Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τις ενδεχόμενες αλλαγές ή όχι στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τις θρομβώσεις που φαίνεται πως προκαλεί το σκεύασμα αυτό.
Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά πολλές χώρες έχουν ήδη τροποποιήσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή έχουν διακόψει προσωρινά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχε αναγνωρίσει στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας ότι το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.
Η επιτροπή ήδη πραγματοποίησε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης και θα ξανασυνεδριάσει στις 9 το πρωί, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με το OPEN, η Επιτροπή εξετάζει τα εξής σενάρια:
- Η μία πρόταση που υπάρχει στο “τραπέζι” είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών.
- Μια άλλη σκέψη είναι τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να μπορούν να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας.
- Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.
Παράλληλα, είναι πιθανό να ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε να βοηθηθεί η επανεκκίνηση διαφόρων επαγγελματικών κλάδων και να «ανασάνει» η οικονομία.
«Αναμένουμε κάποιες αλλαγές, όχι όμως ριζικές, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει χώρα που να σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό που έκαναν κάποιες χώρες είναι που έθεσαν ηλικιακούς περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας επιβεβαίωσε ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.
Πάντως, τόνισε ότι παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί το τελευταίο επταήμερο το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς με AstraZeneca έχει αυξηθεί σε 93%, ενώ καθημερινά γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Τα περιστατικά θρόμβωσης στην Ελλάδα
Στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό τη Δευτέρα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μόλις ένα περιστατικό θρόμβωσης έχει καταγραφεί στη χώρα μας μετά από 346.000 δόσεις εμβολίου της AstaZeneca.
Στο ενδιάμεσο, όμως, την Τετάρτη καταγράφηκε ο θάνατος μιας 60χρονης που πέθανε από θρόμβωση μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca.
Υπάρχουν ακόμα μερικές καταγγελίες για παρόμοιες παρενέργειες του εμβολίου, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί επίσημα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr