Η γαστρονομία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα, προκειμένου να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Χαλκίδας και της Εύβοιας γενικότερα, συμβάλλοντας στην αναγέννηση της περιοχής. Σύμφωνα, με τον πρόεδρος του επιμελητηρίου Ευβοίας, Γιάννη Γεροντίτη, οι προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς εντατικοποιούνται, προκειμένου η Εύβοια όχι μόνο να επουλώσει άμεσα τις πληγές της στο βόρειο τμήμα της, αλλά και να περάσει σε μία νέα εποχή όπου θα αποτελεί έναν ποιοτικό προορισμό 365 μέρες τον χρόνο.
Ειδικότερα, η ανάδειξη της Χαλκίδας, ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και πολιτισμού της αρχαιότητας, το ιστορικό λιμάνι του Νεγκροπόντε των Ενετών, η πόλη που έζησε για πολλά χρόνια ο Αριστοτέλης και αγάπησε πιο πολύ από όλους ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας, σκοπεύει να αναδειχθεί σε έναν προορισμό που υποδέχεται ταξιδιώτες όχι μόνο από την Αθήνα πλέον αλλά και από το εξωτερικό.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, «Αρέθουσα» φρούρια, ιστορικές γέφυρες, τεμένη, γραφικές εκκλησίες, παραδοσιακά μεζεδοπωλεία, εξαιρετικά μαγαζιά σε Λάμψακο και Νέα Αρτάκη – τα οποία σε συνδυασμό με την πλούσια φυσική ομορφιά του νησιού, αλλά και τα τοπικά τρόφιμα και κρασιά, αναδεικνύονται δυναμικά μέσα από δράσεις εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου.
Αναφερόμενος στην προώθηση του τόπου σε εκθέσεις του εξωτερικού, όπως σε Ντουμπάι, ΗΠΑ, Ρουμανία, Ισπανία, Γαλλία κλπ, αλλά και σε σχέση με την αντίστοιχων δράσεων στο εσωτερικό, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης τόνισε: «Σκοπός μας μέσα από δράσεις ανάδειξης της Εύβοιας και της Σκύρου, είναι να συμβάλλουμε με ένα ακόμη στοχευμένο βήμα, στη διαμόρφωση ενός διακριτού χαρακτήρα, μιας ιδιαίτερης τουριστικής και πολιτιστικής ταυτότητας για το νομό μας, που θα τον ξεχωρίζει από τους άλλους προορισμούς και που θα του αποδίδει τη θέση που πραγματικά του αξίζει στο νησιωτικό τουριστικό προφίλ της χώρας μας».
Και πρόσεθσε: «Θέλουμε να δώσουμε την αφορμή μιας στενότερης γνωριμίας και την αρχή μιας μόνιμης σχέσης ιδιαίτερης αγάπης των δυνητικών επισκεπτών του νησιού μας με τον τόπο μας και κυρίως των κατοίκων του λεκανοπέδιου της Αττικής οι οποίοι αναζητούν ποιοτική και προσιτή απόδραση, αλλά και εναλλακτικές μορφές τουρισμού».
Ο κ. Γεροντίτης συμπλήρωσε ότι «η Εύβοια είναι πανέμορφο νησί, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, είναι πραγματικά μια μικρή Ελλάδα, ακριβώς δίπλα στην πρωτεύουσα. Ένας προορισμός, μαζικού αλλά και εναλλακτικού τουρισμού για όλο το χρόνο, μόλις 80 χιλ. από την Αθήνα. Ένας τόπος γοητευτικός, με πολύ μεγάλη και βαθιά ιστορία, με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. Ένας τόπος ευλογημένος με μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με ξεχωριστά και εντελώς ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα και με μια πολύ πλούσια γαστρονομική παράδοση».
Όσον αφορά την πορεία αποκατάστασης του βόρειου κομματιού του νησιού όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γεροντίτης, το Επιμελητήριο, διαθέτει οικονομικούς πόρους και έμπρακτη στήριξη στους επαγγελματίες που επλήγησαν. «Η αποκατάσταση προχωράει με γοργούς ρυθμούς, χάρη στις προσπάθειες του κ. Μπένου και της ομάδας του, με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Η καταστροφή είναι σημαντική στην Αγία Άννα, ωστόσο στο κομμάτι της Αιδηψού ο επισκέπτης δε θα έρθει σε επαφή με τα καμένα». Όπως τόνισε ο κ. Γεροντίτης, οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το δάσος έχει τερματιστεί στην περιοχή, γι’ αυτό καλούμαστε να δώσουμε σημαντική έμφαση και στήριξη σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι η Εύβοια και η Σκύρος προσελκύουν το 66% του τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας, και έχουν το 80% των κλινών. Υπάρχουν 240 ξενοδοχεία με 17.000 κλίνες, 10.000 ενοικιαζόμενα καταλύματα, 35.000 παραθεριστικές κατοικίες. Η Εύβοια ενώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και δεύτερο της Ελλάδας κατέχοντας μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσα
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσα το οποίο στεγάζεται σε βιομηχανικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα και αποτελεί κηρυγμένο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς. Στην νέα μόνιμη έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα από τα νησιά της Εύβοιας και της Σκύρου από την παλαιολιθική περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το Φρούριο Καράμπαμπα
Το Φρούριο αποτελεί Οθωμανικό κάστρο του 17ου αιώνα στην ηπειρωτική πλευρά της πόλης σε λόφο της βοιωτικής ακτής, ενώ στον εκθεσιακό χώρο εκτίθενται γλυπτά που χρονολογούνται από την Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή, Ενετική και Οθωμανική εποχή.
Η παλίρροια Παλαιά γέφυρα Χαλκίδας
Το παλιρροϊκό φαινόμενο αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο παγκόσμιας μοναδικότητας που συμβαίνει στην πόλη της Χαλκίδας, παρουσιάζεται με μοναδικό τρόπο από τον συγγραφέα – μελετητή του παλιρροϊκού φαινομένου Μπάμπη Σφέτσα.
Οθωμανικό Τέμενος «Εμίρ Ζαδέ»- Συλλογή χαρακτικών Ιωάννη Καράκωστα
Το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ είναι ένα από τα τεμένη που οικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας στη Χαλκίδα ή αλλιώς Egriboz, όπως ήταν γνωστή η πόλη εκείνα τα χρόνια. Απέναντι σώζεται επιβλητική η κρήνη του Χαλίλ, της ίδιας περιόδου. Πρόκειται για μια από τις δεκαεννιά δημόσιες κρήνες που κατασκευάστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και αναφέρονται επίσης από τον Εβλιγιά Τσελεμπή.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής
Ο ναός της Αγίας Παρασκευής είναι μία από τις ελάχιστες σωζόμενες ενοριακές εκκλησίες που κατασκευάστηκαν από την λατινική εκκλησία κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας.
Παραλίες
Οι πανέμορφες παραλίες της Χαλκίδας, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ακόμα και μέσα στην πόλη, οι οποίες έχουν βραβευθεί και με γαλάζια σημαία.
Γαστρονομικές εμπειρίες
Τα παραθαλάσσια ταβερνάκια και ουζερί είναι από τις πιο κλασικές εκδρομές ψαροφαγίας για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr