Τρεις μελέτες, μία για τα δάση, μία για την πολεοδομική οργάνωση και μία για την οικονομική μετάβαση και την καινοτομία θα διαμορφώσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της Εύβοιας.
Στόχος του προγράμματος είναι να έχει μια ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει εξαντλητική διαβούλευση σε όλα τα στάδια της κατάρτισής του.
Τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της προσπάθειας, Σταύρος Μπένος, στην Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Οπως ανέφερε, μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν οι δέκα θεματικές που θα αφορούν επιμέρους πτυχές του έργου της ανασυγκρότησης, με εργαλείο τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ).
«Η πρώτη που θα βλέπει το πώς πορευόμαστε θα είναι η τοπική κοινωνία, γιατί το πρόγραμμα που κάνουμε για την Εύβοια δεν είναι μόνο ανθρωποκεντρικό, φιλοπεριβαλλοντικό και ολιστικό», ανέφερε ο κ. Μπένος. Οπως σημείωσε, επικεφαλής από πλευράς κυβέρνησης θα είναι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ στο σχήμα λήψης των αποφάσεων θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι δύο δήμοι και το επιμελητήριο της περιοχής. «Θα είναι αρθρωμένο δηλαδή με ματιά στην τοπική κοινωνία και θα επιδιώξει να αναδείξει αυτή τη λυτρωτική σχέση και επαφή και διαβούλευση ανάμεσα στη σοφία της τοπικής κοινωνίας και το πνευματικό και επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας μας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, προέχοντος βεβαίως της Ευρώπης», τόνισε. Εξειδικεύοντας, ο κ. Μπένος ανέφερε ότι θα καταρτιστούν τρεις μελέτες για την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της περιοχής, εκ των οποίων η μία θα έχει τίτλο «Το νέο δάσος» και θα προκύψει μέσα από τη συνεργασία επιστημόνων από ανώτατα ιδρύματα της χώρας και επίμονη διαβούλευση.
Η δεύτερη θα αφορά την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής μέσω ειδικών πολεοδομικών σχεδίων στους δύο δήμους, τα οποία θα καταρτιστούν εθελοντικά από τον ομότιμο καθηγητή Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Οικονόμου. Η τρίτη μελέτη, τέλος, θα αφορά τη μετάβαση και την καινοτομία και θα εκπονηθεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, «μια μελέτη που κυριολεκτικά θα λούζει με το άρωμά της και το αξιακό της φορτίο όλες τις δράσεις και τα έργα που θα γίνουν για την ανασυγκρότηση της περιοχής».
Ελεγχοι και παρεμβάσεις
Οσον αφορά την ανασυγκρότηση όλων των πυρόπληκτων περιοχών, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες όλες οι πυρόπληκτες περιοχές (περίπου 1,1 εκατ. στρέμματα συνολικά). «Εχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους και τις επιτηρήσεις των καμένων περιοχών με εμφανή την παρουσία των αστυνομικών και δασικών οργάνων», ανέφερε ο κ. Αραβώσης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η απαγόρευση δραστηριοτήτων όπως η βόσκηση και η θήρα, που θα εμποδίσουν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Οσον αφορά τα αντιδιαβρωτικά μέτρα, οι τελευταίες μελέτες (για την Ηλεία, την Αρκαδία και τη Λακωνία) θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει κατά πόσο η φυσική αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών θα πρέπει να ενισχυθεί και με αναδασώσεις. «Παρά τη δυνατότητα της φυσικής αναγέννησης που είναι προτεραιότητα, εκτιμάται ότι ένα σημαντικό μέρος –περίπου το 10%– θα χρειαστεί τεχνητή αναδάσωση», εξήγησε ο κ. Αραβώσης, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές και τα είδη που θα φυτευτούν σε καθεμιά θα εξειδικευτούν μέσα από μελέτες αναδάσωσης, που θα συνταχθούν από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr