ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εύβοια: Το πρόβλημα της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο

Εύβοια: Το πρόβλημα της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο
Ο τουρισμός στην Εύβοια και το πρόβλημα της απασχόλησης στον κλάδο

Δεξαμενή προσωπικού για τον κλάδο του τουρισμού στην Εύβοια είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν στη χώρας μας και θέλουν να απασχοληθούν σε τουριστικά επαγγέλματα και ειδικά στα ξενοδοχεία.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν την εκάστοτε επιχείρηση να εξελιχθεί, ωστόσο, για να στεφθεί το εγχείρημα αυτό με επιτυχία πρέπει να συνυπολογιστούν κι άλλες παράμετροι και από τις δύο πλευρές.

Φυσικά το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην επιχείρηση που οφείλει να προσαρμοστεί, προκειμένου να υποδεχθεί τους εργαζόμενους της με βασική προϋπόθεση τον σεβασμός στις διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα.

Επομένως, το ξενοδοχείο πρέπει να φροντίσει για την αξιοπρεπή διαμονή τους, η οποία καλό θα ήταν να γίνει κατά εθνικότητα.

Κάποιοι λαοί έχουν ακόμα και διατροφικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψιν στο μενού του προσωπικού, ενώ πολύ βασικό είναι να υπάρχει ελευθερία άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων αλλά και ελευθερία σε τυχόν ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες.

Οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν τα φυσικά χαρακτηριστικά, προσωπικότητας και χαρακτήρα (soft skills) όπως: καλή πρόθεση για μάθηση, θέληση, ενδιαφέρον, ευγένεια, χαμόγελο. Είναι φιλικοί, εργατικοί άνθρωποι, πιστοί εργαζόμενοι.

Η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός της διαφορετικής κουλτούρας είναι το «κλειδί» της επιτυχίας. Το ξενοδοχείο θα πρέπει να καλλιεργήσει την ίδια φιλοσοφία στο σύνολο των εργαζομένων, ώστε να ενταχθούν ομαλά οι νέοι εργαζόμενοι στο κλίμα της επιχείρησης αλλά και του νησιού της Εύβοιας.

Το ενταξιακό πρόγραμμα «Helios» υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη και ομαλή ένταξη μεταναστών – προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Οι δράσεις εστιάζονται σε:

– Μαθήματα ένταξης.

– Στήριξη της στέγασης και απασχόλησης των ωφελουμένων.

– Παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξης.

– Ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής.

Η παγκόσμια τάση πλέον είναι: «Προσλάβετε άτομα – χαρακτήρες και εκπαιδεύστε τους».

Στην Εβδομάδα Καριέρας στη Φιλοξενία, 350 πρόσφυγες έδωσαν συνεντεύξεις και άλλοι 300 συμμετείχαν διαδικτυακά. Ο αριθμός των δυνητικών προσλήψεων υπολογίζεται περίπου σε 180. Παρόμοιες δράσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Τα ασυνόδευτα παιδιά το κράτος τα φροντίζει μέχρι την ενηλικίωσή τους, δηλαδή την ηλικία των 18 ετών. Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε ότι τα παιδιά που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον τουρισμό μπορούν να εκπαιδεύονται 6 μήνες πριν συμπληρώσουν τα 18 έτη. Οσα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα η μέριμνα του ελληνικού κράτους θα φτάσει για ακόμα 3 χρόνια, δηλαδή ώς το 21ο έτος της ηλικίας τους.

Το ξενοδοχείο είναι ένας ευέλικτος οργανισμός. Συγκρινόμενο ακόμα με τις καλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, το ξενοδοχείο υπερτερεί ως προς την ευελιξία του, λόγω της πολυπολιτισμικής πελατείας του. Ακόμα κι ένα καλά οργανωμένο ξενοδοχείο έχοντας μεταξύ των άλλων πελατών και Ελληνες, θα πρέπει να προσαρμόσει αναλόγως τη λειτουργία του (ωράρια τμημάτων, πρόγραμμα ψυχαγωγίας, κ.λπ.). Το ελληνικό ξενοδοχείο κατάφερε να εντάξει ήδη από τη δεκαετία του ’80 ομάδες ανιματέρ με τελείως ξένη νοοτροπία.

Οι νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες με κατάλληλη διαχείριση μπορεί να είναι μία από τις προτεινόμενες λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού. Οι επιχειρήσεις εκπληρώνοντας την εταιρική, κοινωνική τους αποστολή θα πρέπει να βοηθήσουν την κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί και να εντάξει αυτές τις ομάδες. Οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι το μέσο για να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

Χωρίς όμως την κατάλληλη διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης αποτελούν πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Εφόσον υλοποιηθεί το οργανωμένο σχέδιο για την ένταξή τους στον τουρισμό και οι δύο πλευρές κερδίζουν, και βγαίνει κερδισμένο και το ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστική περίπτωση win-win. Ετσι προοδεύουν οι κοινωνίες. Με οργανωμένο σχέδιο θα μπορούσαμε ανθρωπιστικά να φιλοξενήσουμε, να εκπαιδεύσουμε, να απασχολήσουμε ανθρώπινο δυναμικό από τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Αλλά κι αυτό προϋποθέτει οργανωμένο, θεσμικά, σχέδιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr