Την σιροπιάζουμε και καλύπτουμε με ρευστή σοκολάτα.
Έχει γεύση μελομακάρονου -αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένο καρύδι από πάνω στην επικάλυψη- όμως γίνεται σε κλάσμα του χρόνου που απαιτείται για τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά, αφού δεν χρειάζεται πλάσιμο και σιρόπιασμα ένα – ένα.
Γίνεται στο χέρι πανεύκολα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και δεν απαιτεί καμία γνώση ζαχαροπλαστικής.
Υλικά:
325 γρ. αλεύρι μαλακό
190 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
60 γρ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. μέλι
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/4 κ.γ. αμμωνία
125 ml σπορέλαιο
80 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
50 ml νερό
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Υλικά για το σιρόπι:
375 ml νερό
750 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Υλικά για την γκανάζ:
250 γρ. κλασική κουβερτούρα
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 -180 βαθμούς.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις βράσει για ένα λεπτό περίπου, αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε δύο ευρύχωρα δοχεία μοιράζουμε τα στερεά και τα υγρά υλικά της μελομακαρονόπιτας. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά ομοιόμορφα και περιχύνουμε με τα υγρά το μείγμα των αλεύρων. Με τα χέρια μας πλάθουμε μια σφιχτή ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη σε ορθογώνια φόρμα που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί κι έχουμε λαδώσει ελαφρά. Τη στρώνουμε με τα χέρια για να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30-35 λεπτά.
Όσο ψήνεται η πίτα, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή γκανάς.
Περιχύνουμε την ψημένη πίτα με το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου και μόλις αυτό απορροφηθεί, καλύπτουμε με τη γκανάς και ισιώνουμε με σπάτουλα.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr