ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αυγόπιτα Εύβοιας για να γλύφετε τα δάχτυλα σας

Αυγόπιτα Εύβοιας για να γλύφετε τα δάχτυλα σας
Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε την παραδοσιακή συνταγή για αυγόπιτα, όπως στην Εύβοια.

Είναι γνωστό πως η Εύβοια φημίζεται για τις πεντανόστιμες παραδοσιακές συνταγές της με μια από αυτές την αυγόπιτα. Μια τυρόπιτα εμπλουτισμένη με χωριάτικα αυγά που της δίνουν μεγάλη νοστιμιά.

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 700 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί και ζύμες
  • 11⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • περίπου 350 ml νερό
  • αρκετό ελαιόλαδο, για το λάδωμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. ανθότυρο νωπό, θρυμματισμένο με το πιρούνι
  • 500 γρ. φέτα, τριμμένη ή θρυμματισμένη με τα χέρια
  • 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 5-6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζύμη

  • Για την αυγόπιτα σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι και το μετρημένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
  • Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε σταδιακά το νερό (όσο χρειάζεται), ανακατεύοντας με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα που να μην είναι λασπώδες.
  • Ζυμώνουμε καλά για 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή αλλά λεία. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.

Γέμιση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Πίτα

  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη-βέργα σε μεγάλο στρογγυλό φύλλο, λεπτό όσο γίνεται και με διάμετρο περίπου 50 εκ. Κάθε τόσο το αλευρώνουμε, για να μην κολλάει στον πλάστη και σκιστεί.
  • Στοιβάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, με καθαρές βαμβακερές πετσέτες ανάμεσά τους για να μην ξεραθούν.
  • Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί δύο φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, καλά λαδωμένα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από τα τοιχώματα.
  • Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση, ομοιόμορφα. Στρώνουμε πάνω της άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα και αυτά ένα ένα.
  • Αδειάζουμε πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση και την καλύπτουμε με τα δύο τελευταία φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε καλά.
  • Κόβουμε με μαχαίρι τα φύλλα που εξέχουν και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, στρίβοντάς τες, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στεφάνι περιμετρικά του ταψιού. Αν θέλουμε, χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε την αυγόπιτα μόλις κρυώσει λίγο.

Καλή σας απόλαυση!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr