Τα μικρού μεγέθους αιωρούμενα σωματίδια, οι ρύποι, περνάνε μέσω των αεροφόρων οδών. Όταν φτάσουν στα δυόμιση μικρόμετρα περνούν πλέον στις κυψελίδες. Είναι σίγουρο ότι γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, από αλλεργίες μέχρι πνευμονοπάθειες, αλλά και τον ευπαθή πληθυσμό, δημιουργεί διάφορα προβλήματα» δήλωσε στην ΕΡΤ η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.
Μιλώντας για τις επιπτώσεις που έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια και ιδίως η αφρικανική σκόνη, που αυτή την εποχή έχει κάνει την εμφάνισή της, στα άτομα με αλλεργία τόνισε ότι τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.
Και αυτό γιατί εκτός από τους ρύπους έχουμε και τα αλλεργιογόνα. Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό δήλωσε ότι «πάνω στη γύρη του αλλεργιογόνου ενσωματώνονται και οι ρύποι με αποτέλεσμα γίνονται πιο διεισδυτικά και πιο επιθετικά, οπότε έχουμε εντονότερη συμπτωματολογία και σε εύρος και σε βαθμό σοβαρότητας».
Σύμφωνα με την ειδικό η ένταση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης είναι επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής κάτι που επηρεάζει και την ανθοφορία των φυτών.
«Έχουμε μια πρώιμη άνοιξη, η οποία δεν ξέρω τι χρονικό διάστημα θα διαρκέσει, αν όντως θα έχουμε κανονικούς μήνες άνοιξης» δήλωσε η κα Δεμέστιχα.
Επιπλέον, όπως είπε οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται θα βοηθήσουν ίσως στο να ξεραθούν κάποια φυτά.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο. «Υπάρχουν ερευνητικά μοντέλα που μιλούν για το τι θα επέλθει με αυτές τις αλλαγές.
Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα οι αλλεργικοί να επισκεφτούν τον αλλεργιολόγο τους, να πάρουν τις θεραπείες τους. Μπορεί να γίνει κάποια κρίση άσθματος και να έχουν επίταση των συμπτωμάτων τους», πρόσθεσε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr