Πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και δεν γίνεται να λείπει από κανένα νοικοκυριό η βασιλόπιτα. Πάμε να δούμε μια συνταγή για πολίτικη βασιλόπιτα, τσουρεκάτη και μαστιχωτή. Φτιάχνεται εύκολα και αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε.
Πάμε να δούμε πώς θα τη φτιάξετε:
Υλικά
- 1 πακέτο βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου (γύρω στους 20 βαθμούς)
- ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 6 αβγά
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι φρεσκοχυμένο χυμό πορτοκάλι
- 3 βανίλιες (όχι εκχύλισμα)
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- ζάχαρη άχνη για τον στολισμό
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα, με μια τσιμπιά αλάτι και μια κουταλιά ζάχαρη που «κλέβουμε» από τη ζύμη.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους χτυπώντας συνεχώς το μείγμα.
- Μόλις όλα ενωθούν, προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις, τον χυμό πορτοκαλιού και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Προσθέτουμε την μαρέγκα σε δόσεις στη ζύμη κι ανακατεύουμε με μαρίζ από κάτω προς τα πάνω για να ενσωματωθεί χωρίς να χάσει τον όγκο της.
- Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό μεσαίο ταψάκι -αν το ντύσουμε με αντικολλητικό χαρτί, ακόμα καλύτερα- και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.
TIPs
- Δεν ανοίγουμε τον φούρνο μέχρι το τελευταίο λεπτό για να μην ξεφουσκώσει το κέικ.
- Ξεφορμάρουμε όταν η βασιλόπιτα έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αχνίζουμε.
- Κρύβουμε το φλουρί το οποίο έχουμε «περιποιηθεί» τυλίγοντας το σε ασημόχαρτο και κάνουμε ένα σημάδι για να ξέρουμε που βρίσκεται.
- Για τη διακόσμηση μπορούμε να δέσουμε περιμετρικά μια ωραία κόκκινη κορδέλα από τις συσκευασίες των γλυκών και κα καρφώσουμε στην επιφάνεια 1-2 διακοσμητικά στολίδια από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή να φτιάξουμε ένα στεφάνι από γκι.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr