Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Φανουρίου και είναι έθιμο να παρασκευάζουν φανουρόπιτα. Η συνταγή της πίτας είναι εύκολη και περιέχει 7 υλικά. Ο λόγος βρίσκεται στην συμβολική αξία του αριθμού 7 στην χριστιανική λατρεία είναι γιατί : 7 είναι οι σάλπιγγες των αγγέλων, 7 οι ημέρες της δημιουργίας, 7 και τα μυστήρια της εκκλησίας μας (βάπτισμα, χρίσμα, θεία ευχαριστία, ιερωσύνη, εξομολόγηση, ιερό ευχέλαιο και γάμος).
Όμως, με προσεκτικές κινήσεις τα μειονεκτήματα αυτά μπορούν να γίνουν πλεονεκτήματα. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν περιέχει τίποτα ζωικό, λίπος ή αυγά, την καθιστά κατάλληλα για vegan.
Ποιο είναι το μυστικό για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα; Θα σας το φανερώσουμε εδώ. Είναι ο συνδυασμός της μαγειρικής σόδας με το ξύδι, που δρα με τρόπο ανάλογο των αυγών – της μαρέγκας- και βοηθάει την πίτα να φουσκώσει και να διατηρηθεί στο ύψος της.
Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι οι ζύμες που περιέχουν σόδα ως διογκωτικό υλικό, πρέπει να μπαίνουν αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο, διότι η σόδα εξασθενεί πολύ γρήγορα.
Όταν κρυώσει η φανουρόπιτα, οι νοικοκυρές συνήθιζαν να τις πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη στην οποία χάραζαν το σημείο του σταυρού.
Υλικά:
- 750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
- 680 ml. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα
- 400 γρ. ζάχαρη
- 300 ml. σπορέλαιο
- 100 γρ. καρυδόψιχα
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 1/2 κ.σ. σκόνη κανέλα
- 4 κ.σ. μηλόξιδο
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ ή σε λεκανίτσα όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
- Προσθέτουμε τα υγρά, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και τοποθετούμε σε στρογγυλή φόρμα την οποία έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με αλεύρι ή -το καλύτερο- έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr