ευβοια
Η viral Χριστουγεννιάτικη συνταγή της Εύβοιας – Πώς θα κάνετε τον κουραμπιέ της γιαγιάς
Δείτε την συνταγή της Εύβοιας για κουραμπιέδες.Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και δεν γίνεται να λείπουν οι κουραμπιέδες από τα νοικοκυριά. Στην Εύβοια έχουν την δική τους παραδοσιακή συνταγή για πεντανόστιμους κουραμπιέδες.
Πάμε να δούμε πώς τους έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας:
Υλικά
- 500 γρ. (2 κούπες) βούτυρο αιγοπρόβειο, στο βαζάκι
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 2 κρόκοι αυγών
- 100 ml (1/2 κούπα) κονιάκ
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 2 κούπες αμύγδαλα, καβουρδισμένα στους 170°C για 6-8 λεπτά, χοντροσπασμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1.000 γρ. (9 γεμάτες κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κάψουλα βανιλίνη
Για την επικάλυψη
- 500 γρ. (4 κούπες) ζάχαρη άχνη
- λίγο ανθόνερο, για το ράντισμα
Εκτέλεση
- Για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες της γιαγιάς, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει λείο.
- Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθεί με το βούτυρο, και στη συνέχεια σε σχετικά δυνατή για 15 λεπτά ή και περισσότερο, μέχρι να φτιάξουμε μια ωραία, λεία και πυκνή κρέμα.
- Μετριάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τους κρόκους, έναν έναν, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια ρίχνουμε διαδοχικά το κονιάκ, το γαρίφαλο και τα αμύγδαλα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό και ιδιαίτερα εύπλαστο.
- Πλάθουμε περίπου 50-60 κουραμπιέδες στρογγυλούς ή με το κλασικό μακρουλό σχήμα σαν μισοφέγγαρο και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα ή στο μεγάλο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Για τους κουραμπιέδες, προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν απαλό χρώμα. Αν δεν χωράνε όλοι οι κουραμπιέδες στο ταψί, τους ψήνουμε σε δύο ή περισσότερες δόσεις.
Επικάλυψη
- Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες, τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους ραντίζουμε με το ανθόνερο.
- Τυλίγουμε τους κουραμπιέδες στην άχνη και τους τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με κοσκινισμένη άχνη.
- Διατηρούνται για καιρό σε αεροστεγές δοχείο.
Καλή σας απόλαυση!
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr