Η Εύβοια φημίζεται για τις πεντανόστιμες παραδοσιακές συνταγές της. Μια από αυτές είναι ο μπακλαβάς Κύμης.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται:
Υλικά
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 4 κούπες βούτυρο αγελάδας
- 1 κιλό καρύδια
- 3 κ.γ κανέλα
- 1,5 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
- ξύσμα 1 λεμονιού
Για το σιρόπι
- 4 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα μέλι
- 3 κούπες νερό
- Φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα καρύδια στο multi, να είναι χοντρά κομματάκια, όχι σκόνη.
- Τα βάζουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε την κανέλα, γαρύφαλλο και το ξύσμα λεμονιού.Δινει άρωμα στη γέμιση.
- Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί για βάση 3 βουτυρωμενα φύλλα και ξεκινάμε το στρώσιμο φύλλου και γέμισης.
- Βάζουμε με το χέρι μας μείγμα από τα καρύδια και συνεχίζουμε με φύλλο,τα οποία θα τα βουτυρώνουμε.
- Ανάλογα με το πόσο παχύ θέλουμε να γίνει το κομμάτι, βγαίνουν περίπου 12-14 στρώσεις.
- Τελειώνουμε με 3 φύλλα.
- Χαράζουμε σε ρόμβους τα κομμάτια και τρυπάμε πάνω στο κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο(+ λάδι)να κάψει, και ζεματιζουμε τον μπακλαβά. - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 150C για 1 ώρα και στους 200C για 1/2 ώρα.
- Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι, στον ζεστό μπακλαβά.
- Αν θέλουμε προσθέτουμε 1 κούπα βούτυρο και 1 κούπα ελαιόλαδο.
Καλή σας απόλαυση!
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr