Με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει να εξαιρεθεί η Εύβοια από τον σχεδιασμό του Υπουργείου για συγχωνεύσεις τμημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ευβοίας και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς.
Ο Θανάσης Ζεμπίλης τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κοινωνικά, υγειονομικά και γεωγραφικά κριτήρια και κυριώς οι επιπτώσεις από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Εύβοια και δοκίμασε τους πολίτες και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Συγκεκριμένα, η επιστολή του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Η Εύβοια δοκιμάστηκε προσφάτως από μία μεγάλη πυρκαγιά που θεωρείται από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του αιώνα για την χώρα μας. Στο πλαίσιο της νέας δυσοίωνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, οι πολίτες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ορθοποδήσουν. Οι οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής είναι τεράστιες και εξακολουθούν να δοκιμάζουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ωστόσο, τα προβλήματα εντείνονται από τα σημαντικά κενά που έχουν προκύψει σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας, μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της Β΄ φάσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Αρκετά δε από αυτά αφορούν σχολεία της Βόρειας Εύβοιας. Για παράδειγμα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λίμνης με επιστολή του περιγράφει το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών και έχει προκαλέσει την εύλογη αγανάκτηση των γονέων της περιοχής, καθώς, δύο μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια, οι κάτοικοι βιώνουν για μία ακόμη φορά την εγκατάλειψη της Πολιτείας.
Έτσι, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ευβοίας, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ανέρχονται στους 67 πλήρους ωραρίου και 24 μειωμένου ωραρίου. Παράλληλα, 10 μαθητές που χρειάζονται και δικαιούνται παράλληλη στήριξη δεν έχουν εκπαιδευτικούς.
Η κατάσταση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς υπάρχουν 80 κενά πλήρους απασχόλησης και 17 μειωμένου ωραρίου, στην ειδική αγωγή υπάρχουν 5 κενά πλήρους απασχόλησης και 4 μειωμένου, στα τμήματα ένταξης υπάρχουν 17 κενά, ενώ υπάρχουν και 5 μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη.
Και ενώ θα περίμενε κανείς την κινητοποίηση των αρμοδίων του Υπουργείου, προκειμένου να καλυφθούν τάχιστα τα κενά κατά την τρίτη φάση πρόσληψης εκπαιδευτικών, παρά ταύτα διαχέονται πληροφορίες για μαζικές και οριζόντιες περικοπές- συγχωνεύσεις τμημάτων, που μεταβάλλουν τις λειτουργικότητες των σχολείων και μάλιστα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι προτεινόμενες μάλιστα συγχωνεύσεις δεν λαμβάνουν υπόψιν ούτε γεωγραφικά κριτήρια (Γυμνάσιο Σκύρου), ούτε κτηριολογικές συνθήκες και δυνατότητες (Δημοτικό Σχολείο Φάρου), με συνέπεια να μην μπορούν να τηρηθούν ούτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα covid. Όμως, το χειρότερο είναι ότι οι σχεδιαζόμενες μεταβολές αφορούν και σχολεία των δύο πυρόπληκτων δήμων της Βόρειας Εύβοιας (πχ Πευκί, Κεχριές, Κήρινθο, Λίμνη, Λ. Αιδηψού, Αιδηψό, Λιχάδα, Ωρεούς, Μαντούδι, Προκόπι).
Συνεπεία των ανωτέρω, παρακαλούμε θερμά να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολικά τμήματα, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τον μήνα Ιούλιο, και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr