Στην μεθοδική προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του σωφρονιστικού συστήματος, στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό και την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών, αναφέρθηκε ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, κατά την διάρκεια της συζήτησης, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου Σ/Ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Ζεμπίλης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι διαχρονικά η σωφρονιστική πολιτική της χώρας αντιμετωπιζόταν ως μια αχρείαστη πολυτέλεια. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την βαθμιαία υποβάθμιση των συνθηκών κράτησης στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα, τις ακατάλληλες υποδομές, την υποστελέχωση και τον υπερπληθυσμό. Για να τεκμηριώσει την θέση του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έφερε για μια ακόμη φορά ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φυλακές Χαλκίδας, σημειώνοντας ότι οι κρατούμενοι κατ΄ επανάληψη έχουν καταγγείλει τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2018, όπου γίνεται λόγος για ένα σωφρονιστικό κατάστημα, που δεν πληροί ούτε τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Οι απαρχαιωμένες κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, η έλλειψη χώρου σίτισης και ο υπερπληθυσμός που στερεί από τους κρατουμένους ελεύθερο χώρο και στοιχειώδη ιδιωτικότητα καθιστά το συγκεκριμένο κατάστημα παντελώς ακατάλληλο. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται άλλωστε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στις φυλακές, με τον υπερσυνωστισμό να αποτελεί κορυφαίο ζήτημα στην προσπάθεια διαφύλαξης και προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Παράλληλα, ο κ. Ζεμπίλης σημείωσε τα έντονα φαινόμενα ανομίας και εγκληματικότητας που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια στις φυλακές της χώρας, τα οποία καταγράφονται και στην έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των βασανιστηρίων και της κακομεταχείριση για το 2018. Όπως σχολίασε, με το υπό ψήφιση Σ/Ν η κυβέρνηση, επιδεικνύει υψηλό αίσθημα ευθύνης για την διασφάλιση της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των κρατουμένων και επιχειρεί να δώσει οριστικό τέλος σε φαινόμενα βίας και παραβατικότητας. Εκτός αυτού, εξήρε τις διατάξεις του Σ/Ν που αφορούν την ιατρική φροντίδα και την κοινωνική επανένταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται από τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα σωφρονιστικό σύστημα.
Τέλος, ο κ. Ζεμπίλης ανέδειξε και το ζήτημα της εκπαίδευσης στις φυλακές , αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: « σε ένα σύστημα που αποσκοπεί στην επανένταξη των κρατουμένων ιδιαίτερη σημασία έχει και η εκπαίδευση. Σε φυλακές όπως της Χαλκίδας δεν υπάρχει σχολείο β΄ ευκαιρίας, με συνέπεια να χάνουν το σχολείο τους και όσοι μετάγονται εκεί. Η μόρφωση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και έναν επιπλέον παράγοντα για να γκρεμιστούν τα τείχη που χωρίζουν την φυλακή από την κοινωνία. Διότι, όπως εύστοχα λέει και ο Ουγκώ: εκεί που ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή.»
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr