Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φανουρίου από άκρη σε άκρη της Εύβοιας.
Το εκκλησάκι του Αη Νικόλα στην Ιστιαία υποδέχθηκε πλήθος πιστών ανήμερα της γιορτής του Αγίου, όπου από την παραμονή έγινε η θεία λειτουργία, ενώ πολλοί πιστοί έφτασαν στο ναό με την καθιερωμένη φανουρόπιτα, τηρώντας το έθιμο. Τις πίτες ευλόγησε ο ιερέας πριν μοιραστούν σε όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίοιυ Φανουρίου και στον ναό Αγίου Νικολάου Άνω Βαθειας, όπου το εσπέρας της Παρασκευής 26 Αυγούστου τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός προς τιμή του Αγίου Φανουρίου ενώ ανήμερα της εορτής Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο π. Δημήτριος Αργύρης Σακελλάριος εφημέριος του ιερού ναού με την συμμετοχή πολλών πιστων που κατέκλυσαν το προαύλιο χώρο του ιερού ναού καθώς και τον ιερό ναό ώστε να τιμήσουν την μνήμη του αγίου προσφέροντας τις φανουρόπιτες προς ευχαριστία στην ιερά μνήμη του.
Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος του οποίου η ιστορική ύπαρξη αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ενευρέθη εικόνα του, στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Υπάρχει επίσης η υπόθεση από ερευνητές ότι ο άγιος συγχέεται με τον Άγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου.
Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται από τη λατρευτική παράδοση ως ο κατ’ εξοχήν άγιος που μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση («φανέρωση») οποιουδήποτε χαμένου αντικειμένου, προφανώς από την παρετυμολογική σύνδεση του ονόματός του με τη λέξη «φανερώνω». Συναφής με τη δοξασία αυτή είναι και η παλαιότερη πίστη ότι ο Άγιος Φανούριος «φανερώνει» στις κοπέλες τον άνδρα που θα πάρουν.
Συνηθέστατα, οι γυναίκες όταν χάσουν κάτι, επικαλούνται τη βοήθειά του, τάζοντάς του μια φανουρόπιτα (κέικ με αλεύρι, μαύρες σταφίδες, ζάχαρη, λάδι, ξύσμα πορτοκαλιού κ.ά.) και τη μοιράζουν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μάνας του Αγίου, που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ήταν αμαρτωλή. Πολλές φανουρόπιτες φτιάχνονται κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου, ως ευχαριστήρια προσφορά προς αυτόν ή ως ένα είδος προληπτικής αίτησης βοηθείας για μελλοντικές απώλειες.
Στην Κρήτη, το κέντρο της λαϊκής λατρείας του Αγίου βρίσκεται στην περιοχή Βαλσαμόνερου Ηρακλείου, όπου υπήρχε παλαιότερα μονή αφιερωμένη και στο όνομα του Αγίου Φανουρίου. Εκεί οδηγούν τους υπόπτους για ζωοκλοπή και μπροστά στην εικόνα του αγίου «ξεφανερώνονται», ορκίζονται δηλαδή για την αθωότητα τους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr