Αυτές είναι οι καλύτερες συνταγές για την Σαρακοστή στην Εύβοια
Uncategorized

Αυτές είναι οι καλύτερες συνταγές για την Σαρακοστή στην Εύβοια

Δείτε τις πιο νόστιμες νηστίσιμες συνταγές της Εύβοιας.

Η περίοδος νηστείας έχει ξεκινήσει και επίσημα και πολλές νοικοκυρές αναζητούν νηστίσιμες συνταγές.

Αυτά είναι τα πιο νόστιμα νηστίσιμα φαγητά που φτιάχνουν στην Εύβοια και μπορείτε να φτιάξετε κατά την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο.

Σουπιές με σπανάκι

Υλικά

  • 1 kg σουπιές καθαρισµένες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 6-8 φρέσκα κρεµµυδάκια με τα φύλλα τους
  • 1 kg σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/2 ματσ. µάραθο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές.
  • Τις στραγγίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Κρατάμε το μελάνι τους στην άκρη.
  • Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις σουπιές χωρίς λιπαρή ουσία και τις αφήνουμε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
  • Όταν αλλάξουν χρώμα, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
  • Τότε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πράσο και τα ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
  • Σοτάρουμε τα υλικά για τις σουπιές με σπανάκι μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε να πέσει όγκος τους.
  • Προσθέτουμε τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με τα πράσινα φύλλα τους.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι τις σουπιές και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα υλικά μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του.
  • Στα τελευταία 5΄ του βρασμού, στύβουμε το λεμόνι και πασπαλίζουμε με τον άνηθο και τον μάραθο.
  • Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μελώσει το φαγητό και να μείνει μόνο με το λάδι του.
  • Οι σουπιές με σπανάκι, σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Ρεβυθοκεφτέδες με ταραμά και σως ταχίνι

Υλικά

  • 250 γρ. ρεβύθια βρασμένα και καλά στραγγισμένα
  • 2 κ.σ. ταραμά λευκό
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σως ταχίνι

  • 1 φλ. ταχίνι
  • 5 κ.σ. νερό
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 1 κ.σ. πάπρικα καυτερή
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι

 Εκτέλεση

  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με πιρούνι ή με το χέρι.
  • Στύβουμε καλά το μουλιασμένο ψωμί και το ψιχουλιάζουμε στο μείγμα για τους ρεβυθοκεφτέδες με ταραμά και σως ταχίνι.
  • Προσθέτουμε τον ταραμά, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, το τριμμένο ξερό κρεμμύδι, τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, στύβουμε το λεμόνι και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
  • Αλατίζουμε μόνο αφού δοκιμάσουμε, γιατί ο ταραμάς είναι αλμυρός.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα, όπως όταν κάνουμε κανονικά κεφτεδάκια.
  • Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
  • Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σουπιές στιφάδο

Υλικά

  • 1 kg σουπιές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
  • 5-6 μικρά ξερά κρεμμύδια (ολόκληρα)
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1/4 φλ. ξύδι από κρασί
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 5-6 αποφλοιωμένα ντοματάκια εμπορίου (λιωμένα)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές.
  • Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με ένα μαχαίρι.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να βγάλουν πρώτα τα ζουμιά τους και στη συνέχεια τις αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως. Έτσι ενισχύουμε τη γεύση του θαλασσινού στο στιφάδο.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα και ολόκληρα.
  • Ροδίζουμε τα κρεμμύδια για 5-6΄ και προσθέτουμε τα σκόρδα.
  • Σοτάρουμε για 1΄, προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1΄.
  • Σβήνουμε τις σουπιές με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί στο μισό του όγκου του.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες κι ελάχιστο νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα και μπόλικο πιπέρι.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα κομμένα κρεμμύδια και τα κομμάτια να μείνουν ολόκληρα.
  • Οι σουπιές θα μαλακώσουν και θα μελώσει η σάλτσα τους σε περίπου 45΄.
  • Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού

Καλή σας απόλαυση!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr