Ζεμπίλης: Συνάντησα τον Κ. Χατζηδάκη για το θέμα της διασφάλισης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζεμπίλης: Συνάντησα τον Κ. Χατζηδάκη για το θέμα της διασφάλισης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Ο Βουλευτής Ευβοίας επανέλαβε την πρόταση του για μετατάξεις στο δημόσιο τομέα όσων υπαλλήλων δεν συνταξιοδοτηθούν ή/και δεν προσληφθούν από τον επενδυτή.

Συνέντευξη στο Ράδιο Ιστιαία 100.4 και τον δημοσιογράφο Γιάννη Τσελίκα παραχώρησε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης. Καλούμενος ανάμεσα σε άλλα να σχολιάσει και τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, ο Βουλευτής Ευβοίας επανέλαβε την πρόταση του για μετατάξεις στο δημόσιο τομέα όσων υπαλλήλων δεν συνταξιοδοτηθούν ή/και δεν προσληφθούν από τον επενδυτή.  

Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι «πέρα από το γεγονός ότι κατέθεσα την συγκεκριμένη πρόταση με Ερώτηση στη Βουλή, συνάντησα και τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, την προηγούμενη Τετάρτη 9/2 στο Υπουργείο, όπου είχα συνεργασία με υπηρεσιακά στελέχη, και του έθεσα την πρόταση για μετατάξεις στο στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μία πρόταση που εφαρμόστηκε επιτυχώς στο παρελθόν και στην περίπτωση της Ολυμπιακής. Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε ότι «οι περισσότερες προσπάθειες επικεντρώνονται στην εργοδοτική και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, καθώς την κύρια ευθύνη την έχουν διαχρονικά οι διοικήσεις και όχι οι εργαζόμενοι. Για όσους, λοιπόν, εργαζόμενους βρίσκονται πάνω από τα 55, προβλέπονται ειδικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Για όσους βρίσκονται κάτω από τα 55, κάποιους θα προσλάβει αρχικά ο ειδικός διαχειριστής και ακολούθως ο επενδυτής. Για τους υπολοίπους, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς μετατάξεων στον στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πιστεύω ότι μπορούμε να απορροφήσουμε τους εργαζομένους και εφαρμόζοντας έναν μηχανισμό εξισορρόπησης των απωλειών από τη διαφοροποίηση στην αμοιβή, να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ανέργων». 

«Η λύση που εφαρμόζεται για την ΛΑΡΚΟ είναι η μόνη εφικτή λύση και αποφασίστηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, που συναρτάται αφενός από το γεγονός της αποφυγής του ξαφνικού θανάτου της επιχείρησης, όπως έγινε με την Χαλυβουργική, και αφετέρου την διασφάλιση των θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας, συμπληρώνοντας ότι «η ΛΑΡΚΟ οφείλει 500 εκατ. Ευρώ, ήτοι 350 εκατ. Ευρώ στη ΔΕΗ και 150 εκατ. Ευρώ σε άλλες υποχρεώσεις. Είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Κι ακόμη και αν υπήρχε το υποθετικό σενάριο η κυβέρνηση να θέλει να συνεχίσει να ρίχνει χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου σε μια χαμένη υπόθεση, υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις που την εμποδίζουν. Καταδικαστικές αποφάσεις της Ε.Ε. που μας ζητούν να κάνουμε ανάκληση των κρατικών ενισχύσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας επέβαλε κατ´ αποκοπή πρόστιμο 5.5 εκ. ευρώ, καθώς και 4 εκ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, διότι η χώρα δε συμμορφώθηκε σε απόφαση του 2017 και δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στη ΛΑΡΚΟ. Αυτός ο φαύλος κύκλος έπρεπε να κλείσει».  

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στις αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας. «Ο τρόπος λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και η κακοδιαχείριση την είχαν οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση. Να αναφέρουμε εδώ ότι η ΛΑΡΚΟ παραβίαζε κατ’ εξακολούθηση την περιβαλλοντική νομοθεσία, εναποθέτοντας την σκουριά στο Βόρειο Ευβοϊκό. Παραβίαζε, επίσης, και την εργατική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλά θανατηφόρα ατυχήματα. Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι η εταιρεία χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της. Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν αρχικώς τα 500 εκατ. Ευρώ», υπογράμμισε ο Βουλευτής.        

Καλούμενος να απαντήσει σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας. Έχουμε και σε αυτήν την περίπτωση μία αύξηση του παραγωγικού κόστους, η οποία οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες. Η κυβέρνηση έχει πάρει ειδικά στοχευμέναμέτρα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα καύσιμα. Έχει λάβει μέτρα στήριξης και μέχρι το Πάσχα θα λάβει και άλλα όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και επεμβαίνουμε στοχευμένα, στο μέτρο που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας μας». 

Τέλος, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στην Ερώτηση που υπέβαλε για τους Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς. «Οι υλοτόμοι (μέλη των Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών) αποτελούν την μοναδική κατηγορία πληγέντων που δεν έχουν στηριχθεί. Από τη μία μεριά, στις περιοχές με κλίση μεγαλύτερη του 55%, με την δικαιολογία ότι λόγω των συνθηκών υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό διάβρωσης, δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν, ενώ από την άλλη στις άλλες περιοχές με κλίση μικρότερη του 55%, όπου θα μπορούσαν να υλοτομήσουν, έχει δεσμευτεί το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων για την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να τους γνωστοποιήσουν άμεσα τις συντεταγμένες με βάση τις οποίες θα μπορούν να υλοτομήσουν. Είναι αναγκαίο να γίνει γρήγορα όχι μόνο επειδή αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επιβιώσουν, αλλά και διότι αυτό επιτάσσει η αναγέννηση του δάσους», ανέφερε ο Βουλευτής. 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr