ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμοί: Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 65 – 69 ετών

Εμβολιασμοί: Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 65 – 69 ετών
Σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων, περίπου 28 σε 17 εκατ. δόσεις - Εξετάζεται αν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο της AstraZeneca - Υπάρχει τρόπος έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτική αντιμετώπιση - Τα ύποπτα συμπτώματα

Από την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 65 – 69 ετών, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεομιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%, ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Ακολούθως, τόνισε πως από την 1η Απριλίου μπαίνουμε σε μια νέα φάση, καθώς θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων και συγκεκριμένα πάνω από 1.000, με στόχο να γίνουν τον Απρίλιο 1.500.000 εμβολιασμοί.

Επιπλέον, τόνισε πως την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών, με τον κ. Θεμιστοκλέους να μιλά για «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού!

Το επόμενο διάστημα η Pfizer θα παραδώσει περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson&Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο.

Πώς γίνεται να εμβολιαστείτε νωρίτερα

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι οι πολίτες όταν κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό SMS.

«Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς.

Τι ισχύει και τι δεν ισχύει με τα περιστατικά θρομβώσεων

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε από την πλευρά της ότι περίπου 20 ημέρες η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με τη διερεύνηση μίας σπάνιας περίπτωσης με θρομβώσεις κα ιθρομβοπενίας που ενδεχομένως να σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο ΕΜΑ έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες. Παράλληλα όμως συνεχίζει όμως συνεχίζει την ενδελεχή έρευνα για το αν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση, σε ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

Σε αυτό το μικρό διάστημα έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου τόσο στη διευκρίνηση των περιστατικών, όσο και στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Επίσης έχει εκδοθεί σχετικό φύλλο οδηγιών που περιλαμβάνει τα συμπτώματα: Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται 7-14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, ή επίσης κεφαλαλγία.

Στον επιστημονικό τομέα έχουν γίνει επίσης σημαντικά βήματα και υπάρχει μία βάση όπου μπορεί κανείς να σκεφτεί πώς να διαγνώσει και να αναστείλει αυτά τα φαινόμενα.

Τα θρομβωτικά επεισόδια με το εμβόλια της AstraZeneca, όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν διαφέρουν με αυτά στο γενικό πληθυσμό ούτε αποτελούν αντένδειξη. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι οι παράγοντες αυξημένου κινδύνου, όπως επίσης και η αντίδραση του εμβολιαζόμενου.

Το μήνυμα, όπως πρόσθεσε η ίδια, είναι ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση, τρόπος έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμού σύντομα θα δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που αποτελεί ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της Covid-19.

«Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό» υπογράμμισε.

Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό.

Πηγή – protothema.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr