Όπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε στο OPEN λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε μια ανοδική πορεία ενός πανδημικού κύματος με ένα κοκτέιλ ιώσεων με πρωτεργάτη την γρίπη και εν συνεχεία τους υπόλοιπους ιούς της ίδιας κατηγορίας δηλαδή των μυξοϊών και τελευταίος από πλευράς κλινικής σοβαρότητας είναι ο κορονοϊός».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Covid -19 «συνεχίζει στο υπόστρωμά του να δίνει 30-40.000 πραγματικά κρούσματα την ημέρα ασχέτως αν καταγράφονται 7-8.000 μόνο καθώς δεν δηλώνονται». «Αυτή της στιγμή έχουμε γύρω στις 100.000 – 120.000 ιώσεις. Δηλαδή 30-40.000 χιλιάδες γρίπες, άλλους τόσους κορονοϊούς και λιγότερο από τους άλλους ιούς. Αυτό θα διπλασιαστεί το επόμενο διάστημα και θα πάμε γύρω στα 500-600.000 κρούσματα» από το κοκτέιλ, την εβδομάδα, όπως προβλέπει.
Ο κ. Τζανάκης προειδοποιεί πως «τα νοσοκομεία θα πρέπει να ετοιμαστούν για να αντέξουν σε αυτή την κρίση. Ξέρουν πλέον πώς να το κάνουμε λόγω κορονοϊού. Να οργανωθούν τα Τμήματα των Επειγόντων, οι μονάδες Παίδων και πρέπει να οργανωθούν στη φροντίδα απλών κλινών στις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές», λέει.
Σε ερώτηση σχετικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας σημειώνει πως «τα στρατιωτικού τύπου μέτρα και τα στρατιωτικά μέτρα στην Κίνα δεν πέτυχαν. Πρέπει να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, να φοράμε τη μάσκα μας όπου νομίζουμε πως είμαστε ανασφαλείς και βεβαίως θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι παιδότοπων να απολυμαίνουν ανά μια ώρα τα τραπεζάκια, τα θρανίακαι τα παιχνίδια».
Ο κ. Τζανάκης τονίζει πως δεν είναι υπέρ της μάσκας στα σχολεία. «Τα παιδιά θα αρρωστήσουν από ιούς και φέτος όπως κάνουν και κάθε χρόνο, δεν χρειάζεται να τραβάμε τα μαλλιά μας. Φέτος θα γίνει λίγο παραπάνω λόγω της τρίχρονης απραξίας του ανοσοποιητικού μας», τονίζει.
Και για τις ελλείψεις φαρμάκων πάντως ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως υπάρχει πληθώρα επιλογών σε ισοδύναμες ουσίες με τις δημοφιλείς που μπορούν εξίσου αποτελεσματικά να δράσουν.
Γουργουλιάνης: Σημαντική υποχώρηση κορονοϊού και RSV
Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε πως «πρωταγωνιστής ήταν η γρίπη και ο κορονοϊός υποχώρησε πολύ και αυτό που υποχώρησε σημαντικά ήταν ο RSV. Έχουμε πολλούς ανθρώπους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που κάνουν 2-3 μέρες πυρετό και κάποιες φορές και ισχυρό. Δεν κάνουν πνευμονία συνήθως. Οι υγιείς περνάνε ήπια στο σπίτι, αυτοί που έχουν προβλήματα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους, να τροποποιηθεί η αγωγή τους και η παρακολούθηση να είναι πιο έντονη».
Παράλληλα εξηγεί πως: «Αυτές οι λοιμώξεις προσβάλλουν περισσότερο τα παιδιά για αυτό έχουν φορτωθεί τα παιδιατρικά νοσοκομείο», ενώ κάνει λόγο «για επιστροφή στην κανονικότητα. Έχουμε γυρίσει στις εποχές του 2017 – 15 και16 όπου υπήρχε η γρίπη. Δεν γυμνάσαμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τα προηγούμενα χρόνια σε αυτούς τους ιούς και μπήκαμε λίγο βίαια στην πραγματική ζωή. Έτσι έπρεπε να γίνει».