ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Η εξίσωση για το Πάσχα στο χωριό και ο φόβος για 1.000 διασωληνωμένους

Κορονοϊός: Η εξίσωση για το Πάσχα στο χωριό και ο φόβος για 1.000 διασωληνωμένους
Καθημερινά αυξάνονται οι ασθενείς που διακομίζονται με κοροναϊό στα νοσοκομεία και εκείνοι που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ αφού όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού και ειδικά η βρετανική μετάλλαξη, κάνουν θραύση στην Ελλάδα.

Καθημερινά αυξάνονται οι ασθενείς που διακομίζονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία και εκείνοι που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ αφού όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού και ειδικά η βρετανική μετάλλαξη, κάνουν θραύση στην Ελλάδα.

Στο βαθύ κόκκινο

Αρκετοί επιστήμονες με προεξάρχοντα τον Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν επισημάνει το ενδεχόμενο να ξεπεράσουμε τους 1.000 διασωληνωμένους ασθενείς αν συντρέξουν ιδιαίτερες συνθήκες. Αλλωστε στο βαθύ κόκκινο υπάρχουν πολλές περιοχές της Ελλάδας εδώ και καιρό, ενώ την Πέμπτη ο χάρτης του ECDC έδειχνε σε αυτήν την κατάσταση τη δυτική Μακεδονία.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση αβεβαιότητας, όπου η πανδημία δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, η κυβέρνηση για να προλάβει τα χειρότερα αναβάλλει να στείλει στα σχολεία όλα τα παιδιά εκτός από εκείνα της Γ’Λυκείου ενώ για την ίδια χρονική περίοδο, μετά το Πάσχα, προγραμματίζει να επιτρέψει το άνοιγμα της εστίασης, όπως άλλωστε είπε και ο Πρωθυπουργός.

«Πάσχα στο χωριό»

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται από τώρα το σχέδιο με… κωδική ονομασία «Πάσχα στο χωριό». Το σκεπτικό για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων είναι ότι κανείς δεν περιμένει πως το φετινό Πάσχα θα είναι όπως το περσινό, λόγω κόπωσης των πολιτών, λόγω των εμβολίων και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στις αρχές Μαΐου.

Κατά κύριο λόγο, είναι κοινό μυστικό ότι δεν αναμένεται πως θα τηρηθεί το Πάσχα με lockdown στην πόλη για δεύτερη χρονιά. Γι’ αυτό τον λόγο, καταρτίζεται ένα σχέδιο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάει στο χωριό με ασφάλεια, οργάνωση και μέτρα.

Η κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου για το Πάσχα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: τον εμβολιασμό και τα self test.

Τα έως τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:

Θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.

Θα υπάρχει μια διαδικασία self testing, με δήλωση του αποτελέσματος σε ανάλογη πλατφόρμα όπως αυτή για τους μαθητές. Στους πολίτες θα δίνεται κάποιο χαρτί/υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμα του τεστ.

Φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι οδηγοί, αλλά οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι αυστηροί.

Με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια ικανοποιητική μερίδα του πληθυσμού θα έχει κάποια προστασία για τον ιό το Πάσχα.

Ομως αν το «πείραμα» δεν πάει καλά, την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3-10 Μαϊου, μπορεί να φθάσουμε τους 1.200 διασωληνωμένους, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1.

Προσβλήθηκε το 10% του πληθυσμού

Μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε, είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Οι ειδικοί υπολογίζουν τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να παραμείνει ενδημικός και η επιδημία να μην εξαφανιστεί, τόνισε όμως ότι με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων.

Εκθετική πορεία

Σημείωσε ότι υπάρχει ετερογένεια στην πορεία της πανδημίας ανάλογα με την περιοχή και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στη Δ. Μακεδονία υπάρχουν πάνω από 1000 ενεργά κρούσματα, καθώς καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 46%, δείχνοντας την εκθετική πορεία της πανδημίας.

Αυτή την περίοδο εξαπλώνεται στις ηλικίες 20-50 ετών, καταγράφονται πλέον 500 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία και όσο δεν ακολουθούν αντίστοιχη πορεία τα εξιτήρια των νοσοκομείων, τότε αυξάνονται οι πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Μάχη 10 ημερών

Κάθε μέρα όμως στα νοσοκομεία γιατροί και νοσηλευτες ξεπερνούν κάθε μέρα τα όριά τους. Οι εισαγωγές σπάνε πλέον όλα τα ρεκόρ και όπως εκτιμούν οι γιατροί αποκλιμάκωση δεν περιμένουμε πριν τις 20 Απριλίου για αυτό και κάνουν λόγο για έναν 10ήμερο πόλεμο που έχουν μπροστά τους.

Το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν 595 ασθενείς. Στην Αττική, ο αριθμός των εισαγωγών ξεπέρασε τις 300

Ουσιαστικά, δηλαδή, ένα ολόκληρο νοσοκομείο ασθενών covid. Και τα διαθέσιμα κρεβάτια παραμένουν δυσεύρετα ενώ δεκάδες παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr