Η νέα πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας μιλά σήμερα στο evima.gr και τη Ματίνα Ρέτσα.
Η κ. Ιωάννα Ιωάννου κρούει τον κώδωνα για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ειδικά τώρα λόγω covid, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι οριακά διαχειρίσιμη στο νοσοκομείο, ενώ αποκαλύπτει τι γίνεται στο παλιό νοσoκομείο.
Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει στη Ματίνα Ρέτσα
Ματίνα Ρέτσα: κ. Πρόεδρε βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία με την υγειονομική κρίση. Πως είναι η κατάσταση στο Νοσοκομειο της Χαλκίδας;
Ιωάννα Ιωάννου: Σήμερα η κατάσταση είναι οριακά διαχειρίσιμη. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, αφού οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό είναι τεράστιες.
Τα περιστατικά με covid19, μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Δεν υπάρχει ακόμα πολύ χρόνος για οργάνωση. Οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε ώστε να οχυρωθούμε αποτελεσματικότερα, μπροστά σε αυτόν τον αόρατο εχθρό.
Ματίνα Ρέτσα: Φεύγοντας από το παλιό νοσοκομείο υπήρξαν αλλαγές, εννοώ νέες προσλήψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
Ιωάννα Ιωάννου: Ήδη πριν τη μετεγκατάσταση, οι ελλείψεις σε προσωπικό, στο παλιό νοσοκομείο, ήταν πολύ μεγάλες, είχαμε 290 κενές οργανικές θέσεις, όλων των ειδικοτήτων.
Το πρόβλημα διογκώθηκε με τη μεταφορά μας στο νέο κτίριο, όπου αυξήθηκαν οι κλίνες και λειτούργησαν νέα τμήματα, χωρίς παράλληλα να αυξηθεί το προσωπικό.
Μέρος του προβλήματος καλύφθηκε με επικουρικό προσωπικό, το οποίο ήρθε το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, έως ότου ενταχθούν στη λειτουργία των τμημάτων.
Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό, γιατί εκτός από το να στελεχώσουμε το νέο νοσοκομείο καλούμαστε να λειτουργήσουμε κλινική και μονάδα covid και να οργανωθούμε εν μέσω της πανδημίας.
Ματίνα Ρέτσα: Πρόσφατα πραγματοποιήσατε απεργία στην είσοδο του νέου νοσοκομείου. Ποια τα αιτήματά σας;
Ιωάννα Ιωάννου: Η κινητοποίηση στόχευε στις κάτωθι διεκδικήσεις:
• Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο σύστημα Υγείας.
• Ένταξή μας στα ΒΑΕ
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
• Συχνά τέστ για έλεγχο όλων των εργαζομένων.
• Αύξηση της χρηματοδότησης για τη Δημόσια Υγεία.
• Ουσιαστική επίταξη των ιδιωτικού τομέα υγείας και όχι μετακίνηση προσωπικού του ΕΣΥ για να λειτουργήσουν κλίνες του ιδιωτικού τομέα.
• Ενίσχυση της ΠΦΥ και όχι αποψίλωαή της.
• 13ο μισθό για όλους του εργαζόμενους.
Ματίνα Ρέτσα: Σχετικά με την κλινική covid αυτή τη στιγμή πόσα περιστατικά υπάρχουν και πόσοι γιατροί είναι στη συγκεκριμένη κλινική;
Ιωάννα Ιωάννου: Στην κλινική covid μπορούν να νοσηλευτούν μέχρι 10 ασθενείς.
Το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη κλινική είναι σχεδόν γεμάτη.
Όμως το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Για να λειτουργήσει σωστά επιβάλλεται να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πράγμα που δεν συμβαίνει.
Το μόνο μόνιμο προσωπικό είναι το νοσηλευτικό, το οποίο όμως δεν επαρκεί, αναλογικά με τους ασθενείς που νοσηλεύονται. Δεν υπάρχει Ιατρικό προσωπικό μόνιμο στην κλινική. Ο εκάστοτε εφημερεύον ειδικευμένος (παθολόγος ή πνευμονολόγος) καλείται να καλύψει και την κλινική covid. Το ίδιο ισχύει και για τους ειδικευόμενους της παθολογίας, οι οποίοι και δεν μπορούν να αποφασίζουν απουσία του ειδικού.
Επίσης δεν υπάρχει βοηθός θαλάμου στην κλινική. Η καθαρίστρια δεν είναι μόνιμη στην κλινική, αλλά καλείται και στους υπόλοιπους χώρους του νοσοκομείου. Το ίδιο γίνεται και με τους τραυματιοφορείς οι οποίοι μεταφέρουν περιστατικά στη ΜΕΘ, στην κλινική covid, αλλά και σε όλο το νοσοκομείο. Επιπλέον στην κλινική covid πρέπει να βρίσκεται μόνιμος φυσιοθεραπευτής καθώς και συγκεκριμένα άτομα να απασχολούνται στα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα, τόσο στη ΜΕΘ, όσο και στην κλινική.
Τόσο η κλινική όσο και η ΜΕΘ covid πρέπει να λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα ελέγχεται συχνά με μοριακά τέστ για τον ιό. Διαφορετικά δεν είναι δύσκολο να έχουμε διασπορά σε άλλους χώρους του νοσοκομείου.
Ματίνα Ρέτσα: Ποια η σχέση σας με την διοίκηση του νοσοκομείου;
Ιωάννα Ιωάννου: Η συμπεριφορά της Διοίκησης δεν βοηθάει ώστε να υπάρξει ένα κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Παρόλο που ζητήσαμε δύο φορές συνάντηση, μας αγνόησε.
Κλείνοντας την πόρτα στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ουσιαστικά αγνοεί τους ανθρώπους που βάζουν πλάτη για να λειτουργήσει το νοσοκομείο.
Δεν μπορεί από τη μία να μας θεωρούν ήρωες και από την άλλη να μας απορρίπτουν.
Ματίνα Ρέτσα: Έχει ακουστεί ότι το παλιό νοσοκομείο ενδέχεται να ανοίξει ως ΜΕΘ; Ισχύει αυτή η πληροφορία και αν ναι πόσοι γιατροί θα πρέπει να ενταχθούν;
Ιωάννα Ιωάννου: Γνωρίζουμε ότι γίνονται εργασίες στο παλιό νοσοκομείο, τόσο στους χώρους της παλιάς Παθολογικής όσο και στους χώρους του Καρδιολογικού τμήματος. Όμως δεν γνωρίζουμε, ποια είναι τα σχέδια της Διοίκησης, της Περιφέρειας ή του Υπουργείου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί οι χώροι δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, χρειάζεται προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και το σημαντικότερο δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το προσωπικό που στελεχώνει αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Ματίνα Ρέτσα: Εσείς μόλις αναλάβατε τα ηνία του συλλόγου των εργαζομένων. Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες δεδομένου των δύσκολων συνθηκών;
Ιωάννα Ιωάννου: Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η διαχείριση των περιστατικών covid19, καθώς και η ασφάλεια του προσωπικού.
Για αυτό προκαλέσαμε συνάντηση με όλα τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου, με στόχο να υπάρξει ενήμερωση, να συζητηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν και να κατατεθούν προτάσεις.
Δυστυχώς, η Διοίκηση επέλεξε να απέχει, “σνομπάροντας”, με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των εργαζομένων.
Ματίνα Ρέτσα: Τέλος δυο λόγια για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο. Τον συναντήσατε, τι ζητήσατε;
Ιωάννα Ιωάννου: Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογος μας, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε, από την πρώτη στιγμή, την απαράδεκτη συμπεριφορά του Υπουργού να αγνοήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Τόσο ο ίδιος, όσο και το περιβάλλον του προτίμησαν να χειριστούν επικοινωνιακά το θέμα και να δώσουν προς τα έξω μια πλαστή εικόνα, κρύβωντας, αριστοτεχνικά, τα προβλήματα. Άλλωστε, για αυτό μιλήσαμε για “επικοινωνιακό φιάσκο”.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr