Εύβοια: Πού θα βρείτε το Κάστρο Κούπα;
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εύβοια: Πού θα βρείτε το Κάστρο Κούπα;

Πού θα βρείτε το Κάστρο Κούπα στην Εύβοια

Στο λόφο Δραγονάρα ή Δραγονέρα ή Τραγκουνάρα ή Καστρί, στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Μαυροβούνι στην Εύβοια και δυτικά του χωριού Βρύση στην περιοχή της Κύμης υπήρχε σημαντική  οχύρωση της περιόδου της Λατινοκρατίας, γνωστή ως κάστρο Κούπα (La Cupa), ονομασία η οποία εκτιμάται ότι έχει προέλθει από μεγάλη κοιλότητα στα βορειοδυτικά του με μορφή κούπας.

Από τη νεότερη αρχαιολογική έρευνα προέκυψε ότι η κατοίκηση στο λόφο ξεκινά από τα τέλη της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Στους κλασικούς χρόνους στο λόφο αναπτύσσεται οχυρωμένος δήμος που ανήκε στο Ερετριακό κράτος.

Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι οι λαξευτές οικίες στο φυσικό βράχο, οι λαξευτές κλίμακες και ατραποί.

Το τείχος με πολυγωνική δομή χρονολογείται με ασφάλεια στον 5ο αιώνα π.Χ.

Η οχύρωση αποτελείται από δύο τμήματα, το ανατολικό και το δυτικό, το οποίο σώζεται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση.

Νότια της Δραγκονάρας βρίσκεται άλλος λόφος με ερείπια ενός ακόμη κάστρου (Σαρακηνόκαστρο). Ανάμεσα στους δυο αυτούς λόφους, σχηματίζεται βαθιά χαράδρα, από την οποία περνά ο ποταμός Μανικιάτης. Το στενό αυτό πέρασμα είχε στο παρελθόν σπουδαία στρατηγική σημασία.

Στην νοτιοανατολική πλευρά της οχύρωσης, μέσα στην περιοχή που περικλείουν τα τείχη υπάρχει πηγή (αγίασμα), ενώ στο κέντρο του ανατολικού τμήματος  διατηρείται η εκκλησία της Παναγίας στον προαύλιο χώρο της οποίας υπάρχουν σπασμένοι αρχαίοι κίονες.

Κατά την πολιορκία της Χαλκίδας (1470) ο Μωάμεθ ο Β΄ κατέλαβε, έπειτα από προδοσία, το φρούριο και σκότωσε όσους είχαν καταφύγει εκεί.

Στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας αποτέλεσε διοικητικό κέντρο όπου συγκεντρώνονταν οι φορολογίες της γύρω περιοχής.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr