Εύβοια: Μια βόλτα στη μαγευτική Κάρυστο: Η ιστορία της πόλης και τα σημεία που πρέπει να πας
Uncategorized

Εύβοια: Μια βόλτα στη μαγευτική Κάρυστο: Η ιστορία της πόλης και τα σημεία που πρέπει να πας

Αν και στην Επληθώρα προορισμών που αξίζουν και με το παραπάνω το ταξίδι, αξίζει να σταθούμε στην ξακουστή Κάρυστο την παραθαλάσσια κωμόπολη και λιμένα στη Νότια Εύβοια.

Καθώς μετράμε αντίστροφα για την εξόρμηση των διακοπών του Πάσχα, η Εύβοια παραμένει σταθερά ο νούμερο 1, δίχως υπερβολή, προορισμός για να επισκεφθείτε

Αν και στο νησί υπάρχει πληθώρα προορισμών που αξίζουν και με το παραπάνω το ταξίδι, αξίζει να σταθούμε στην ξακουστή Κάρυστο την παραθαλάσσια κωμόπολη και λιμένα στη Νότια Εύβοια.

Αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου, ενώ υπήρξε πρωτεύουσα της ομώνυμης τέως επαρχίας.

Το 1951 αριθμούσε 3.118 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός της κατά την απογραφή του 2011 ανερχόταν σε 5.112 κατοίκους.

Είναι κτισμένη στον μυχό ομώνυμου Κόλπου σε υψόμετρο 20 μ. και έχει ομώνυμο λιμένα που απέχει 61 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Μέσω του λιμένα Καρύστου εξυπηρετείται τακτική θαλάσσια συγκοινωνία με τη Ραφήνα.

Παλαιότερα υπήρχε θαλάσσια συγκοινωνία από Πειραιά με ενδιάμεσο λιμένα προσέγγισης την Κάρυστο και που συνέχιζε μέχρι τον Βόλο.

Επίσης συνδέεται οδικώς με Αθήνα μέσω Χαλκίδας, από την οποία απέχει 118 χλμ.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Οθωμανούς, καθώς ήταν σε κεντρικό σημείο μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Κρήτης, Πελοποννήσου και Σμύρνης.

Έτσι αποτελούσε κέντρο ελέγχου του Αιγαίου σταθμό ανεφοδιασμού του στόλου, δεδομένου ότι σε πολλά από τα νησιά είχε παραχωρηθεί ειδικό καθεστώς αυτονομίας λόγω πιέσεων από τις Δυτικές Δυνάμεις. Για τον λόγο αυτό οι Οθωμανοί έκαναν μεγάλο αγώνα για να κρατήσουν την Κάρυστο (τότε «Κιζίλ Χισάρ»), η οποία παραδόθηκε στην Ελλάδα μόλις το 1833.

Αξιοθέατα

Η Κάρυστος έχει πολλή καλή ρυμοτομία με ευρείς δρόμους και πλατείες που έγιναν βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα από τον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ. Για τον λόγο ακριβώς αυτό και προς τιμή του Όθωνα η κωμόπολη αυτή έλαβε το 1848 την ονομασία «Οθωνόπολις» που μετονομάστηκε σε Κάρυστο μετά την μεταπολίτευση το 1862.

Είναι από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας που απέκτησαν πνευματικό κέντρο με αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη και μουσείο. Χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας η Κάρυστος σήμερα έχει καταστεί τουριστικό κέντρο με ζωηρή κίνηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πολύ κοντά στη πόλη και σε υψόμετρο 1.400 μ. στο όρος Όχη ανεγέρθηκε ορειβατικό καταφύγιο από τη δεκαετία του 1960.

Δίπλα στο λιμάνι και στο αρχαιολογικό μουσείο, υπάρχει παλαιό ενετικό φρούριο (Μπούρτζι) του 13ου αιώνα το οποίο επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε και εξωραΐστηκε το 1960 από την Αρχαιολογική Εταιρεία. Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης στεγάζεται εντός του Γιοκάλειου Ιδρύματος, με εκθέματα αγάλματα και επιγραφές από όλη την περιοχή της Καρυστίας, ευρήματα από τα Δρακόσπιτα της Όχης και των Στύρων. Υπάρχει ακόμα και το λαογραφικό μουσείο του Χαρίλη Δεληγιώργη που αναπαριστά το καρυστινό σπίτι.

Πολλά ουζερί, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια συμπληρώνουν την πόλη.

Αξίζει να επισκεφτείτε και το επιβλητικό Castello Rosso.

Το κάστρο βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από την Κάρυστο, ανάμεσα στα χωριά Γραβιάς και Μύλοι, σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό με πευκοδάση, φυσικές πηγές και τρεχούμενα νερά.

Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το κατάφυτο όρος Όχη.

Στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού σάς περιμένει μια από τις πιο μαγευτικές πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα, το περίφημο φαράγγι του Δημοσάρη.

Τα περίφημα δρακόσπιτα είναι από τα πιο γνωστά αρχαία μνημεία της νότιας Εύβοιας.

Τα παράξενα αυτά μεγαλιθικά κτίσματα, με τη μοναδική τοιχοδομή και την άγνωστη, ακόμα και σήμερα, χρήση τους, στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κοντά στην Κάρυστο και τα Στύρα υπάρχουν πάνω από 20 δρακόσπιτα, φτιαγμένα από τεράστιους πελεκημένους λίθους, μέσα στο άγριο φυσικό τοπίο. Το πιο διάσημο και καλοδιατηρημένο δρακόσπιτο βρίσκεται στο όρος Όχη, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 1.365 μ., σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με μαγευτική θέα.

Tο Μαρμάρι, χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από έναν όμορφο κόλπο, είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που προσφέρει όλα όσα ζητάει κανείς στις διακοπές του.

Σε κοντινή απόσταση από το Μαρμάρι είναι και οι μαγευτικοί Πεταλιοί, μια «γειτονιά» 10 μικρών νησιών που σου δίνουν στην αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό μέρος.

Αξίζει να κάνετε και μια ημερήσια εκδρομή στο Κάβο Ντόρο ή Καφηρέα, το ακρωτήρι που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας, για να ανακαλύψετε μερικά από τα γραφικά χωριά της περιοχής (Καστρί, Πλατανιστός, Πανωχώρι, Κόμητο, Σχίζαλι κ.ά.).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr