Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιερό ενθουσιασμό η Ενορία των Ωρεών στην Β. Εύβοια τίμησε την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού με την αθρόα προσέλευση και συμμετοχή του Ιερού κλήρου της Επαρχίας Ιστιαίας και του ευλογημένου Λαού του Θεού στον παραλιακό ομώνυμο Ιερό Ναό της κωμοπόλεως των Ωρεών που αποτέλεσε και το κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων προς το Θεανδρικό Πρόσωπο του Μεταμορφωθέντος Ιησού Χριστού.
Την παραμονή της 6ης Αυγούστου και λίγο πριν δύσει ο ήλιος αφίχθη κατόπιν ευλογίας και κανονικής αδείας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου, για να χοροστατήσει στις λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις της ιστορικής Ενορίας των Ωρεών.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών έγινε δεκτός εν μέσω πανηγυρικών κωδωνοκρουσιών από τον επικεφαλής του Ιερού κλήρου Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα-Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Χαλκίδος και τον Εφημέριο της Ενορίας των Ωρεών Οικον. Ιωάννη Σούρα στα προπύλαια του Ιερού Ναού όπως αρμόζει για την υποδοχή του Αρχιερέα της Εκκλησίας μας.
Ο άγιος Ωρεών χοροστάτησε εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Μεταμορφώσεως του Χριστού ψάλλοντας ο ίδιος τους θεσπέσιους ύμνους της Εορτής με την συμπαράσταση των δύο πολυπληθών χορών της Πανηγύρεως, με επικεφαλής τον Χοράρχη και Καθηγητή της Σχολής της Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Χαλκίδος στην Ιστιαία, κ. Δημήτριο Παπαβασιλείου, κατόπιν ευγενικής παραχώρησης των ιεροψαλτών της Ενορίας Ωρεών κ. Δημητρίου Μαυρούτσικου και Ανδρέα Καραγκούνη, ενώ ο Θεοφιλέστατος προεξήρχε στην Ιερά Ακολουθία της Αρτοκλασίας και στην Λαμπρή Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Μεταμορφώσεως Χριστού ανά τις οδούς της καταλλήλως προετοιμασμένης για την εορτή ενορίας των Ωρεών, με την συμμετοχή Ιερέων της Επαρχίας Ιστιαίας.
Ο Θεοφιλέστατος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλόθεος λίγο πριν λάβει χώρα η λιτανευτική πομπή της Εφέστιας Ιεράς Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κήρυξε διδακτικότατα τον Θείο Λόγο στο συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη της προσωπικής μεταμορφώσεως του κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού στην ζωή της Εκκλησίας μας ενώ ακριβώς μετά έλαβε κατόπιν ευλογίας τον λόγο ο Εφημέριος των Ωρεών Οικον. Ιωάννης Σούρας ευχαριστώντας με θέρμη για την λειτουργική παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, προσφέροντας του ως αναμνηστικό δώρο της Αρχιερατικής του Χοροστασίας τον Αρχιερατικό Κατάλογο της Ιεράς Επισκοπής Ωρεών με όλα τα σωζόμενα ονόματα των Αρχιερέων ανά τους αιώνες, που κατακόσμησαν τον Αρχιερατικό Θρόνο της εν λόγω Επισκοπής.
Από τις πληροφορίες που αντλούμε από τις ιστορικές πηγές γνωρίζουμε ότι ξεχωριστή θέση κατέχει στην εκκλησιαστική ιστορία της Ευβοίας η επισκοπή Ωρεών η οποία ήκμασε από το 451 μ. Χ. έως και το 1820.
Από την ίδρυση της μαρτυρείται ότι μέχρι το 733 μ. Χ. υπαγόταν στην Μητρόπολη Κορίνθου. Βέβαια, στα χρόνια της βασιλείας του Λέοντος του Σοφού θα υπαχθεί στη Μητρόπολη Αθηνών κατέχοντας την πέμπτη θέση στην ιεραρχία των Θρόνων ενώ την πρώτη καταλαμβάνει η επισκοπή Ευρίπου.
Το 1209, η Εύβοια είναι Λατινοκρατοὐμενη και η επισκοπή των Ωρεών θα βρίσκεται υπό την διοίκηση του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Βεράρδου ενώ αργότερα ο Πάπας Ονώριος ο Γ’ ( 1216-1227) θα ενώσει τις προϋπάρχουσες επισκοπές Ωρεών, Αυλώνος και Καρύστου με την επισκοπή Ευρίπου.
Στα χρόνια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου (1259-1282) η επισκοπή Ευρίπου προήχθη σε Μητροπολιτικό κέντρο λόγω της ιδιαίτερης ανάπτυξης ως διοικητικού, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της πόλεως της Χαλκίδος, στην οποία η επισκοπή Ωρεών κατέχει την πρώτη θέση μέχρι την κατάργηση της.
Η επισκοπή των Ωρεών υψώθηκε και σε ανεξάρτητη Αρχιεπισκοπή για λίγα χρόνια εξαρτωμένη άμεσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με βάση μαρτυρίες και τα επίσημα ιστορικά έγγραφα της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα αποτελεί η Πατριαρχική Πράξη με την οποία τοποθετείται ο Πρωτοσύγκελλος Χαλκηδόνος Γαβριήλ ως Αρχιεπίσκοπος Ωρεών στα 1647 ενώ το 1750 μέχρι και το 1820 η Αρχιεπισκοπή Ωρεών παρήκμασε και υποβιβάστηκε σε Επισκοπή και πάλι.
Αναφορικά, ο πρώτος γνωστός επίσκοπος Ωρεών της Ιστορικής επισκοπής Ωρεών είναι ο Λεόντιος του 375 μ.Χ. ενώ μαρτυρείται ότι ο Άγιος Θεόφιλος Επίσκοπος Ωρεών έλαβε μέρος στις εργασίες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας το 451, ενώ ο Άγιος επίσκοπος Ωρεών Φιλητός συμμετείχε στην Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 787 καταδικάζοντας την αίρεση της Εικονομαχίας με τελευταίο φέροντα τον τίτλο του επισκόπου των Ωρεών, ως βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Φιλόθεου (Θεοχάρη) και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος αφού ευχαρίστησε συγκινημένος για το συμβολικό δώρο τον π. Ιωάννη, δόξασε τον Άγιο Θεό για την τιμή προς το πρόσωπο του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ακόμη μία φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο όπως και όλους τους φιλέορτους κληρικούς και λαϊκούς που συμμετείχαν στην ιερά πανήγυρη των Ωρεών.
Στην συνέχεια ακολούθησε η ιερά λιτανευτική πομπή με τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων των Ωρεών να φέρουν τα εκκλησιαστικά λάβαρα και εξαπτέρυγα, τους Ιεροψάλτες, τους επίσημους και τον λαό Θεού καταλήγοντας πάλι στον κατάφωτο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, όπου πραγματοποιήθηκε η απόλυση του Εσπερινού της Πανηγύρεως καθώς και η προσφορά αναμνηστικών ευλογιών και νηστήσιμου κεράσματος σε όλους τους συμμετέχοντες που προευτρεπίστηκαν από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας.
Την δε Κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε σε σύναξη στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Ωρεών ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα, έχοντας συλλειτουργό του τον οικείο Εφημέριο π. Ιωάννη με την συμμετοχή του αρκετών εντοπίων και παρεπιδημούντων κατοίκων των γραφικών Ωρεών που δε παραλείπουν να εκκλησιαστούν κατά την διάρκεια της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώ στο τέλος των Ιερών Ακολουθιών προσφέρθηκαν τα ωριμότερα σταφύλια από την περιοχή του Κάμπου των Ωρεών από φιλόχριστους καλλιεργητές, προς ευλογία, τηρώντας τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr