπο που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν.
Ιστορικά η βία ήταν μέσα στα γήπεδα, είπε ακόμα. «Η εικόνα μέσα στα γήπεδα έχει βελτιωθεί αλλά έχουμε βίαιες ενέργειες εκτός». Καθένας που θα μπαίνει στο γήπεδο θα περνά απο «ακτινογραφία», είπε και ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία της αστυνομίας στο γήπεδο.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
- Δώσατε σήμερα στη δικαιοσύνη μια λίστα με 200 ονόματα που εμπλέκονται από ό,τι καταλαβαίνουμε σε μια σειρά υποθέσεων. Εδώ φαίνεται πως δεν μιλάμε για μια εγκληματική οργάνωση, πιθανότατα μιλάμε για πολλές εγκληματικές οργανώσεις. Τι είναι αυτό το οποίο ζητάτε από τη δικαιοσύνη να διερευνηθεί;
Πρώτον, οφείλω, όπως και εγώ και οι υπόλοιποι Έλληνες, να πούμε ότι η καρδιά μας, το μυαλό μας και η ψυχή μας είναι κοντά στον αστυνομικό, το θύμα αυτής της εγκληματικής ενέργειας και στην οικογένειά του. Δεύτερον, να σας πω ότι είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή μου. Περίμενα να ολοκληρωθεί και η σημερινή διαδικασία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έτσι ώστε να μπορώ με πιο ελευθερία να τοποθετηθώ και δημόσια και με συγκεκριμένο τρόπο, διαμέσου νομοθετικής πρωτοβουλίας το επόμενο διάστημα και εξαγγελιών δέσμης μέτρων. Η ερώτηση σας τι κάναμε στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μαζί με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ Οικονόμου, πήγαμε, Επισκεφτήκαμε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για ένα και μόνο λόγο. Να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε, να ρίξουμε όλα τα όπλα στη μάχη μαζί με τα υπόλοιπα, τα θεσμικά και τα νομοθετικά και να σπρώξουμε στην κατεύθυνση της εξιχνίασης της αυτής της υπόθεσης. Και σε μια άλλη πλευρά όλο το ρεπορτάζ το οποίο κάνατε λίγο πριν, όταν μιλάμε για καθοδηγητές, για ιεράρχηση, για οικονομικά συμφέροντα, για στρατολόγηση, δείχνει ότι όλα αυτά συγκροτούν εγκληματική οργάνωση και οφείλουμε ως συντεταγμένη πολιτεία, εμείς οι αρμόδιοι υπουργοί, κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και των πρωτοβουλιών που παίρνει, να πάμε να δούμε και αυτή την πλευρά διαμέσου της Δικαιοσύνης. Δώσαμε στοιχεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τοξικά απαράδεκτα δημοσιεύματα είτε εφημερίδων είτε δηλώσεων λεσχών, με πράγματα τα οποία έχουν συμβεί απαράδεκτα στο παρελθόν εναντίον διαιτητών και στο πρόσφατο παρελθόν διαιτητών με βιαιοπραγίες εναντίον τους, εναντίον δημοσιογράφων, με δηλώσεις οι οποίες είναι εμπρηστικές και οι οποίες θα έλεγα και ουσιαστικά παρακινούν για εγκληματικές ενέργειες. Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί και με μια σειρά από άλλα που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραδόθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και περιμένουμε και από εκεί την αντίστοιχη εξέλιξη.
- Εντοπίζετε, κύριε Βρούτση, κάπου τον πυρήνα αυτών των ομάδων; Είναι διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια. Ποια είναι τα στοιχεία τους, τι μπορεί να συνδέει; Είναι 200 άτομα. Δεν μιλάμε για μικρό αριθμό ανθρώπων.
Τώρα με πήγατε σε κάτι πιο ειδικό, το οποίο παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 200 άτομα τα οποία έχουν έντονη παραβατική αθλητική συμπεριφορά. Και αυτά τα άτομα με κάτω από έρευνα που έγινε έχουν και παραβατική ποινική συμπεριφορά. Συνδέεται δηλαδή η παραβατικότητα η ποινική με την αθλητική που αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με εγκληματικά στοιχεία και όχι με αγνούς φιλάθλους όπως θέλουν να παρουσιάζονται, όχι με ανθρώπους που αγαπάνε την ομάδα τους. Μάλλον χρησιμοποιούν ως επικάλυψη και ως άλλοθι την αθλητική ομάδα κάθε φορά που δεν τους ενδιαφέρει καν ποια είναι, απλά βρίσκουν την ομπρέλα κάτω από την οποία θέλουν να δράσουν εγκληματικά και για τους δικούς τους σκοπούς.
- Κάποιος θα ρωτήσει κύριε Υπουργέ, από τη στιγμή που η πολιτεία είχε στοιχεία για όλους αυτούς, γιατί δεν κινηθήκατε πιο γρήγορα από τη στιγμή που είχαμε και άλλα περιστατικά αθλητικής βίας και δολοφονίες τα προηγούμενα χρόνια;
Γιατί κάθε φορά γίνεται μια καινούρια αρχή και η αρχή γίνεται σήμερα. Και με αφορμή αυτό το επεισόδιο, το απαράδεκτο, το εγκληματικό εναντίον του αστυνομικού και με τη δολοφονία του Άλκη, πάρθηκαν μέτρα και τότε και με τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο πάρθηκαν πάλι μέτρα και τώρα είμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας. Και εγώ από τον Αύγουστο που ανέλαβα τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, έχω δρομολογήσει μια σειρά από διαδικασίες οι οποίες θα εξελιχθούν με νομοθετική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να υπάρξει νόμος σε μια μέρα. Είναι κάτι το οποίο έχει σχεδιασθεί, θα αποτυπωθεί σε κείμενο νόμου με συγκεκριμένες δράσεις.
- Το περίγραμμα αυτών των δράσεων ποιο είναι, κύριε Υπουργέ;
Στο ερώτημα που κάνατε πριν τι έγινε στο παρελθόν, σας απαντώ: γίνανε πολλά πράγματα, όχι όλα. Πχ. έχουμε το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο νομοθετικό εναντίον παραβατικών συμπεριφορών στον αθλητισμό με ιδιώνυμο το οποίο ισχύει. Δεν υπάρχει πιο αυστηρό στην Ευρώπη. Δεύτερον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε δεκάδες εφόδους σε λέσχες, βρήκε πάρα πολλά στοιχεία, τα συγκέντρωσε. Υπήρχαν πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας δράσης πολιτικής. Υπήρχαν όμως και κενά. Παραδείγματος χάρη, τα κενά είναι ότι δεν διέθεταν τα γήπεδα την απαιτούμενη ηλεκτρονική εποπτεία, δηλαδή τις ονομαζόμενες κάμερες.
- Θα μπουν κάμερες σε όλα τα γήπεδα μέχρι να επιστρέψουν οι θεατές στα γήπεδα. Δηλαδή σε δύο μήνες από σήμερα;
Θα μπει ηλεκτρονική εποπτεία σε όλα τα γήπεδα με τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν και θα έχουμε αλλαγή σελίδας από εδώ και πέρα και από την ψήφιση του νόμου και μετά και μέχρι την εγκατάσταση των καμερών τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο. Να ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών. Γιατί όλοι ξέραν ότι δεν λειτουργούν οι κάμερες και κρυβόντουσαν πίσω από το ότι λειτουργούν οι κάμερες, αλλά τι να κάνουμε, βάζουμε και την κουκούλα. Τώρα πλέον όλοι θα είναι κάτω από το φως της κάμερας.
- Για να μείνουμε λίγο σε αυτό κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου σε δύο μήνες που θα επαναξιολογηθεί η απόφαση της Πολιτείας για το αν οι φίλαθλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Προϋπόθεση είναι να έχουν εξοπλιστεί με όλα τα συστήματα τα γήπεδα της χώρας;
Επειδή είμαι πολύ προσεκτικός χρόνια τώρα σε όλη τη έχω εξαγγείλει και από το Υπουργείο Εργασίας σε καινοτόμες δράσεις όπως τον ΕΦΚΑ, όπως ήταν πρωτοβουλία στη Εργάνη και δεν θέλω να είμαι τόσο ακριβής στην ημερομηνία. Είμαι ακριβής, όμως στον στόχο. Η στοχοπροσήλωση είναι να μπουν κάμερες. Δεν θέλω να μπω στην ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι το deadline που λέμε για να ανοίξουν πάλι τα γήπεδα. Εμείς θέλουμε να μπουν παντού ηλεκτρονικές κάμερες σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα και αυτό θα γίνει. Τα κείμενα του νόμου έτοιμα έρχονται στη Βουλή και θα υλοποιηθούν μέσα στον χρόνο που πρέπει.
- Υπάρχει ένα πεδίο κριτικής που λέει ότι απαγορεύετε την παρουσία θεατών στο ποδόσφαιρο, όμως η βία και οι δολοφονίες έχουν συμβεί εκτός γηπέδων. Τι διασφαλίζει το ότι δεν θα έχουμε φαινόμενα βίας το επόμενο διάστημα.
Αυτή είναι μια σωστή παρατήρηση. Θυμίζω ότι ιστορικά η βία ήταν μέσα στα γήπεδα, μέσα από διαδοχικές κυβερνήσεις και από το Υπουργείο Αθλητισμού και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με μέτρα που πάρθηκαν και με προγενέστερους από εμένα υπουργούς και άλλες κυβερνήσεις, βελτιώθηκε η εικόνα μέσα στα γήπεδα και μειώθηκε η παραβατικότητα μέσα στα γήπεδα. Αυτό είναι μια κοινή διαπίστωση. Μεταφέρθηκε όμως εκτός γηπέδων και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Προσέξτε όμως ποια είναι η διαφορά. Η παραβατικότητα έχει μήτρα μέσα στο γήπεδο. Γεννιέται και υποθάλπτεται, ενθαρρύνεται μέσα στο γήπεδο, καλλιεργείται μέσα στο γήπεδο με συμπεριφορές, με ομαδοποίηση, με στρατολόγηση και στη συνέχεια βγαίνουν από το γήπεδο και γίνονται βίαιες ενέργειες. Τόσο απλό είναι. Άρα εάν μέσα στο γήπεδο καταφέρουμε εκτός από αυτό που έχει γίνει πράξη, να μην έχουμε βίαιες ενέργειες, αλλά ταυτόχρονα βάλουμε και τα εποπτικά εκείνα μέσα, τα ηλεκτρονικά και μπορέσουμε και εποπτεύουμε το τοπίο, ξέρουμε ποιος μπαίνει, με ποιο εισιτήριο, μπαίνει μέσα στο γήπεδο, τότε να ξέρετε ότι θα έχουμε κάνει ένα άλμα απέναντι στην αντιμετώπιση και αναχαίτιση του φαινομένου.
- Αυτό είναι πολύ σωστό που λέτε. Από την άλλη πλευρά θα σας πει κάποιος ότι ξέρετε, το τελευταίο επεισόδιο συνέβη έξω από έναν αγώνα βόλεϊ. Υπό αυτή την έννοια το απαγορεύσετε μόνο τους αγώνες πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, αφήνετε ελεύθερους τους όποιους οπαδούς, όποια κακοποιά στοιχεία, να κάνουν ότι να κάνουν σε ένα αγώνα μπάσκετ, σε ένα αγώνα βόλεϊ.
Η απάντηση σε αυτό είναι ότι υπάρχει και η αστυνομία και το κράτος δικαίου, το οποίο παντού θα υπάρχει και θα παρακολουθούμε τα πάντα. Όμως ο στόχος μας είναι επειδή το ποδόσφαιρο κατά βάση είναι το προβληματικό εκείνο άθλημα… Το ποδόσφαιρο είναι μια χαρά, είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για όλα αυτά που είπα πριν, να μην τα επαναλάβω, μεταφέρονται και έξω από άλλα γήπεδα, αλλά ο στόχος μας είναι να εντοπίσουμε ποιοι είναι. Να κάνουμε μια ακτινογραφία. Θα περάσουμε από screening κάθε έναν που μπαίνει στο γήπεδο. Οι κάμερες που λέγαμε ότι υπάρχουν δεν υπήρχαν. Τώρα υπάρχει και ένα άλλο κενό. Η ταυτοπροσωπία εισιτηρίου και προσώπου που μπαίνει στα γήπεδα. Είναι εκκρεμότητα δέκα ετών. Ναι, υπήρχε πρόβλημα. Υπήρχε αβελτηρία εκ μέρους του πολιτικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια, όμως τώρα θα λυθεί.
- Το θέμα της παρουσίας της αστυνομίας στο γήπεδο ή όχι είναι πάλι υπό συζήτηση ή αυτό έχει λήξει;
Αν θέλετε τη γνώμη μου, εγώ πιστεύω ότι πάντα πρέπει να υπάρχει αστυνομία στο γήπεδο. Όταν έχεις συγκέντρωση κόσμου 30.000- 40.000, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν και οι αστυνομικές αρχές. Δεν είναι μόνο η βία. Μπορεί να συμβεί ένα γεγονός, ένα επεισόδιο. Πάντα πρέπει η αστυνομία να είναι εκεί.
- Το λέω με δεδομένο ότι η συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες μέρες, όπως καταλαβαίνετε, για την ευθύνη που πρέπει να έχουν οι αθλητικοί και τα αθλητικά σωματεία για τους αγώνες και ούτω καθεξής, αυτό εννοώ.
Εννοείται με τα μέτρα τα οποία θα δείτε και θα έρθουν, θα γυρίσει και ανάποδα. Δηλαδή θα υπάρχουν και ευθύνες των ΠΑΕ και των αθλητικών σωματείων και συλλόγων μέσα από κείμενα νόμου, τα οποία θα παρουσιαστούν πολύ σύντομα στη Βουλή, τα οποία πλέον η ευθύνη θα πηγαίνει και προς την πλευρά εκείνη, αλλά η Αστυνομία είναι εκείνη η οποία διασφαλίζει το κράτος δικαίου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr