Ζεμπίλης: To έργο της παράκαμψης Χαλκίδας – Ψαχνών θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια των κατοίκων
Ο Θ. Ζεμπίλης μίλησε στη Βουλή για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Εύβοιας.Κατά την πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2022, που ψηφίζεται το Σάββατο το απόγευμα, ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής για την Εύβοια, όπως είναι η παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, οι παρακάμψεις Βασιλικού, Αμαρύνθου, Αλιβερίου, ο νέος οδικός άξονας Χαλκίδα – Στροφυλιά, τα αντιπλημμυρικά του Λήλαντα, τα φράγματα Ψαχνών και Μανικίων, τα έργα αποκαταστάσεων στη Β. Εύβοια. Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε τα εξής:
«Ο προϋπολογισμός του 2022 επαναφέρει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής, με όπλα την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις, δίνοντας βάρος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την πράσινη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής! Με την υλοποίηση της τετράδας των οδικών projects, που περιλαμβάνει και το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας – Ψαχνών. Ένα έργο εμβληματικής σημασίας και σπουδαιότητας, καθώς η περιφερειακή οδός, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ, θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, διανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης. Επίσης, σε φάση επικαιροποίησης και ωρίμανσης βρίσκονται και τα αναγκαία οδικά έργα των παρακάμψεων του Βασιλικού, της Αμαρύνθου και του Αλιβερίου, η δρομολόγηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση, για να βγει η Εύβοια από αυτή την ιδιότυπη οδική απομόνωση. Ιδιαίτερα, όμως, στις μέρες μας θα πρέπει να δώσουμε βάρος στο σχεδιασμό νέων έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, έργων ανθεκτικών στην κλιματική κρίση. Έργων υδραυλικών, όπως η αντιπλημμυρική προστασία του Λήλαντα ποταμού. Αλλά και κρίσιμων αγροπεριβαλλοντικών υποδομών και έργων ύδρευσης, όπως τα φράγματα των Ψαχνών και των Μανικίων, που αξιοποιούν επιφανειακά ύδατα, προκειμένου να οχυρώσουμε τις περιοχές αυτές, έναντι των πλημμυρικών κινδύνων και της παρατεταμένης ανομβρίας. Άλλωστε, τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης τις αντιμετωπίσαμε και στη μεγάλη οικολογική καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας. Σήμερα, είναι γνωστό ότι εκπονείται ένα ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, αξιοποιώντας το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Ωστόσο, ανασυγκρότηση χωρίς την αναβάθμιση του βόρειου οδικού άξονα δεν νοείται! Και έχει μεγάλη σημασία ότι ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του χθες στη Βόρεια Εύβοια δεσμεύτηκε για το νέο οδικό άξονα Χαλκίδας – Στροφιλιάς, συνολικού μήκους 56 χλμ, με τον οποίο θα συντμηθεί η διάρκεια της διαδρομής κατά 40 λεπτά, παρέχοντας ασφάλεια και άνεση στους χρήστες της οδού. Ωστόσο, τα μεγάλα έργα υποδομών παίρνουν τον χρόνο τους και εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τον κίνδυνο εσωτερικής μετανάστευσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα, που θεσπίστηκαν, μέσω των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων των πυρόπληκτων, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, χρειάζεται σταθερότητα και συνέχεια, ώστε με στοχευμένες πολιτικές στήριξης, να εξασφαλίσουμε εισόδημα στις πληγείσες παραγωγικές ομάδες και να απλώσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τους αδύναμους! Καλούμαστε, συνεπώς, να δώσουμε μάχη με τον χρόνο, ώστε να προλάβουμε την ερημοποίηση των οικισμών και να κρατήσουμε τους κατοίκους στα χωριά τους! Να τους κρατήσουμε στο τόπο τους, όρθιους, υπερήφανους και με το κεφάλι ψηλά! Για να πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι στην προσπάθεια να ξαναγίνει η Βόρεια Εύβοια ένας τόπος όμορφος, εύφορος, παραγωγικός! Ένας τόπος με πολύ ισχυρότερο αναπτυξιακό αποτύπωμα, που θα αποτελεί πρότυπο και μοντέλο αποκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές!».
Όσον αφορά την εθνική οικονομία και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ο Θανάσης Ζεμπίλης τόνισε τα παρακάτω:
«Ενίοτε, το παιχνίδι της διακυβέρνησης μπορεί να καταστεί τόσο απρόβλεπτο, ώστε να υπερακοντίσει ακόμα και την ιστορική φράση του Χάρολντ Μακμίλαν, για το δέος του κυβερνήτη μπροστά στα έκτακτα γεγονότα. Έτσι, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σήμερα, 22 μήνες αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, η πανδημική κρίση θα εξακολουθούσε να γεννά ανησυχία και αβεβαιότητα. Και κανείς δεν θα μπορούσε, επιπλέον, να διανοηθεί ότι την ίδια ακριβώς περίοδο θα είχαμε και έναν καταιγισμό γεγονότων και κρίσεων μεγάλης έντασης σε πεδία, όπως το γεωπολιτικό, το ενεργειακό, αλλά και αυτό της κλιματικής κρίσης. Ιδιαίτερα, μάλιστα που για την Ελλάδα η πολύ-επίπεδη αυτή δοκιμασία αποτέλεσε κρίση μέσα στη κρίση, καθώς από το 2010 και μετά η χώρα μας βρέθηκε σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Παρά ταύτα, η Ελληνική Κυβέρνηση διέθεσε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης- ως ποσοστό του ΑΕΠ- στην Ευρωζώνη και το τέταρτο παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ειδικότερα, κατά την περίοδο 2020-2022, διατέθηκαν περισσότερα από 43,3 δις ευρώ, σε μέτρα στήριξης της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Μιας πολιτικής θαρραλέων μεταρρυθμίσεων, που δίνει έμφαση στις φοροελαφρύνσεις, τις μειώσεις εισφορών, τα επενδυτικά κίνητρα, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αναδιαρθρώσεις δημοσίων φορέων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, και που έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση και μεγιστοποίηση της εθνικής οικονομίας. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται περίτρανα και από τα προσωρινά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2021. Στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας για το 9μηνο του 2021 διαμορφώνεται πλέον πάνω από το 9,3%, που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat. Αλλά και διεθνείς οίκοι, όπως η DBRS, επικαιροποιώντας τις προβλέψεις τους για την Ελληνική οικονομία διαβλέπουν ανάπτυξη διαρκείας και περαιτέρω συρρίκνωση του ποσοστού ανεργίας. Όπως, επίσης και για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας η Ελλάδα αξιολογήθηκε ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα κράτη, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του αξιόπιστου ιδρύματος Bertelsmann. Σε πεδία δράσης, όπως η ανθεκτικότητα του κράτους πρόνοιας κατά την διάρκεια της πανδημίας, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και η οργάνωση της διαχείρισης κρίσεων, η Ελλάδα πέτυχε ανώτερες θέσεις στις σχετικές κλίμακες αξιολόγησης. Ιδιαίτερα, ως προς το κράτος πρόνοιας, η έκθεση επισημαίνει ότι το σύστημα Υγείας της χώρας ήταν υποχρηματοδοτούμενο και απροετοίμαστο πριν από την κρίση, αλλά η κυβέρνηση πέτυχε να το ενισχύσει, διπλασιάζοντας τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ. Βλέπουμε, συνεπώς, ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η κυβέρνηση δοκιμάστηκε εκεί που λιώνουν και τα πιο ανθεκτικά μέταλλα. Δοκιμάστηκε στην υψικάμινο των ακραίων κρίσεων. Και δεν κάμφθηκε, δεν έκανε πίσω, δεν ανέστειλε ούτε μέρα το εκσυγχρονιστικό της έργο. Αντίθετα, τα γεγονότα χαλύβδωσαν την βούληση και το πείσμα της. Και πέτυχε πολλά! Πέτυχε πολλά στο κράτος, την κοινωνία, την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις! Πέτυχε πολλά γιατί σφυρηλάτησε σχέση αλήθειας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=uOUCewSTSi8
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr