Aποκάλυψη-σοκ: Ο κορονοϊός είχε χτυπήσει την Αν. Ασία πριν από 20.000 χρόνια
ΥΓΕΙΑ

Aποκάλυψη-σοκ: Ο κορονοϊός είχε χτυπήσει την Αν. Ασία πριν από 20.000 χρόνια

Ο πλανήτης είχε πιθανότατα βιώσει αυτήν την απειλεί και πριν από χιλιάδες χρόνια, δείχνει νέα έρευνα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, μια σειρά από πανδημίες κορονοϊού, όπως ο SARS, o MERS και η Covid-19 έχει ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα.

Ωστόσο ο πλανήτης είχε πιθανότατα βιώσει αυτήν την απειλεί και πριν από χιλιάδες χρόνια, δείχνει νέα έρευνα.

Η διεθνής μελέτη για το ανθρώπινο γονιδίωμα ανακάλυψε ότι μια επιδημία κορονοϊού ξέσπασε στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας περισσότερα από 20.000 χρόνια πριν, παρόμοια με την τρέχουσα πανδημία COVID-19.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology, αποκάλυψαν ότι το ξέσπασμα αφήνει ίχνη στη γενετική σύνθεση ανθρώπων από την Ανατολική Ασία, μια περιοχή που περιλαμβάνει τώρα την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Μογγολία, τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

«Το σύγχρονο ανθρώπινο γονιδίωμα περιέχει εξελικτικές πληροφορίες που χρονολογούνται δεκάδες χιλιάδες χρόνια πίσω, όπως η μελέτη των δαχτυλιδιών ενός δέντρου μας δίνει μια εικόνα για τις συνθήκες που βίωσε καθώς μεγάλωνε», δήλωσε ο καθηγητής Κιρίλ Αλεξάντροβ από την CSIRO-QUT Synthetic Biology Alliance.

Η μελέτη αναφέρει ότι τα τελευταία 20 χρόνια, οι κορονοϊοί ήταν υπεύθυνοι για τρία μεγάλα ξεσπάσματα:

-του SARS-CoV που οδήγησε σε σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, το οποίο προήλθε από την Κίνα το 2002 και σκότωσε περισσότερα από 800 άτομα.
-του MERS-CoV που οδήγησε στο αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, το οποίο σκότωσε περισσότερα από 850 άτομα.
-και του SARS-CoV-2 που οδηγεί στο COVID-19, το οποίο έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπινου γονιδιώματος αποκάλυψε επίσης ότι μια άλλη μεγάλη επιδημία κορωνοϊού είχε ξεσπάσει χιλιάδες χρόνια νωρίτερα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το 1000 Genomes Project, τον μεγαλύτερο δημόσιο κατάλογο κοινών ανθρώπινων γενετικών παραλλαγών και εξέτασαν τις αλλαγές στα ανθρώπινα γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες που αλληλεπιδρούν με το SARS-CoV-2.

Ο Αλεξάντροβ, μαζί με άλλους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανέλυσαν τα γονιδιώματα περισσότερων από 2.500 σύγχρονων ανθρώπων από 26 παγκόσμιους πληθυσμούς, για να κατανοήσουν πώς έχουν προσαρμοστεί οι άνθρωποι. σε ιστορικά κρούσματα κορονοϊού.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr