Οι φωτιές στην Εύβοια και τα δεδομένα του Copernicus
Με αφορμή τις φωτιές στην Εύβοια, τα δεδομένα του «Copernicus» για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης.Η σκέψη όλων βρίσκονται στις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Εύβοια και κατέκαψαν πανέμορφες περιοχές σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι δίπλα στους πυροσβέστες και τους εθελοντές, και δίπλα στους κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.
Τα συμπεράσματα για την ετοιμότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τη μάστιγα των πυρκαγιών θα βγουν στη συνέχεια. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε μια κριτική επισήμανση απέναντι στην επικοινωνιακή «καταιγίδα» της κυβέρνησης που θέλει να μας πείσει ότι φέτος η επίδοσή της στο κομμάτι της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών είναι δήθεν εξαιρετικά καλή…
Είναι όμως έτσι; Αν εξετάσουμε προσεκτικά τα στατιστικά στοιχεία, από το σύστημα «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διακρίνουμε μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που προσπαθεί να «πουλήσει» η κυβέρνηση. Μπορεί να μην έχουμε, μέχρι στιγμής, τη μεγάλη πυρκαγιά «τύπου» Έβρου (το 2023) ή βόρειας Ευβοίας (το 2021) –και ευχόμαστε όλοι να συνεχιστεί αυτό μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου–, ωστόσο το μέγεθος των καμένων εκτάσεων και ο αριθμός πυρκαγιών που ξέσπασαν φέτος είναι σαφώς μεγαλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, και σαφώς μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, οι καμένες εκτάσεις στο σύνολο της ΕΕ για το 2024 βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο της περιόδου 2006-2023, ενώ στην Ελλάδα είναι σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου. Επιπλέον, ο αθροιστικός αριθμός των πυρκαγιών στην ΕΕ για το 2024 είναι μεν αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2023, χωρίς όμως να ξεπερνά το μέγιστο της αντίστοιχης περιόδου, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά σαφώς όχι μόνο τον μέσο όρο αλλά και το μέγιστο της αντίστοιχης περιόδου. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν, διότι «λένε» πολλά όχι μόνο για τον θερμό και ξηρό χειμώνα που προηγήθηκε, κάτι που ισχύει για όλη την Ευρώπη, αλλά για την αποτυχία της κυβέρνησης, κυρίως στο κρίσιμο κομμάτι της πρόληψης.
Βλ. τις καμένες εκτάσεις σε ΕΕ (αριστερά) και Ελλάδα (δεξιά):
Βλ. τον αθροιστικό αριθμό πυρκαγιών σε ΕΕ (αριστερά) και Ελλάδα (δεξιά):
Ωστόσο, αδυναμίες εντοπίζονται και στην καταστολή των πυρκαγιών. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε όταν υποστηρίζαμε ότι τα επίλεκτα τμήματα των «Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων» (EΜΟΔΕ) πρέπει να εδρεύουν εκεί που υπάρχουν τα δάση και οι πραγματικές ανάγκες για την προστασία τους, και όχι εκεί που ζητούν οι πολιτικές πιέσεις. Δείτε για παράδειγμα τη Στερεά Ελλάδα, όπου –χωρίς ίχνος τοπικισμού– διαπιστώνουμε ότι αντί η ΕΜΟΔΕ να εδρεύει στην Εύβοια, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες, εδρεύει στη Λαμία.
Και τέλος, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πληροφορηθήκαμε και το «ναυάγιο» στον διαγωνισμό για το έργο ΣΔΙΤ, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την κατασκευή των πολυδιαφημισμένων 13 «Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας» (ΠΕΚΕΠΠ), ένα για κάθε Περιφέρεια της χώρας. Ματαιώνεται τελικά ο εν λόγω διαγωνισμός από τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥπ), διότι τριάμισι χρόνια τώρα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν μπόρεσε να βρει τα κατάλληλα οικόπεδα για την ανέγερσή τους! Για το θέμα καταθέσαμε σχετική Ερώτηση στη Βουλή και περιμένουμε να ενημερωθούμε για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν χαθούν τα σχετικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης…
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr