Εύβοια: Επιστολή στον πρωθυπουργό για έργο που θα δώσει… νερό!
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Επιστολή στον πρωθυπουργό για έργο που θα δώσει… νερό!

Εύβοια: Ένα έργο που αν ολοκληρωθεί μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο μισός νομός με το νερό, ζητούν από τον πρωθυπουργό να το ολοκληρώσει!

Η Εύβοια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το νερό. Τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικά το φετινό καλοκαίρι, έχουμε πει το νερό… νεράκι και οι λύσεις που δίνονται είναι πρόσκαιρες. Ειδικότερα για τον δήμο Κύμης Αλιβερίου που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, χρειάζονται δραστικές αποφάσεις και γρήγορες κινήσεις.

Ένα έργο που θα μπορούσε να δώσει τεράστια ανάσα στην περιοχή, είναι αυτό του φράγματος των Μανικίων. Ένα έργο που έχει εκπονηθεί εδώ και 30 χρόνια και που προοριζόταν για να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης όλου του δήμου, αλλά και της Αμαρύνθου, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, της ολοκλήρωσής του, κινείται η δημοτική αρχή του Νίκου Μπαράκου, που ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Ο τελευταίος, που στο παρελθόν είχε διατελέσει και νομάρχης στην Εύβοια, δεν έχασε χρόνο και έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο Λάζαρος Κυρίζογλου με την επιστολή του αναφέρει όλα τα προβλήματα στον πρωθυπουργό και του τονίζει πως με τη δική του πολιτική βούληση και παρέμβαση μπορεί το θέμα να λυθεί. Ευχή όλων να εισακουστούν οι εκκλήσεις προς τον πρωθυπουργό, και το θέμα να λυθεί.

Η επίσκεψη του πρώην Νομάρχη Εύβοιας με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ «έπιασε τόπο» καθώς ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου με υπόμνημα του , του έδωσε τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάγκη ολοκλήρωσης του φράγματος Μανικίων και ο κ Κυρίζογλου έστειλε αμέσως επιστολή  στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας του ότι η  κατασκευή του φράγματος συνιστά μια αναγκαία παρέμβαση για όλη τη Νότια Εύβοια.

Στο υπόμνημα του ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου επεσήμανε μεταξύ άλλων  ότι:

«Η κατασκευή του φράγματος συνιστά μια αναγκαία και απαραίτητη παρέμβαση για όλη τη Νότια Εύβοια.

Αυτή την στιγμή ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας, αλλά και κακής ποιότητας νερού.  Η επιχείρηση ύδρευσης εξυπηρετεί τους δημότες από 125 διαφορετικά σημεία άντλησης νερού δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος έχει επηρεαστεί και σε αρκετά σημεία εμφανίζει σημάδια υφαλμύρωσης. Ταυτόχρονα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για την λειτουργία όλων αυτών των αντλιοστασίων ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια το έτος και έχει οδηγήσει την ΔΕΥΑΚΑ στα πρόθυρα χρεοκοπίας και στην αδυναμία υποστήριξης των αναγκών των πολιτών.

Με τη λειτουργία του φράγματος θα απαιτούνται μόνο 4 αντλιοστάσια, καθώς η περιοχή που βρίσκεται είναι σε υψηλό υψόμετρο και η μεταφορά του νερού γίνεται με τη βαρύτητα, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα εξοικονόμηση ενέργειας .

Η κατασκευή του φράγματος μπορεί να δώσει λύση στην υδροδότηση περίπου 40.000 πολιτών τον χειμώνα και να καλύψει τις ανάγκες των θερινής περιόδου, όπου ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το φράγμα είναι μια πανέμορφη περιοχή σε μεγάλο υψόμετρο, στην οποία θα δημιουργηθούν τεράστιες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι ήδη στην ευρύτερη περιοχή ο δήμος σε συνεργασία με Γάλλους αναρριχητές έχει κατασκευάσει περίπου 1000 πίστες αναρρίχησης και έχει γίνει πόλος έλξης για τον εναλλακτικό τουρισμό κυρίως από το εξωτερικό.»

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Λάζαρος Κυρίζογλου επισημαίνει ότι:

«Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) μετέβην την 13.7.24 στο Δήμο Ερετρίας και την 14.7.24 στο Δήμο Κύμης –Αλιβερίου και είχα συνάντηση και συνεργασία με τους δημάρχους τους ως άνω δήμων.

Γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή, διότι διετέλεσα Νομάρχης Ευβοίας (1.3.1991 -18.1.1993) επί κυβερνήσεως του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Από τότε είχε ενταχθεί σε κυβερνητικό σχεδιασμό, μεταξύ άλλων, η κατασκευή του φράγματος Μανικίων,

με σκοπό την υδροδότηση του συνόλου του σημερινού Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και της Δημοτικής Ενότητας Αμαρυνθίων του Δήμου Ερετρίας.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε το 1999, εκτελέσθηκε το 60% του φυσικού του αντικειμένου και έκτοτε εγκαταλείφθηκε και παραμένει ημιτελές.

Στο συνημμένο ενημερωτικό σημείωμα παρέχονται περισσότερες διαδικαστικές και τεχνικές πληροφορίες και λεπτομέρειες. Και οι δύο δήμαρχοι (Κύμης-Αλιβερίου και Ερετρίας) αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής τονίζουν εναγωνίως το πολύ σοβαρό ζήτημα της ύδρευσης.

 Ο πληθυσμός στις συγκεκριμένες περιοχές κατά τους θερινούς μήνες τετραπλασιάζεται.

 Κύριε Πρωθυπουργέ

Μόνο με τη δική σας ισχυρή πολιτική παρέμβαση μπορεί να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο χρονίζον πρόβλημα, προκειμένου να επανεκκινήσει η κατασκευή και η ολοκλήρωση του έργου.»

Το υπόμνημα για το φράγμα στα Μανίκια από τον Νίκο Μπαράκο

Στην περιοχή των Μανικίων της νυν Δ.Ε. Κονιστρών του Δ. Κύμης – Αλιβερίου είχε ξεκινήσει από το έτος 1999 η κατασκευή φράγματος με σκοπό την υδροδότηση του συνόλου του σημερινού Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και της Δημοτικής Ενότητας Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας.

Την αρχική μελέτη είχαν αναθέσει και είχαν επιβλέψει οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας, αλλά την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την κατασκευή ανέλαβαν οι τότε τεχνικές υπηρεσίες της Κρατικής Περιφέρειας. Το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ως αρδευτικό, αλλά στην πραγματικότητα ήταν κυρίως υδρευτικό και εξαιτίας μια καταγγελίας το έργο απεντάχθηκε. Συνεχίστηκε για ένα διάστημα με κρατική χρηματοδότη, αλλά μετά την απορρόφηση των υπόλοιπων χρημάτων το έργο σταμάτησε, με αποτέλεσμα να έχουν παρέλθει περισσότερα από 15 χρόνια χωρίς αυτό να προχωρήσει, παρά τις προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν.

Σημειώνεται ότι το έργο, με όλες τις τότε διαθέσιμες πιστώσεις, είχε φτάσει σε ένα σημείο υλοποίησης που ξεπερνάει το 60% αλλά έκτοτε εγκαταλείφθηκε και παραμένει ημιτελές.

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2013 ανατέθηκε η μελέτη του έργου δικτύων ύδρευσης σε 79 οικισμούς της Κεντρικής Εύβοιας, από το φράγμα Σέτα-Μανίκια. Η συγκεκριμένη μελέτη παραδόθηκε το 2016 και είναι οριστική.

Με τα προγράμματα που καθιερώθηκαν από την Πολιτεία (Φιλόδημος και Αντ. Τρίτσης), ο Δήμος Κύμης-Αλ, όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα ένταξης ενός σημαντικό τμήματος του έργου, ήρθε αμέσως σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με σκοπό την από κοινού συνεργασία για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης.

Η Περιφέρεια με τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου  υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και την κατασκευή του από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η οποία άλλωστε είχε ξεκινήσει το έργο. Το έργο εξασφάλισε μια καταρχήν ένταξη στις 28/06/2022 και περιλάμβανε :

  • Ολοκλήρωση του φράγματος
  • Εγκατάσταση ταχυδιυλιστηρίου
  • Τα δίκτυα μεταφοράς νερού από το φράγμα μέχρι την Κύμη.

Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ένταξης ήταν η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, γεγονός που ολοκληρώθηκε με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εκ νέου Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: «ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΤΑ – ΜΑΝΙΚΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» που εκδόθηκε τον Μάιο του 2024.

Παράλληλα, με ενέργειες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου το έργο του φράγματος συμπεριλήφθηκε στην Πράξη 15 της 29.4.2024 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α/74/20.5.2024): «Έγκριση της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Το 2023, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενέταξε και ανάθεσε μελέτη επικαιροποίησης της παλιάς μελέτης του φράγματος και διερεύνησης της κατάστασης του ήδη κατασκευασμένου τμήματος του. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και έδειξε ότι οι παλιές κατασκευές , με μικρές βελτιώσεις, είναι στέρεες και  το έργο μπορεί να συνεχιστεί.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ:

 

Με βάση την επικαιροποίηση των ήδη εγκεκριμένων μελετών, στα πλαίσια της: «Ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικού Συμβούλου, σύμφωνα με την παραγρ. 1 του άρθρου 128 του Ν.4412/16, για την υποβοήθηση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Εύβοιας στις διαδικασίες ωρίμανσης για τη δημοπράτηση του έργου ολοκλήρωσης Φράγματος Σέτα – Μανίκια», που ανατέθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο της κατασκευής του έργου του φράγματος Σέτα – Μανίκια περιλαμβάνει τα κάτωθι υποέργα, με τον αντίστοιχα αναγραφόμενο προϋπολογισμό:

ΥΠΟΕΡΓΟ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΕΡΓΟ 1 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕΤΑ – ΜΑΝΙΚΙΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ 25.754.800,00
ΥΠΟΕΡΓΟ 2 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 64.300.000,00
ΥΠΟΕΡΓΟ 3* ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΧΥΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ 10.675.160,00

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Συμπερασματικά, το έργο του φράγματος Μανικίων είναι πλέον ένα απολύτως ώριμο έργο που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του φράγματος, την κατασκευή του ταχυδιυλιστηρίου και την κατασκευή των δικτύων ύδρευσης για το σύνολο του δήμου Κύμης – Αλιβερίου και τμήματος του δήμου Ερέτριας .

Η κατασκευή του φράγματος συνιστά μια αναγκαία και απαραίτητη παρέμβαση για όλη τη Νότια Εύβοια.

Αυτή την στιγμή ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας, αλλά και κακής ποιότητας νερού.  Η επιχείρηση ύδρευσης εξυπηρετεί τους δημότες από 125 διαφορετικά σημεία άντλησης νερού δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος έχει επηρεαστεί και σε αρκετά σημεία εμφανίζει σημάδια υφαλμύρωσης. Ταυτόχρονα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για την λειτουργία όλων αυτών των αντλιοστασίων ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια το έτος και έχει οδηγήσει την ΔΕΥΑΚΑ στα πρόθυρα χρεοκοπίας και στην αδυναμία υποστήριξης των αναγκών των πολιτών.

Με τη λειτουργία του φράγματος θα απαιτούνται μόνο 4 αντλιοστάσια, καθώς η περιοχή που βρίσκεται είναι σε υψηλό υψόμετρο και η μεταφορά του νερού γίνεται με τη βαρύτητα, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα εξοικονόμηση ενέργειας .

Η κατασκευή του φράγματος μπορεί να δώσει λύση στην υδροδότηση περίπου 40.000 πολιτών των χειμώνα και να καλύψει τις ανάγκες των θερινής περιόδου, όπου ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το φράγμα είναι μια πανέμορφη περιοχή σε μεγάλο υψόμετρο, στην οποία θα δημιουργηθούν τεράστιες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι ήδη στην ευρύτερη περιοχή ο δήμος σε συνεργασία με Γάλλους αναρριχητές έχει κατασκευάσει περίπου 1000 πίστες αναρρίχησης και έχει γίνει πόλος έλξης για τον εναλλακτικό τουρισμό κυρίως από τον εξωτερικό.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα προαναφερθέντα, η κατασκευή του φράγματος των Μανικίων συνιστά το μεγαλύτερο και πιο αναγκαίο έργο για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Νότιας Εύβοιας. Χωρίς αυτό, τα επόμενα χρόνια θα παρουσιασθούν εντονότερα θέματα λειψυδρίας και η περιοχή θα οδηγηθεί στον μαρασμό, δεδομένου ότι και οι δύο βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, επηρεάζονται άμεσα από την επάρκεια ή μη του νερού. Επιπλέον, αν συνεχιστεί η υδροδότηση του δήμου Κύμης-Αλιβερίου από τα 125 σημεία άντλησης, όπως προαναφέρθηκε, είναι δεδομένο ότι και ο ίδιος ο δήμος δεν θα επιβιώσει οικονομικά.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους θεωρούμε αναγκαία την χρηματοδότηση του έργου.

Είναι ένα έργο που το δικαιούται η Νότια Εύβοια και οι πολίτες της για να μπορέσουν να παραμείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr