Η Εύβοια, ανεξαρτήτα από τις εποχές, κρατά σταθερά «τα σκήπτρα» του τουρισμού με τις εξορμήσεις ακόμη και στα ορεινά της, τον χειμώνα να αποτελούν σταθερή επιλογή.
Ξηρόν Όρος
Το Ξηρόν Όρος, φτάνοντας τα 990 μέτρα σε υψόμετρο, είναι το υψηλότερο βουνό στην Βόρεια Εύβοια. Γειτνιάζεται από την πεδιάδα των Κεχριών στα νότια· την πεδιάδα της Ιστιαίας στα βορειοδυτικά· και το Τελέθριον Όρος στα δυτικά.
Δύο σημαντικοί ποταμοί της Βορείας Ευβοίας πηγάζουν από το Ξηρόν Όρος: Το Ρέμα της Σηπιάς που εκβάλλει στον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, λίγα χλ δυτικά της Λίμνης· και ο Νηλέας Ποταμός που, αφού συμβάλλει με τον Κηρέα, χύνονται από κοινού στο Αιγαίο, στο σημείο που βρίσκεται η παραλία Μαντουδίου.
Οι πλαγιές του όρους είναι καλυμμένες από πυκνά δάση κωνοφόρων και δρυών· ενώ τα ανώτερα στρώματα από γυμνά ασβεστολιθικά πετρώματα. Η κορυφή του βουνού είναι σχετικά διάπλατη και διαθέτει ένα ξύλινο κιόσκι.Η θέα από την κορυφή είναι μοναδική.
Η Δίρφυς, το Ξηροβούνι, ο Πυξαριάς, Το Κανδύλι και τα λοιπά βουνά της κεντρικής Ευβοίας διακρίνονται προς νότον. Η Σκύρος, οι Σποράδες, ο Άθως και το αχανές Αιγαίο προς ανατολάς. Ο Παγασητικός Κόλπος, ο Βόλος, ο Κίσσαβος και ο Όλυμπος προς βορράν. Και οι άγριες κορυφογραμμές των βουνών της Στερεάς Ελλάδας προς δυσμάς.
Στενή/Σέτα
Η Σέτα είναι ορεινός οικισμός της Εύβοιας, χτισμένος σε υψόμετρο 740 μέτρων στην νότια πλαγιά του Ξηροβουνιού και είναι ο υψηλότερος οικισμός της Εύβοιας.
Απέχει 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 19 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου, από τη νοτιοκεντρική πλευρά της Εύβοιας.
Η Στενή Ευβοίας ή Στενή Δίρφυος είναι η λύση για όσους επιθυμούν μία σύντομη απόδραση σε έναν απροσδόκητα όμορφο και προσιτό χειμερινό προορισμό.
Απέχει μόλις 1,5 περίπου ώρα από την Αθήνα.
Είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων της Εύβοιας, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του όρους Δίρφυ, σε υψόμετρο 400 μέτρων.
Εικόνες και βίντεο από τα χιόνια στη Σέτα
Η Όχη είναι βουνό της Εύβοιας με μέγιστο υψόμετρο 1.398 μέτρα. Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του νησιού και απλώνεται από την Κάρυστο ως το ακρωτήριο Καφηρέας (Κάβο Ντόρο).
Η Όχη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις μυστηριώδεις αρχαίες μεγαλιθικές κατασκευέςς, που οι ντόπιοι ονομάζουν δρακόσπιτα. Το πιο διάσημο από τα δρακόσπιτα είναι χτισμένο στην κορυφή της Όχης.
Άλλα γνωστά δρακόσπιτα βρίσκονται στα Στύρα και στο Νιμποριό.
Το όρος Όχη και η παράκτια ζώνη του είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000 με κωδικό GR2420001.
Η περιοχή περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις με θαμνώδη βλάστηση, φρύγανα, πουρνάρια και σκληρόφυλλους θάμνους, πολλά πράσινα λιβάδια με ανατολικούς πλάτανους, μικρά δάση καστανιάς κοντά στην υψηλότερη κορυφή, και ποτάμια όπου κυριαρχούν οι λυγαριές και οι πικροδάφνες.