ΥΓΕΙΑ

Αυτές οι τροφές προλαμβάνουν το ηλιακό έγκαυμα

Αυτές οι τροφές προλαμβάνουν το ηλιακό έγκαυμα
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών βοηθάει στην αύξηση της προστασίας από τον ήλιο και την αποτροπή πιθανού εγκαύματος

Το καλοκαίρι και με τον υδράργυρο να βρίσκεται στα ύψη η προστασία από τον ήλιο και τις βλαβερές συνέπειες του είναι πιο σημαντική από ποτέ και η χρήση αντηλιακού καθώς και η αποφυγή της παρατεταμένης παραμονής σε εξωτερικούς χώρους είναι από τους βασικούς κανόνες.

Παράλληλα έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την προστασία από τον ήλιο και να αποτρέψετε πιθανό ηλιακό έγκαυμα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Mirror και τη διατροφολόγο και ειδική στην υγεία του εντέρου Μέγκαν Ρόσι, καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν μια συγκεκριμένη φυτοχημική ουσία, μπορείτε να αυξήσετε κατά 40% την προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τέτοιες τροφές είναι όσες έχουν κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα.

«Αν και οι αντηλιακές κρέμες παίζουν σημαντικό ρόλο, η διατροφή μπορεί επίσης να να σας προστατεύσει από την υπεριώδη ακτινοβολία χάρη στις χημικές ουσίες λυκοπένιο και βήτα-καροτίνη που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, όπως το γκρέιπφρουτ, το καρπούζι, η παπάγια, οι κόκκινες πιπεριές και οι ντομάτες».

«Μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν 40 γραμμάρια πελτέ ντομάτας με ελαιόλαδο κάθε μέρα επί 10 εβδομάδες παρουσίασαν 40% λιγότερο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα από εκείνους που δεν το έκαναν».

Το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να μας προστατεύσει και από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός.

«Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι χημικές ουσίες απορροφώνται πολύ καλύτερα από το σώμα μας όταν συνδυάζονται με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήθηκε στην προαναφερθείσα μελέτη».

«Για να ενισχύσετε τα οφέλη αυτών των τροφών, κάντε τους κατάλληλους συνδυασμούς, όπως το ελαιόλαδο με την ντομάτα ή φτιάξτε smoothie με γιαούρτι, καρπούζι και παπάγια», προτείνει η Δρ. Rossi.

Οι φυτικές τροφές δεν δουλεύουν μόνο εσωτερικά, ωφελώντας το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά και εξωτερικά για να μας προστατεύουν από τον ήλιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες ενώσεις στα τρόφιμα, όπως τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες και ορισμένες βιταμίνες, μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, και παράλληλα να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνει κάποιος τα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να προστατέψετε το δέρμα σας από τον ήλιο, καταλήγουν οι ειδικοί, είναι να βάζετε τακτικά αντηλιακό, να φοράτε γυαλιά ηλίου και φυσικά καπέλο.

Πηγή: mirror.uk.co

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr