Δεκαπενταύγουστος: Αυτό το φαγητό τρώμε σήμερα στην Εύβοια
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Αυτό το φαγητό τρώμε σήμερα στην Εύβοια

Δείτε την πεντανόστιμη συνταγή για στιφάδο Κύμης.
Το παραδοσιακό Στιφάδο Κύμης, μετά από 102 χρόνια, επιστρέφει δυναμικά στις 15 Αυγούστου 2024. Στην «αρχόντισσα» Κύμη, στην Πλατεία Ιαματικής Πηγής Χωνευτικού Κύμης, θα αναβιώσει το βράδυ το παραδοσιακό στιφάδο.
Η Αναβίωση τού εθίμου γίνεται με την βοήθεια της Επιτροπής Πανήγυρις της 15ης Αυγούστου Οξυλίθου που χορηγεί εγγράφως 10 καζάνια πού ανήκουν στην Επιτροπή Πανήγυρις Οξυλίθου και τα οποία θα επιστραφούν άμεσα όπως παρελήφθησαν.
Επίσης ο Προδευτικός Φιλαθρησκευτικός Σύλλογος Καλημεριάνων θα προχωρήσει σε χορηγία κρεμμυδιών και τομάτας.
Τα κρέατα όλα είναι δωρεά του κ. Τάσου Καμπούρη και Στέλλας Πανέρη. Τα μπαχαρικά θα τα παραχωρήσει ο πρόεδρος της Κοινότητας Μετοχίου Διρφύων Σταύρος Γιαμαρέλος. 
Ο Δήμος ευχαριστεί την Επιτροπή, τους υπόλοιπους χορηγούς και εθελοντές
«Η Αναβίωση τού εθίμου γίνεται πραγματικότητα χάρη στην βοήθεια όλων σας», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ελπίζουμε να υποστηρίξετε έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια
Υ.Γ. Να σημειωθεί ότι τα Παραδοσιακά Στιφάδα σε Οξύλιθο, Καλημεριάνους και Άνω Ποταμιάς θα διεξαχθούν κανονικά όπως κάθε χρόνο την ίδια μέρα».

Το ξακουστό στιφάδο στον Οξίλινθο Ευβοίας

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον περίβολο της μικρής Βυζαντινής εκκλησίας της Μεγαλόχαρης  στον Οξίλινθο Ευβοίας, μετά τη θεία λειτουργία, προσφέρεται κατά παράδοση σε όλους τους προσκυνητές, εκλεκτή ρετσίνα και παραδοσιακό στιφάδο.

Δείτε παρακάτω την συνταγή

Υλικά

  • 2 κιλά κρέας μοσχάρι
  • 2 κιλά κρεμμύδια
  • 1 σκόρδο
  • 3 φύλλα δάφνη
  • λίγο πιπέρι
  • μπαχάρι ακοπάνιστο
  • 1 ντομάτα
  • 400 γραμ. λάδι
  • λίγο αλάτι
  • μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
  • Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο σε σκελίδες ακαθάριστες.
  • Αν δεν έχουμε ντομάτα φρέσκια, διαλύουμε σε μισό ποτήρι του κρασιού νερό 1 κουτάλι του γλυκού ντοματοπελτέ.
  • Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το ξύδι και το λάδι.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  • Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει επί 3 – 4 ώρες σε σιγανή φωτιά, χωρίς να το ξεσκεπάσουμε.
  • Το στιφάδο μοσχάρι παραδοσιακό είναι έτοιμο και σερβίρεται συνήθως ζεστό.

Καλή σας απόλαυση!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr