ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ενας απέραντος τιρκουάζ παράδεισος στα νότια της Εύβοιας

Ενας απέραντος τιρκουάζ παράδεισος στα νότια της Εύβοιας
Μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Σαν μικροσκοπικές κουκίδες πάνω στο χάρτη της Ελλάδας, ο Κόλπος των Πεταλιών ή αλλιώς και απλούστερα Πεταλιοί αποτελούν μια «γειτονιά» 10 μικρών νησιών, που εκτείνεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από το Μαρμάρι.

Μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Ανήκουν στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα.

Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος.

Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Είναι από το πρώτα νησιά που αγόρασαν ιδιώτες και αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης μεγιστάνων και… γαλαζοαίματων.

Τα νησάκια μαγεύουν με την πολυχρωμία των νερών και τις εξωτικές παραλίες που δε θυμίζουν σε τίποτα τις άλλες παραλίες της περιοχής του νότιου Ευβοϊκού.

Πρόκειται με εξαίρεση τριών για ακατοίκητες βραχονησίδες.

Δέος προκαλούν οι επιβλητικές βίλες, μία σε κάθε ένα από τα τρία προαναφερθέντα νησία, δίνοντας την αίσθηση μιας VIP γειτονιάς.

Στο δεύτερο σε μέγεθος νησί διακρίνεται το λευκό αρχοντικό της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ απέναντι δεσπόζει η βίλα του Καρνέζη με τα λιμανάκια.

Οι «κοινοί θνητοί» μπορούν να απολαύσουν μόνο υποβρύχιες εξερευνήσεις στα κρυστάλλινα νερά και μπάνιο σε κάποιους κολπίσκους που προσβάσιμους μόνο από τη θάλασσα -δεν είναι τυχαίο που είναι «πόλος έλξης» κυρίως για «σκαφάτους».

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Πεταλιοί ανήκαν στον Ομέρ Μπέη, ο οποίος έστελνε το χαρέμι του εκεί για διακοπές. Αυτός πούλησε τα κτήματα στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, γενικό πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το 1871 πέρασαν στον βασιλιά Γεώργιο τον Α΄ και από αυτόν στην ιδιοκτησία Εμπειρίκου (λένε ότι τα πούλησε αντί του ποσού των 300.000 δρχ. τότε)!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr