Η σοβαρή νόσος με COVID ισούται με 20 χρόνια γήρανσης
H σοβαρή νόσηση με COVID έχει ως αποτέλεσμα γνωστική εξασθένιση σε βαθμό παρόμοιο με αυτόν που επέρχεται από την ηλικία των 50 ετών εως τα 70 έτη και ισούται με την απώλεια 10 μονάδων IQ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.Τα αποτελέσματα εντοπίζονται πάνω από έξι μήνες μετά τη νόσο και η ανάρρωση είναι στην καλύτερη περίπτωση σταδιακή, σύμφωνα το news4health.gr.
Αρχικά δεδομένα έχουν υπογραμμίσει μία πιθανή σχέση ανάμεσα στη σοβαρή νόσο με COVID και επίμονα γνωστικά ελλείμματα. Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να επιβεβαιωθεί αυτός ο σύνδεσμος, να καθοριστεί αν τα γνωστικά ελείμματα σχετίζονται με κλινικά χαρακτηριστικά από την οξεία φάση της νόσου ή την πνευματική κατάσταση υγείας και να ποσοτικοποιηθεί ο βαθμός ανάρρωσης.
Πρόσφατη μελέτη επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στο μέγεθος των γνωστικών ελλειμμάτων και την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της σοβαρότητας της νόσου και και των προβλημάτων πνευματικής υγείας. Γι αυτό το λόγο, ανέλυσε δεδομένα από 46 πρώην ασθενείς με COVID. Όλοι είχαν λάβει φροντίδα στο νοσοκομείο, στον θάλαμο ή σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι επιβίωσαν από την COVID-19 ήταν λιγότεροι ακριβείς και πιο αργοί στις απαντήσεις σε σχέση με αυτό που αναμενόταν συγκριτικά με το γκρουπ ελέγχου.
Αυτά τα ελλείμματα αποκαταστάθηκαν αργά και εντοπίζονταν ακόμη έως και 10 μήνες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και τους δείκτες φλεγμονής. Οι επιπλοκές ήταν πιο ισχυρές για όσους χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό αλλά ήταν επίσης σημαντικές για όσους δεν χρειάζονταν.
Συγκρίνοντας τους ασθενείς με 66.008 μέλη του κοινού, υπολογίστηκε ότι το μέγεθος της γνωστικής απώλειας είναι παρόμοιο με αυτόν που θα υποστεί κάποιος μέσα σε 20 χρόνια γήρανσης, από τα 50 έως τα 70 έτη. Αυτό ισούται με την απώλεια 10 μονάδων IQ.
Οι επιβιώσαντες είχαν πολύ χαμηλό σκορ σε εργασίες όπως η «λεκτική αναλογική συλλογιστική» (η ολοκλήρωση παρομοιώσεων όπως το ότι «τα κορδόνια είναι για τα παπούτσια ό,τι είναι τα κουμπιά για …»). Επίσης, επέδειξαν πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας.
Ενώ οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από σοβαρή COVID μπορούν να έχουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων κακής ψυχικής υγείας – κατάθλιψη, άγχος, μετατραυματικό στρες, χαμηλό κίνητρο, κόπωση, χαμηλή διάθεση και διαταραγμένο ύπνο – αυτά δεν σχετίζονταν με τα αντικειμενικά γνωστικά ελλείμματα, υποδεικνύοντας διαφορετικούς μηχανισμούς.
Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημασία για τη Δημόσια Υγεία. Πολλοί ασθενείς με COVID παγκοσμίως έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία στη διάρκεια της πανδημίας και περισσότεροι θα νοσηλευτούν. Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα θα αντιμετωπίσουν γνωστικά προβλήματα μετά την ανάρρωση από τη νόσο. Επομένως, πρέπει να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθούν τα συγκεκριμένα άτομα.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr