Ο ιστορικός πύργος της Εύβοιας με την «πλούσια» ιστορία
Που βρίσκεται ο πύργος του Αυλωναρίου.Ο μεσαιωνικός πύργος του Αυλωναρίου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του ομώνυμου οικισμού της Κύμης Αλιβερίου και αποτελεί ένα αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε.
Διατηρείται στο αρχικό του ύψος, σε καλή κατάσταση καθώς έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης σε αυτόν, το 1953. Είναι τετράγωνης κάτοψης, πλευράς περίπου 8μ. Έχει ύψος 19μ. και απολήγει σε επάλξεις σχήματος χελιδονοουράς, όπως γενικά οι μεσαιωνικοί πύργοι στην Εύβοια. Εκτός από τον ισόγειο χώρο, η πρόσβαση στον οποίο εξασφαλίζεται από μεταγενέστερη θύρα που διανοίχθηκε σε αυτό, ο πύργος πρέπει να διέθετε άλλα τρία επίπεδα.
Ίσως να ήταν πύργος – κατοικία όμως, στην πορεία των χρόνων αξιοποιήθηκε και για άλλες χρήσεις όπως αστυνομία κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και δημαρχείο του Δήμου Δυστίων μετά την αποχώρηση των Βαυαρών από την περιοχή.
Όταν το 1204 οι Φράγκοι, κατά την τέταρτη σταυροφορία, κατέλαβαν το Βυζαντινό κράτος, κατέκτησαν και την Εύβοια.
Φρόντισαν να οχυρώσουν τις πόλεις και τις περιοχές που είχαν στρατηγική σημασία, όπως, περάσματα, διόδους, ποτάμια, λίμνες, παραθαλάσσιους τόπους, περιοχές που είχαν οικονομική σημασία, δηλαδή εμπορικές ή αγροτικές περιοχές.
Είναι ψηλός τετράπλευρος πύργος με επάλξεις σχήματος «Μ» στην κορυφή του. Έχει ύψος 19 μέτρα και η πλευρά της τετράγωνης βάσης του είναι 8 μέτρα περίπου. Ο συμπαγής όγκος της λιθοδομής του διακρίνεται από μακριά. Ο πύργος σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες είχε 4 πατώματα (Κων/νος Σγούρος «Χρονικό Δήμου Αυλώνος 1833-1862»).
Τα πατώματα ήταν ξύλινα και επικοινωνούσαν με κινητές ξύλινες σκάλες. Έτσι σε περίπτωση που οι εχθροί κατάφερναν να καταλάβουν το πρώτο ή το δεύτερο πάτωμα, οι πολεμιστές ή οι κάτοικοι του ανέβαιναν στο ψηλότερο πάτωμα , τραβούσαν την σκάλα πάνω, απομόνωναν τους εχθρούς στο κάτω πάτωμα και αμύνονταν, μέχρι να φτάσει βοήθεια.
Η πύλη του πύργου βρισκόταν πιο ψηλά από την επιφάνεια του εδάφους για να μην είναι προσιτή από τους εχθρούς. Το κάτω μέρος δεν είχε παράθυρα αλλά μόνο θυρίδες ελαφρών όπλων, ενώ το πάνω μέρος είχε παράθυρα.
Τα ανοίγματα της πύλης και των παραθύρων σήμερα έχουν διευρυνθεί και έχουν καταργηθεί τα τόξα τους με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η όψη του πύργου. Οι μετασκευές αυτές έγιναν σε μια μεταγενέστερη φάση, όταν πλέον είχε καταργηθεί ο αμυντικός προορισμός τους.
Ο πύργος του Αυλωναρίου λόγω της θέσης του ανήκε στο δίκτυο των φρυκτωρικών πύργων της περιοχής, μέσω των οποίων μεταδίδονταν οπτικά μηνύματα σε γειτονικές περιοχές.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Πύργος κατά την τουρκοκρατία χρησιμοποιήθηκε σαν αστυνομία. Μετά την απελευθέρωση εγκαταστάθηκε εδώ μια ομάδα από Βαυαρούς στρατιωτικούς. Μετά την αποχώρηση των Βαυαρών χρησιμοποιήθηκε σαν Δημαρχείο του Δήμου Δυστίων.
Αυτή τη στιγμή είναι σε αρκετά καλή κατάσταση από στατική άποψη, ενώ νυχτερίδες και αγριοπούλια φωλιάζουν και βρίσκουν καταφύγιο στο εσωτερικό του.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr