ΥΓΕΙΑ

«Κλειδώνει» το τέλος του μοναδικού μέτρου για ανεμβολίαστους- Μέχρι πότε ισχύει το ένα rapid test.

«Κλειδώνει» το τέλος του μοναδικού μέτρου για ανεμβολίαστους- Μέχρι πότε ισχύει το ένα rapid test.
Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την πανδημία, δεν αποκλείεται να δοθεί τέλος στην υποχρεωτικότητα του μέτρου των rapid test για ανεμβολίαστους

Eν αναμονή ανακοινώσεων για το τι θα ισχύει για τα Rapid Tests σε ανεμβολίαστους βρισκόμαστε καθώς το μέτρο ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Έτσι, στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για το τι θα γίνει το 2023. Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την πανδημία, δεν αποκλείεται να δοθεί τέλος στην υποχρεωτικότητα αφού η κυβέρνηση έχει πολλές φορές υπογραμμίζει ότι ήδη έχουμε μεταβεί σε ενδημική φάση και δεν κρίνεται απαραίτηση η λήψη υποχρεωτικών μέτρων.

Και παρότι η έξαρση παρατηρείται και οι ειδικοί εφιστούν προσοχή, πλέον δεν ανησυχεί μόνο η Covid, αλλά και όλοι οι αναπνευστικοί ιοί που «χτυπούν» ενήλικες και παιδιά έπειτα από τρία χρόνια με σημαντικά μέτρα προστασίας.

Επίσης, η κατάσταση με τα κρούσματα κορονοϊού δεν είναι τόσο σφοδρή, αφού το ΕΣΥ και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ φαίνεται να είναι διαχειρίσιμα.

Τι θα γίνει; Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει αν θα δώσει μία μικρή παράταση και για αυτόν τον χειμώνα στο μέτρο, ή αν στο τέλος του χρόνου πάψει να ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών να γίνουν πριν την ημερομηνία που αναγράφει το τελευταίο ΦΕΚ.

Τι γράφει το ΦΕΚ για το rapid test για εργασία

Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Άδεια εργαζόμενου λόγω Covid – Πόσες μέρες είναι

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από κορονοϊό SARS-COV-2. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια. Επιπλέον, δύναται να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες, ενώ για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Οι ισχύουσες διατάξεις περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, εξακολουθούν να εφαρμόζονται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά.

Για ποιους ανεμβολίαστους καταργείται το πρόστιμο

Επιστροφή χρημάτων θα πάρουν οι ανεμβολίαστοι. Η ακύρωση του προστίμου, όμως, έχει προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν πίσω λεφτά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, η διαδικασία για ακύρωση προστίμων σε ανεμβολίαστους είναι στην τελική ευθεία. Αφορά στα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μετά την ημέρα εφαρμογής του μέτρου.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσεις πως ετοιμάστηκε διάταξη που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας εντός του Νοεμβρίου.

Σημείωσε ότι θα καταργηθεί το πρόστιμο «για όποιον έχει εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστεί μέχρι την ψήφιση του νόμου και όποιος το έχει ήδη πληρώσει, θα κινηθεί διαδικασία επιστροφής του ή συμψηφισμού».

Σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που παραμένουν σε αναστολή σύμβασης, ο κ. Πλεύρης τους κάλεσε «να εμβολιαστούν για να γυρίσουν στην δουλειά», επανέλαβε πως «το ΣτΕ έχει πει πως είναι συνταγματική η αναστολή σύμβασης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών και θα το δούμε ξανά μέχρι τέλος του έτους».

Ωστόσο τόνισε – για ακόμη μια φορά – πως προσωπική του άποψη παραμένει πως οι εν λόγω υπάλληλοι θα έπρεπε να έχουν απολυθεί και να έχουν προσληφθεί άλλοι στην θέση τους.

ΠΗΓΗ: IEIDISEIS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr