Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δε λείπει ποτέ από τα τραπέζια των Ελλήνων, το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, καθώς είναι η ιδανική επιλογή για τη μετάβαση από την απόλυτη νηστεία, στην κρεατοφαγία.
Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μια πεντανόστιμη και εύκολη μαγειρίτσα.
Η συνταγή που σας προτείνουμε έχει την υπογραφή του σεφ Πέτρου Συρίγου, ο οποίος έδειξε την παρασκευή της στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1.
Για πιο συμπυκνωμένη γεύση, μπορεί να παρασκευαστεί με ζωμό από κρέας -το κεφαλάκι και ο λαιμός του ζώου είναι ιδανικά γι’ αυτό τον σκοπό- αντί για νερό. Επίσης, αν η περιπέτεια του καθαρισμού των εντέρων δεν σας έλκει, μην δίνετε σημασία. Η συνεισφορά τους στη γεύση του τελικού προϊόντος είναι αμελητέα -μόνο στο «δάγκωμα» κάνουν διαφορά και μπορείτε να τα παραλείψετε χωρίς οποιδήποτε συνέπεια.
Υλικά:
- 1 συκωταριά αρνίσια ή από κατσίκι (συκώτι, πνευμόνια, γλυκάδια κ.λπ.)
- ½ κιλό εντεράκια
- 1-3 μαρούλια χοντροκομμένα
- Μυρώνια και καυκαλήθρες (προαιρετικά)
- 1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)
- 1 λεμόνι (τον χυμό)
- 100-150 γραμ. ρύζι καρολίνα
- ½ φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια (τον χυμό και το ξύσμα από το ένα λεμόνι)
- 1 κουτ. corn flour (προαιρετικά)
- Λίγο ψιλοκομμένο άνιθο
Εκτέλεση:
- Σε βαθιά κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βουτάμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε για περίπου 10 λεπτά. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Πετάμε το ζουμί.
- Κάνουμε τα πλυμένα εντεράκια πλεξούδα και τα ζεματάμε επίσης. Πετάμε το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κόβουμε σε κυβάκια την συκωταριά και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα όπου τα βρούμε. Ψιλοκόβουμε και τα εντεράκια.
- Σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν -δεν τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια και ανακατεύουμε ξύλινη κουτάλα μέχρι να ψηθούν.
- Σβήνουμε με τον χυμό του λεμονιού.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό στην κατσαρόλα ή τον ζωμό του κρέατος αν έχουμε, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αν προσθέσουμε νερό, είναι προτιμότερο να ρίξουμε λιγότερο και να προσθέσουμε στην πορεία.
- Αφού το φαγητό μας βράσει για περίπου έναν τεταρτάκι, προσθέτουμε το ρύζι.
- Μόλις το φαγητό πάρει βράση, μετά από 5 περίπου λεπτά, προσθέτουμε το μαρούλι, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες, αν θέλουμε, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Το φαγητό μας θα είναι έτοιμο σε περίπου 10 λεπτά για να το αυγοκόψουμε.
- Για να φτιάξουμε το αυγολέμονο χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια από τα αυγά σε τον χυμό, το ξύσμα και το corn flour μέχρι να γίνει μια «τύπου» μαρέγκα.
- Προσθέτουμε και τους κρόκους στο μείγμα και μετά, με μια βαθιά κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά ζουμί από την κτασαρόλα, συνεχίζοντας φυσικά το χτύπημα.
- Όταν το αυγολέμονο έχει πάρει θερμοκρασία, από τη θερμοκρασία της κατσαρόλας, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακινούμε μέχρι να πάει παντού.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr