ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αποκλειστική συνέντευξη Χρήστου Παγώνη στο Evia Vima

Αποκλειστική συνέντευξη Χρήστου Παγώνη στο Evia Vima
Στο Evia Vima και τη Ματίνα Ρέτσα μιλά σήμερα ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης. Ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για την επανεκδίκηση του δήμου, τη Δημοτική Αγορά αλλά και για τις άλλες υποψηφιότητες στο δήμο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη Ματίνα Ρέτσα-κ. Δήμαρχε θα ξεκινήσω τη συνέντευξη μας με το μεγάλο θέμα της Δημοτικής Αγοράς. […]

Στο Evia Vima και τη Ματίνα Ρέτσα μιλά σήμερα ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης.
Ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για την επανεκδίκηση του δήμου, τη Δημοτική Αγορά αλλά και για τις άλλες υποψηφιότητες στο δήμο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Ματίνα Ρέτσα-κ. Δήμαρχε θα ξεκινήσω τη συνέντευξη μας με το μεγάλο θέμα της Δημοτικής Αγοράς. Σε ποια φάση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή που μιλάμε?

Χρήστος Παγώνης-Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης του Δήμου μας, διαχρονικά. Ταυτόχρονα αποτελεί και μια ανοιχτή πληγή που στοιχειώνει το κεντρικότερο σημείο της πόλης μας τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια. Μπορεί οι συμπολίτες μας να μην γνωρίζουν ή αντιλαμβάνονται επακριβώς την πραγματικά τιτάνια προσπάθεια που καταβάλαμε τέσσερα χρόνια τώρα για να ξεπεράσουμε ανυπέρβλητα εμπόδια, δαιδαλώδη γραφειοκρατία αλλά και εσωτερικά χτυπήματα για να φτάσουμε επιτέλους στο σημείο έναρξης του μεγάλου αυτού έργου που θα αλλάξει όλο το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης μας.

Οι συμπολίτες μας, δικαίως, απαιτούν να δουν το έργο να ξεκινά. Η γραφειοκρατία και οι εκ νόμου διαδικασίες είναι όμως συγκεκριμένες. Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός του Έργου την άνοιξη. Αυτό που πρέπει ως δεδομένο πια να κρατήσουμε είναι ότι ο μέσος χρόνος που απαιτείται στη χώρα μας για να γίνουν όλα τα παραπάνω είναι περίπου 8 χρόνια και εμείς καταφέραμε να τα ολοκληρώσουμε στο μισό χρόνο.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι η Δημοτική Αγορά είναι το μόνο μεγάλο ζήτημα της πόλης μας για το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας στάθηκε ενωμένη και μαζί διεκδικήσαμε από το κεντρικό κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια τεράστια κατάκτηση και παρακαταθήκη της πόλης μας και κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά. Και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους από καρδιάς!

Ματίνα Ρέτσα-Παρουσιάσατε κάποια έργα για την πόλη. Ποια από αυτά θεωρείται έργα πνοής και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για την παράκαμψη Χαλκίδας -Βασιλικού?

Χρήστος Παγώνης-Σας καλώ να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση της χώρας τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν. Έχει ξεθωριάσει από τη μνήμη μας το γεγονός ότι το 2015, τρία χρόνια πριν, η χώρα μας ουσιαστικά χρεοκόπησε. Παρόλο το δυσμενές αυτό πλαίσιο που κληθήκαμε να λειτουργήσουμε, τα τέσσερα αυτά χρόνια σχεδιάσαμε και υλοποιούμε την στρατηγική ανάπτυξης του Δήμου Χαλκιδέων για τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν πορευτήκαμε με άξονα τον πολιτικό χρόνο, όπως συνήθως οι προκάτοχοι μας έκαναν, αλλά με ορίζοντα πραγματικής αλλαγής τροχιάς της θνησιγενούς πορείας της πόλης μας. Σε αυτό το πλαίσιο εκτός από την μεγάλη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, Δημοτική Αγορά, Πλατεία Αγοράς, Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, θα αναφερθώ στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ν. Αρτάκης, στα έργα υποδομής της ΔΕΥΑΧ ύψους 30 εκατομ. Ευρώ, στα συνοδά έργα του νέου νοσοκομείου, στην δημιουργία δεκάδων σύγχρονων παιδικών χαρών, στο κλειστό γήπεδο Βασιλικού, στα γήπεδα ποδοσφαίρου Παραλίας Αυλίδας κλπ. και δεκάδες άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται.
Τα μεγάλα και πραγματικά οραματικά έργα θα υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο και σε αυτά δεν μπορώ να μην στρέψω την προσοχή μου. Η ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών και Τεχνόπολης, η παράκαμψη Χαλκίδας, που σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι, η λειτουργία του νέου νοσοκομείου, η μεταφορά του εμπορικού λιμένα σε συνδυασμό με την ενίσχυση της στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου μας θα έχουν πραγματικά θετικό αποτύπωμα στο μέλλον της περιοχής μας. Σε αυτά εστιάζουμε την προσοχή μας παράλληλα με την καθημερινή λειτουργία της πόλης μας, το μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελείται βοηθώντας τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, στην ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και στη περαιτέρω αξιοποίηση του μεγάλου πολιτισμικού αποθέματος του Δήμου μας.

Ματίνα Ρέτσα-Σε προεκλογική τροχιά πλέον και ο δήμος Χαλκιδέων εν όψει των εκλογών του Μαίου. Πως σχολιάζετε τις μέχρι τώρα υποψηφιότητες και πως ετοιμάζεστε εσείς για το δικό σας συνδυασμό?

Χρήστος Παγώνης-Η πολιτική στην Ελλάδα δεν είναι πλέον θελκτική, δεν συγκινεί και δεν κινητοποιεί όπως στο παρελθόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, νέοι κυρίως άνθρωποι να μην ασχολούνται με τα κοινά, σε σημείο μάλιστα να απέχουν ακόμα και από τις εκλογές. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το κεντρικό μας σύνθημα ήταν «έλα ψήφισε / #ela_psifise» γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αποχή, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά απλά μεταθέτει την ευθύνη επιλογής στους άλλους.

Εμείς καλούμε τους συμπολίτες μας να ενημερωθούν, να αξιολογήσουν το έργο, το όραμα και την στρατηγική μας για το Δήμο Χαλκιδέων και να αποφασίσουν με τα δικά τους κριτήρια αν η συνολική πρόταση μας για την πόλη θα αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο μέχρι τις εκλογές το κύριο μέλημα μας θα είναι να ενημερώσουμε, να συζητήσουμε ανοιχτά και να συγκρίνουμε συγκεκριμένα σχέδια, εφικτές προτάσεις και λύσεις για το που θέλουμε να βρίσκεται η πόλη μας τα επόμενα 10-20-30 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε υποψηφιότητα που συμβάλλει σε αυτό τον γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο είναι καλοδεχούμενη. Προσωπικά και ως Δημοτική Αρχή δεχτήκαμε ανηλεή πόλεμο για οτιδήποτε κάναμε. Τολμήσαμε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, να πειραματιστούμε , να κάνουμε ανατροπές. Γιατί πιστεύαμε ότι ο Δήμος μας αργοπέθαινε. Τα αποτελέσματα των όσων υλοποιήσαμε και σχεδιάζουμε είναι ήδη ορατά. Ο Δήμος Χαλκιδέων είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτή που ήταν το 2014. Προφανώς κάναμε και λάθη. Η ακινησία όμως δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εστιάζουμε τις προσπάθειες μας να συνεργαστούμε με αξιόλογους συμπολίτες μας που έχουν να προσφέρουν ουσιαστικά, μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε αυτό το όραμα για μια άλλη, καλύτερη, ευημερούσα πόλη. Με τέτοιους ανθρώπους θα συμπορευτούμε, σε επίπεδο μιας ουσιαστικής προγραμματικής συν-λειτουργίας, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής προέλευσης. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της λογικής των υποσχέσεων και των προεκλογικών ρουσφετιών. Αυτές οι λογικές οδήγησαν την χώρα αλλά και το Δήμο μας στο γκρεμό. Όποιος άλλωστε μοιράζει σήμερα λευκές επιταγές, τάζει θέσεις και παροχές θα αποδειχτεί ψεύτης αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες. Ικανούς και τίμιους ανθρώπους, με γνώση και όραμα χρειάζεται ο Δήμος μας και με αυτό το κριτήριο εμπλουτίζεται ήδη με αξιόλογα πρόσωπα ο συνδυασμός μας.

Ματίνα Ρέτσα-Πιστεύετε ότι με την απλή αναλογική θα είναι καλύτερη η διοίκηση τους δήμους ή θα υπάρξουν προβλήματα?

Χρήστος Παγώνης-Ως άνθρωπος, πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες και στις συναινέσεις, ειδικά στα μεγάλα, τα σοβαρά ζητήματα της πόλης μας. Αυτά δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε κόμμα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχω προσπαθήσει με όλες μου τις δυνάμεις να αναζητήσω συναινέσεις. Ακόμα και για το κορυφαίο ζήτημα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, η φωνή του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν ενιαία, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας ήταν στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής και απαιτούσε λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων για τα σημαντικά ζητήματα του Δήμου μας. Άλλωστε, αυτό είναι ένα διαρκές ζητούμενο και πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Από εκεί και πέρα, φοβάμαι ότι η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία στους Δήμους ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος οι κατά καιρούς πλειοψηφίες να είναι αποτέλεσμα όχι μιας ουσιαστικής, προγραμματικής συνεργασίας αλλά ενός εύθραυστου «αλισβερισιού» θέσεων και «οφίτσιων». Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές θα κριθούν στην πράξη από τους συμπολίτες μας.

Ματίνα Ρέτσα-Γιατί θα πρέπει οι δημότες να επιλέξουν και πάλι εσάς?

Χρήστος Παγώνης-Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Δήμος όπως και το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια. Εμείς παραλάβαμε έργα που ήταν ημιτελή ή δεν είχαν ξεκινήσει καν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τα ολοκληρώσαμε, χωρίς να απαξιώσουμε την προσπάθεια που είχε γίνει. Αντίστοιχα, η δική μας Δημοτική Αρχή έχει ωριμάσει δεκάδες μελέτες και έργα που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη θητεία.

Αυτό που μας διαφοροποιεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές είναι ότι αναπτύξαμε ένα στρατηγικό σχέδιο για το ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει ο Δήμος Χαλκιδέων στα επόμενα 20 χρόνια. Η κατάσταση του Δήμου μας το 2014 ήταν τραγική. Με γενική ανεργία πάνω από 35%, ανεργία νέων άνω του 50%, μαζική αποβιομηχάνιση, κλείσιμο βιοτεχνιών και μικρομεσαίων παραγωγικών επιχειρήσεων και χωρίς κανένα ουσιαστικό παραγωγικό προσανατολισμό ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς ένα στρατηγικό σχέδιο ο Δήμος μας θα είχε σήμερα στην πράξη πεθάνει.

Μιλήσαμε για εξωστρέφεια και τουριστική ανάπτυξη γιατί θα μπορούσε να έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Επενδύσαμε σε δράσεις που διαφήμισαν το Δήμο μας, έφεραν μαζικά κόσμο στην πόλη και τόνωσαν ουσιαστικά την τοπική οικονομία αντιστρέφοντας το θνησιγενές σπιράλ της ύφεσης. Παράλληλα, πιέσαμε για τα μεγάλα έργα υποδομών, αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα τριάντα χρόνια που «έβρεχε λεφτά» και εμείς σαν Δήμος κρατούσαμε ομπρέλα. Αναλογιστείτε πόσο διαφορετικός θα είναι ο Δήμος μας όταν ολοκληρωθεί ο μεγάλη αστική ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς και της πλατείας Αγοράς, η ανάπλαση της οδού Βενιζέλου, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ν. Αρτάκης, όταν παραδοθούν τα συνοδά έργα του Νέου Νοσοκομείου, όταν κατασκευαστεί η παράκαμψη Χαλκίδας και όταν μεταφερθεί το εμπορικό λιμάνι και καταφέρει να αναπνεύσει το νότιο παραλιακό μέτωπο. Αυτά είναι ενδεικτικά μόνο έργα που αλλάζουν ριζικά το Δήμο μας και τον θέτουν σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά.

Μπορώ να σας απαριθμώ δεκάδες άλλες παρεμβάσεις που έχουμε προγραμματίσει και θα ολοκληρωθούν κατά την επόμενη θητεία αλλά ο χρόνος και ο χώρος μιας συνέντευξης είναι περιορισμένος. Αυτό το όραμα μας για μια άλλη, «ζωντανή» πόλη που προχωρά, ανοίγει στον κόσμο και ευημερεί δεν αποτελεί ευχολόγιο, αλλά πραγματοποιείται από εμάς με συγκεκριμένο σχέδιο. Στη βάση αυτού του σχεδίου ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και πιστεύουμε ότι θα την έχουμε.

Ματίνα Ρέτσα-Σχετικά με τη μέχρι τώρα διοίκηση του δήμου από εσάς υπήρξαν θέματα – έργα τα οποία δεν έγιναν?

Χρήστος Παγώνης-Σαφώς υπήρξαν έργα που δεν προχώρησαν στο βαθμό και στο χρόνο που αρχικά είχαμε υπολογίσει. Σαφώς κάναμε και λάθη και είχαμε λάθος εκτιμήσεις. Επίσης, αντικρύσαμε «κλειστές πόρτες» σε αυτονόητες και δίκαιες απαιτήσεις από ένα Δήμο που είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Στερεάς Ελλάδας και θα έπρεπε να έχει λάβει σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων και υποστήριξης αυτό που το μέγεθος και η σημασία του επιτάσσει.

Ματίνα Ρέτσα-Ποιες προτεραιότητες θα βάλετε την επόμενη των εκλογών εάν επανεκλεγείτε?

Χρήστος Παγώνης-Οι προτεραιότητες, όπως ανέφερα και προηγουμένως, εντάσσονται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου μας που βρίσκεται σε ισχύ από το 2014 και οφείλουμε να συνεχίσουμε απαρέγκλιτα αν θέλουμε πραγματικά ο Δήμος μας να αλλάξει ριζικά και να ευημερήσει.

Η ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς και της πλατείας Αγοράς σε συνδυασμό με τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου και την ανάπλαση της οδού Βενιζέλου θα αλλάξουν άρδην το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας. Παράλληλα, η ολοκλήρωση των έργων υποδομής που έχει ξεκινήσει η ΔΕΥΑΧ ύψους 30 εκατομ. Ευρώ, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, η ολοκλήρωση της παράκαμψης Χαλκίδας, η ανάπλαση της περιοχής της Αγίας Παρασκευής, η αντικατάσταση του Δημοτικού Φωτισμού με χρήση έξυπνων οικολογικών λαμπτήρων, η επέκταση της υπογειοποίησης των κάδων σκουπιδιών σε όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης, η δημιουργία καταδυτικού πάρκου, η επέκταση του σχεδίου πόλεως, και η λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών και της Τεχνόπολης του Ευρίπου, αποτελούν ορισμένες μόνο παρεμβάσεις και έργα που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα αλλάξουν ριζικά το Δήμο Χαλκιδέων. Για όλα αυτά θα μιλήσουμε την επόμενη περίοδο και στη βάση αυτών θα ζητήσουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας.

Ματίνα Ρέτσα-Ποιο το διακύβευμα σας στο δρόμο προς τις εκλογές?

Χρήστος Παγώνης-Κατά τη γνώμη μου το πραγματικό διακύβευμα είναι που θέλουμε να βρίσκεται ο Δήμος μας τα επόμενα πολλά χρόνια. Ποια είναι η αναπτυξιακή αυτή στρατηγική που θα δώσει πραγματικές προοπτικές για μια καλύτερη ζωή για όλους τους συμπολίτες μας. Στους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές για αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητήσουμε, να συγκρίνουμε διαφορετικές απόψεις και να αποφασίσουμε συλλογικά ποιο Δήμο Χαλκιδέων θέλουμε.

Η παραπολιτική, το κουτσομπολιό και η προσωπικές ψηφοθηρικές στρατηγικές δεν πρέπει να έχουν χώρο στον πραγματικό κίνδυνο να επιστρέψει ο Δήμος μας σε μια εσωστρεφή μίζερη τροχιά που θα είναι καταστροφική για το μέλλον όλων μας. Συνεπώς, το δικό μας στοίχημα είναι να μιλήσουμε για την ουσία, σε κάθε γωνιά του Δήμου μας, με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας και να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου, χωρίς αποκλεισμούς και παρωπίδες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr