«Καμπανάκι» από καρδιολόγο: Σταματήστε να τρώτε αυτά τα έξι φαγητά!
ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι» από καρδιολόγο: Σταματήστε να τρώτε αυτά τα έξι φαγητά!

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις πιο διάσημες παγκοσμίως, επειδή συνδέεται με την υψηλή μακροζωία όσων την ακολουθούν.

Πάντα λεγόταν ότι η καθημερινή διατροφή που ακολουθούν στην Ισπανία αποτελεί πρότυπο, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι Ισπανοί τείνουν να την εγκαταλείπουν.

Λανθασμένα διατροφικά πρότυπα που δημιουργούν δυσφορία

Η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, η δημοτικότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετατρέπουν τις παραδοσιακές δίαιτες, οι οποίες κανονικά συνδέονται με την ποιότητα ζωής, σε πρότυπα που δημιουργούν δυσφορία και μας αρρωσταίνουν μακροπρόθεσμα.

Αναμφίβολα, ένα από τα σημεία του σώματος που υποφέρουν περισσότερο από τη διατροφή μας είναι το κυκλοφορικό σύστημα. Η τροφή μπορεί να δυσχεράνει την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση και, φυσικά, να δημιουργήσει τη φοβερή χοληστερόλη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μας.

Για να κάνουμε χάρη στην καρδιά μας, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε: να ενσωματώνουμε τακτικά περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια στη διατροφή μας. Αυτές οι ομάδες τροφίμων περιέχουν φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

Εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας αυτές τις τροφές, που μας κάνουν πιο υγιείς, θα απομακρύνουμε άλλες που έχουμε ενσωματώσει στη διατροφή μας και οι οποίες είναι επιβλαβείς για την καρδιά μας.

Από αυτή την άποψη, η Lauren Baldwin, ειδική καρδιολόγος στο Heart and Vascular Health Institute στο Ορλάντο (Ηνωμένες Πολιτείες), έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με έως και έξι τρόφιμα που οι καρδιολόγοι αποφεύγουν με κάθε κόστος. Ξεχωρίζει τη ζάχαρη, το αλάτι και τα τρανς και κορεσμένα λιπαρά.

Επεξεργασμένα κρέατα

Το πρώτο τρόφιμο που η Baldwin έχει συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα της είναι ένα από τα αγαπημένα της Ισπανίας: λουκάνικα και αλλαντικά… Φτιάχνουν το δείπνο ή το σνακ σε χρόνο-ρεκόρ και, αναμφίβολα, έχουν μια γεύση που αγαπάμε, αλλά, δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι έχουν μειονεκτήματα για την υγεία. Για τον Baldwin, αποτελούν τριπλή απειλή: είναι πλούσια σε αλάτι -που αυξάνει την αρτηριακή πίεση-, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά -που αυξάνει την LDL χοληστερόλη- και γεμάτα ελεύθερες ρίζες, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Πατατάκια

Τα σνακ είναι μια κατάρα όταν τα έχουμε γύρω μας, καθώς δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτά.

Ωστόσο, υπάρχουν και πιο υγιεινά σνακ, όπως οι ξηροί καρποί και οι ελιές.

Μεταξύ των λιγότερο υγιεινών, κανένα δεν είναι τόσο διάσημο σε όλο τον κόσμο όσο τα πατατάκια. Μπορεί να νομίζετε ότι τουλάχιστον είναι φτιαγμένα με λαχανικό, αλλά οι πατάτες είναι πολύ πορώδεις και, επομένως, όταν τηγανίζονται σε λάδι εμποτίζονται εντελώς με αυτό. Δεν παρέχουν σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες, αλλά έχουν πολλές θερμίδες, ανθυγιεινά λίπη και, φυσικά, πολύ αλάτι.

Γρήγορο φαγητό

Όλοι όσοι μπαίνουμε σε ένα εστιατόριο με χάμπουργκερ ή χοτ ντογκ είμαστε ενήμεροι ότι αυτό που πρόκειται να φάμε δεν είναι ακριβώς υγιεινό. Αντί να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, αυτό που ψάχνουμε είναι μια απόλαυση, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην το κάνουμε πολύ συχνά. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκουμε πατατάκια και επεξεργασμένο κρέας σε αυτά τα καταστήματα. Το γρήγορο φαγητό εκπληρώνει τις ίδιες αμαρτίες: πολλές θερμίδες, πολύ αλάτι και ανθυγιεινά λίπη.

Κόκκινο κρέας

Ναι, το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, αλλά δεν είναι τόσο υγιεινό όσο πιστεύαμε πάντα. Παρόλο που θεωρείται ένα πολύ συνηθισμένο τρόφιμο στην καθημερινή διατροφή στην Ισπανία, αυτό το τρόφιμο δεν ανήκει πραγματικά στη μεσογειακή διατροφή.

Τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί αποτελούν μια πιο παραδοσιακή και πιο υγιεινή πηγή πρωτεΐνης.

Η Baldwin εξηγεί ότι το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και παράγει ουσίες που δεν είναι υγιείς για την καρδιά στον μικροβιόκοσμο.

Ζαχαρούχα ποτά

Το νερό είναι αναμφίβολα το πιο υγιεινό ποτό που μπορούμε να πιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και πολλοί άνθρωποι δεν πείθονται λόγω της απουσίας γεύσης. Για τον λόγο αυτό κάποιοι αποφασίζουν να ενυδατωθούν με ένα κουτάκι από το αγαπημένο τους αναψυκτικό, αλλά αυτή η επιλογή είναι πολύ πλούσια σε σάκχαρα. Εξαιτίας αυτού του συστατικού, έχουν πολλές θερμίδες και αν είναι καφεϊνούχα μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία ή ακόμα και αρρυθμίες. Αυτά τα ποτά αυξάνουν γενικά τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Ποπ κορν στον κινηματογράφο

Τέλος, η Baldwin βάζει στο στόχαστρο ένα άλλο από τα πιο διάσημα σνακ: το ποπ κορν που τρώμε στον κινηματογράφο. Επισημαίνει ότι αυτό το ποπ κορν συχνά παρασκευάζεται με μεγάλη ποσότητα βουτύρου και ακόμη φθηνότερα αλλά λιγότερο υγιεινά λιπαρά. Αυτά μπορεί να είναι το λάδι καρύδας αλλά και το φοινικέλαιο, τα οποία μερικές φορές αναμειγνύονται μαζί με τα βούτυρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Baldwin εξηγεί ότι το ποπ κορν που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι από κόκκους καλαμποκιού μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr