Δείτε την ξεχωριστή συνταγή της Εύβοιας με σαλιγκάρια
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δείτε την ξεχωριστή συνταγή της Εύβοιας με σαλιγκάρια

Πώς φτιάχνουν σαλιγκάρια στιφάδο στην Εύβοια.

Η Εύβοια φημίζεται για τις παραδοσιακές συνταγές της, με μια από αυτές τα σαλιγκάρια στιφάδο. Είναι μια πεντανόστιμη ξεχωριστή συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Πάμε να δούμε πώς θα την φτιάξετε

Υλικά

  • 1 κιλό σαλιγκάρια, καθαρισμένα, έτοιμα για μαγείρεμα
  • 7 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες + 1 καθαρισμένο και ολόκληρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για τα σαλιγκάρια στιφάδο σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ένα ολόκληρο κρεμμύδι και τα σαλιγκάρια και συμπληρώνουμε με άφθονο κρύο νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά, και όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  • Στραγγίζουμε τα σαλιγκάρια, τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό (πετάμε το κρεμμύδι) και τα αφήνουμε σε μεγάλο σουρωτήρι κατά μέρος.
  • Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί 4-5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ένα ακόμη από τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  • Ρίχνουμε τα στραγγισμένα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό τόσο ώστε ίσα που να σκεπάσει τα σαλιγκάρια.
  • Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε ένα κι αν είναι ακόμη σκληρό, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά).
  • Στο μεταξύ, σε άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και ίσα που να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα στραγγίζουμε για να φύγουν τα περιττά λάδια.
  • Μόλις τα σαλιγκάρια έχουν μαλακώσει καλά στη σάλτσα τους, ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το ξίδι και ανακατεύουμε.
  • Μαγειρεύουμε όλα τα υλικά για άλλα 10 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Αν δούμε ότι έχει μείνει πολύ ζουμί, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα και να μελώσει. Σερβίρουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.

Καλή σας όρεξη!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr